onsdag 1. november 2017

Fru Halds hytte

Nei, det kommer ikke noen bok om hytta, men noen glimt av en levende mojitomynte og en død pelargonia i snøværet. Og så noen reinsdyr da, og en lur rev.

I år har det vært mye rein på hytta, her er noen nede ved vannet og drikker i skumringen. Vet ikke helt hvordan rein er med folk, eller hvor resten av gjengen var, så jeg våget ikke å gå så nær. Å vasse i snø gir ikke akkurat noen rask retrett om de skulle bli mer interessert i meg enn et blikk. 

Noen husker kanskje at jeg har fortalt at jeg har kjøpt en rose, Finlands vita ros, som jeg har tenkt prøve her på fjellet. Den skal stå i solveggen til denne stølen som vi holder på å sette opp, men arbeidet med stølen er forsinket og rosen er nå gravd ned og ligger under snøen. Den er herdig til sone 8, så kanskje det går på fjellet også. 

På bordet utenfor hytta står to krukker, i den svarte jerngryten vokser det mojitomynte, den var fortsatt i live til tross for at det allerede har vært kaldt lenge. Nå er gryten hakket løs fra bordet og plassert ned i en snøfonn. Meningen er å lage et urtested, men det må vente til etter at noe gravemaskinarbeid er ferdig. I trebutten til høyre har jeg hatt en pelargonia (platinum), den holdt nok ut lenge, men nå var den bare å kaste. 

På taket på gamlehytta er torven blitt så fin med mose og lyng og blomster. På den nye delen er ikke taket så fint ennå, foreløpig er det bare langt gress, men jeg jobber med det. 

Det har vært mye dyr på fjellet i år. Haren har vært på besøk ofte, og for noen uker siden så datteren min 15 stykk på jordet til høyre. Nå mistenker jeg at reinflokken bruker denne marka som soverom, det er tråkket ned over alt, mye bæsj og groper der de har ligget. Skulle gjerne sett dem, men tror de kommer etter at det er mørkt og drar før det blir lyst. Det jeg så nå var imidlertid reven. Sist vi dro fra hytta kom det to rever ned akkurat da vi skulle dra. Denne gangen har de stjålet en søppelpose som var midlertidig plassert utenfor, den er ikke å se noe sted. Vanligvis kjører vi ned, men i år var vi for sene med å stenge så vi måtte gå fra veien. Da jeg var på vei opp til bilen var reven på vei nedover mot hytta. Den stod lenge og så på meg, men jeg hadde jo pakket kameraet altfor godt ned i sekken. Den snudde og forsvant, men så kom den tilbake, og da jeg var oppe ved grinden her stod den og ventet på meg i svingen. Her er den fanget akkurat i det den stikker for å gjemme seg, men jeg så at den stod bak buskaset og fulgte med på meg. Den var nok på vei ned til hytta for å se om det var noe mer godis å hente, men nå er det stengt for vinteren, og ingen flere gjenglemte bossposer utenfor. 
Hjemme i byen igjen er det bare regn og vind. Heldigvis kan jeg ikke se at stormen som herjet her mens vi var borte har gjort noen skade, men jeg har ikke fått vært ute og sett om rosene som stod i knopp da vi dro har blomstret. Får kle meg og ta en runde før det blir mørkt. Ha en fortsatt fin uke.

16 kommentarer:

 1. Bevares vel......full vinter på hytta.
  Istappbildet er finest i mine øyne.

  Den spraglete reinen ser nærmest ut som ei ku :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, istapper er vakre. Håper ikke det er en ku som har slått seg sammen med reinsdyrene :)

   Slett
 2. Grøssent å se all snøen allerede. Men høyt til fjells er det jo helt normalt. Reinsdyr har jeg aldri sett på nært hold.

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi var ikke helt forberedt på at det skulle være så mye snø, det er ikke alltid det her så tidlig. Men fint er det :)

   Slett
 3. Flotte bilder! Sånn skal jo vinteren være i fjellet:)
  Fine reinsdyr. Den ville reinen er sky og rømmer fort unna folk, men tamreinen kan være litt gretne, iallefall bukkene i parringstiden på høsten.
  Vi har nesten ikke sett rein på hytta vår i år, og det er litt merkelig.
  Artig med reven. Vi har og rev på hytta, men aldri klart å få bilde av den.
  Ser ut som om dere har en koselig hytte! Ha en fortsatt fin uke:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for info om reinen, ja, dette er vel tamrein. Tidligere i sommer drev de å gjetet med helikopter høyere oppe i fjellet. Hald fikk filmet reven forrige gang, kanskje jeg må legge ut det. :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg. Full vinter på fjellet. Flott med mose lyng og blomster på hyttetaket. Fine reinsdyr, og ikke minst reven. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske at det har vært så mye dyr her før, i hvert fall som vi har sett og jeg har vært her oppe i over tretti år. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg

  Ja skal det være vinter så er det på denne måde, med masser af sne og lav klar sol!
  Min nabo i Värmland har Finlands hvide rose og ja den er særdeles robust:)
  '
  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig spendt på å se hvordan rosen har klart seg til våren, den hadde de mest fantastiske høstfarger tidligere i høst. :)

   Slett
 6. Jeg begynte å lure på om det var bilder fra i fjor vinter, så smye snø. Men skjønte jo at det var fra i år. Full vinter! Hutte tu! Duverden for et dyreliv dere har rundt hytta. Det må være artig og virkelig gi følelsen av å komme i "ødemarka". Får håpe stormen hjemme ikke ødela altfor mange av rosene dine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært spesielt med dyreliv her i år, veldig koselig. Ser ut som alt gikk bra i stormen, ser i hvert fall at to av rosene ser fine ut, skal se om jeg kan få tatt bilde av dem senere i dag hvis oppholdsværet holder seg. :)

   Slett
 7. Hej Ingeborg!
  Så vackra vinterbilder med kritvit snö.Härligt att få se djuren på nära håll.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint med snø, selv om den kom tidlig i år, selv her oppe. :)

   Slett
 8. Heldige deg som har hytte med spennende dyreliv rundt! Og så snø da :O God helg!

  SvarSlett