søndag 26. november 2017

Villvin ble krans

Jeg har laget en diger krans av all villvinen jeg har dradd ned fra veggen. På et foredrag i Haugesund hagelag, med Irene og Kari fra Barbeinthagen, i forbindelse med den nye boken deres om kranser, tipset de både om digre kranser en kunne lage med en rokkering som basis og kranser til å henge over spisebordet. Et lite øyeblikk tenkte jeg at denne kanskje kunne henges opp over spisebordet til jul, men det er kanskje mer realistisk at den blir liggende på benken utenfor inngangsdøren.Vi får se.

Det ble akkurat plass til villvinkransen på benken utenfor ytterdøren, det vil si, den stikker litt ut, men det får gå. Kransen består bare av villvin, og den er bare bundet sammen med seg selv. 

Greinene som ble dradd av veggen var kjempelange, kanskje rundt 4 meter, noen kanskje lenger. Hver grein begynner med en tjukk og deler seg så i mange mindre oppover. 

Et bilde fra litt tidligere i høst, greinene går helt opp til mønet. Villvinen er plantet for å kunne klatre på leveggen som går ut mot venstre og har aldri vært meningen at skulle klatre på huset. Hittil har den blitt klippet av ved husveggen. Men plutselig hadde den fått klatre i to, tre år. Er veldig glad for at jeg bestemte meg for å ta den ned, en av greinene hadde på denne korte tiden faktisk lagt seg under et av kledningsbordene og begynt å presse det ut. 

Ser jo nesten ut som et skjærerede på nært hold. De hvite små flekkene er små malingsrester fra husveggen, men det passer jo litt nå når det går mot jul. 

Kransen dekker nesten hele spisebordet i utestuen, og det er ganske bredt. 

En liten krans til drivhuset ble det av restene. Selv om taket ikke er på plass ennå, så er i hvert fall nordveggen blitt tett. I helgen har det ikke blitt noe hage på meg, bare rydding og vasking på kjøkkenet. Av og til må jo det gjøres også, men ikke for ofte. Ha en fortsatt fin søndagskveld. 

14 kommentarer:

 1. Flott villvin, men den er en skummel plante som bør passes på, ja! Der jeg bodde før var det en nabo som plutselig fikk den inn i stua. De kryper inn og sprenger seg frem. Flott krans av den da!
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt enig, selv om det er litt synd. Skulle hatt en vegg å dyrke den på for å bruke til fletting, men til våren skal vi male og etterpå så må jeg være streng. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Flot rustik krans du der har kreeret:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 3. Hei Ingeborg. Den skal passes litt på ja. Hadde du hatt murhus kunne den bare klatret. Fine kranser ble det da. God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, skulle nesten hatt murhus bare for å kunne ha villvin, det er en flott plante. :)

   Slett
 4. Hei!
  Det ble da en flott krans! Jeg måtte ta vekk villvinen her, som ødela garasjetaket etter noen år. Men en fin plante, det er den.

  Veldig interessant om jord også, i innlegget under her.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kjekt å kunne bruke den til noe når jeg først måtte ta den ned. Og jorden skal få enda mer fokus i hagen her framover. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Vildvinet lyser så fint på hösten. Hittade en planta som följt med någon planta. Har planterat den,så att den skall klättra upp i ett träd. Vi får se om det blir något. Vackra rustika kransar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du får villvinen til å klatre opp i treet, det høres spennende ut. :)

   Slett
 6. Villvin er superflott til kranser. Jeg bruker den mye selv også:)
  Flotte inspirerende bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg vil gjøre det mer også. Har også en som vokser på et gjerde som får lange slengere, en annen sort, men er nok like bøyelig. :)

   Slett
 7. Veldig fin krans! Nytt for meg, at en kan lage krans av villvin også. Villvin har jeg jo masse av .. takk for tipset! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Første gang jeg prøver også, men var helt nødt da jeg dro ned de kjempefine lange greinene fra huset. :)

   Slett