søndag 12. november 2017

Venter på å komme inn

Noen planter står nå bare under taket i utestuen og venter på å få komme inn. Men jeg vil ikke ta dem inn før jeg må. Noen av dem er for våte, andre kan ha godt av en frostnatt først. Noen grønnsaker slapp å vente lenger på å bli høstet, men skal jeg gidde og høste flere frø? Det ble mørkt før vi gikk inn i dag, takstolene er på plass på drivhuset.

De frøsådde blodbegerplantene ble av forskjellige grunner ikke så store i år, men snart får de komme inn og kanskje vil de like seg bedre neste år. Overvintrer på et kjølig soverom. I bakgrunnen en agapanthus som også venter.

Denne blodbegerplanten har overvintret inne i flere år. Nå er den klippet ned og står bare og venter på å få komme inn. 

Klatreløvemunn hadde jeg for første gang i fjor. Dette er planten av det eneste frøet som overlevde. Har ikke blomstret, men kanskje til neste år. Klatreløvemunn tåler ganske mye frost ute, men fikk komme inn i de kaldeste ukene. Damen er et loppemarkedfunn. 

Umodne frø av klatreløvemunn. Bladene med flotte farger er fra klokkeranken. Jeg har ikke tatt inn noen frø av klatreløvemunnen i år, de spirte bra i fjor, men som sagt bare en plante klarte seg. Planten har sådd seg villig rundt omkring i løpet av sommeren, så nå er det klatreløvemunn i flere av pelargonia- og fuksiakrukkene jeg tar inn. 

I dag har jeg høstet litt grønnsaker. Det er nok grønnkål og salatkål til at det kan bli litt suppe, i morgen kanskje. Foran ligger ruccola som kan bli med både i søndagens salat og kanskje bli litt pesto også. De blanke bladene med rød nerve i midten er syre. 

Rosebladene jeg tørket i sommer er lagt på glass. 

Hald i aksjon mens det ennå var lyst. Fint og sol i dag, men en iskald vind fra nord. Nå er alle takstolene på plass. Ikke fri selv om det er farsdag. Og hva hadde han mest lyst til da han kom inn? Lage middagen, moussaka, selv.
Ha en fortsatt fin kveld og en fin ny uke.  

20 kommentarer:

 1. Ja, hos deg kan du vente helt til nå med å ta inn planter. Mine har vært inne en måned allerede. Drivhuset ser flott ut.
  Ha en fin ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, registrerte at dere hadde hatt frost flere ganger allerede. Jeg tror ikke vi har hatt nattefrost ennå, selv om det nok har vært helt på grensen i natt. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Det ser dejlig grønt og frodigt ud hos dig - her har vi dagfrost og de lover -15 næste nat...
  Nok smart at få det sifdste ind - det kan hurtigt slå om!
  Det ser godt ud drivhuset - spændende at følge!

  Ha en dejlig ny uge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er akkurat det, at frosten plutselig slår til, men på den andre siden kan vi være frostløse til jul også her. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Du har nok enda mildere klima enn vi har her sør. Mine planter kom inn for en stund siden. Drivhuset blir flott. Fortsatt fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker alltid at Sørlandet har et mildere klima enn vi har her vest, spesielt med tanke på vinden i tillegg, men kanskje er det ikke sånn. I dag har vi det i hvert fall fint, foreløpig :)

   Slett
 4. Det er kjempespennende med drivhuset som reiser seg.
  Hatten av for Hald :)

  SvarSlett
 5. Omtent bare blodbegerplantene som er igjen ute her også. Spørs om dt blir modne frø på dem i år.
  Hald er noe for seg selv...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke registrert blodbegerfrø her i år, en ting mindre å så til neste år. :)

   Slett
 6. Heia!
  Hehehe "stakkars" mann. Jeg føler med han! men så er han jo flink handyman da og kokk i tillegg!
  Jeg laget marsipankake til min mann (en slu lnagtidsplan for å få han til å hjelpe meg å bygge drivhus til sommeren ;) )
  Ha ei flott uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt med sånne langtidsplaner. Jeg må kjempe for å få lage mat i helgene. Det ble en utrolig god moussaka, jeg fikk aller nådigst lov å lage salaten da, med ruccola, syre og luftløk fra hagen. :)

   Slett
 7. Hej Ingeborg!
  Inga växter ute här mera, det står några krukor som skall tömmas, men har väntat på bättre väder. Idag är det sol, så då är det dags. Så spännande med växthuset, kommer att bli fint.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvarSlett
 8. Her har kong frost festet grepet for en tid tilbake, så alt er innomhus. Dere har det mildere der vest. Hr Hald har ikke høydeskrekk ser jeg. Flott fremdrift med drivehuset!
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har du rett i, høydeskrekk har han ikke, og dette er snill klatring. :)

   Slett
 9. Hei! Her er det snø i dag, flaks at jeg reddet inn de sarte balkongboerne for et par dager siden. Har vel hatt 2 frostnetter, så det var på håret. Fine frøhoder på den klatreplanten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er ganske dekorative. Litt kjekt med frost også, men her er det fortsatt mildt. :)

   Slett
 10. Hei!
  Her har vi hatt vinter og kuldegrader i flere. Grønne planter nå er det ikke mange av.
  Nå har jeg nesten satt sluttstrek for frøsamling.
  Verbena boneriansis gjenstår.
  Dyktig håndverker du har.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett