søndag 16. juli 2017

Blomstring i kjøkkenhagen

Langs kjøkkenhagen har jeg et bed med både roser, stauder og sommerblomster. I hvert fall én sommerblomst. En Løvemunn, den holder faktisk det den lover. Den er sneglesikker.

Jeg hadde hørt at løvemunn er blant de sikreste sommerblomstene når det gjelder snegler, og det ser faktisk ut til å stemme. Nå har den stått her et par måneder og den er like fin. Den dillaktige planten er en Abrodd.

Gaura er en ny staude her i år, denne er kjøpt "ferdig", men jeg har også sådd en hvit som kanskje ikke begynner å blomstre før til neste år. Jeg har lagt merke til at selv småplanter som blir satt ut i bed får stå i fred for sneglene. 

Denne rosen ble plantet i fjor og heter Austinrose L.D.Braithwaite, den skal bli omtrent halvannen meter høy og er herdig til sone 5. Denne blomsten er litt på hell, men om det kommer flere i år vet jeg ikke, så da måtte den fotograferes. Det dillaktige bladverket også her er Abrodd. 

Rosen ved siden av ble også plantet i fjor, den er foreløpig bare kommet med denne knoppen og jeg går og speider hver dag for å se om den har sprunget ut. Den heter Chippendale og skal være mørk oransje. Den remonterer og lukter godt står det på pakken. Der står det også at den er en stilkrose, nå har ikke jeg noen stilkroser fra før, men den ser ikke helt stilkaktig ut, så vi får se. 

Dette er klatrerosen Flammentanz, den har jeg hatt i noen år. Her har den bøyd seg ned til en hanekam som er hentet ute i naturen. 

Ute i naturen har jeg også hentet denne vendelroten som nå finner veien rundt i hele hagen på egenhånd. For meg er dette en plante fra barndommen som ofte havnet i buketten. Jeg har også en legevendelrot, som er til forveksling lik. 

Bjørnebærene blomstrer også nå, det vil si de er vel litt på hell. Bjørnebærbusken står under flammentanzen og selv om det kanskje er litt lite sol her, er det et varmt hjørne av hagen, og jeg klarer å få noen modne bær. 
Ha en fortsatt fin sommersøndag, det er litt sommer her i dag, riktignok med litt skiftende vær og litt kald vind, men fint for det.

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Det kender jeg sat vente på at en blomsterknop skal sprække og blomsten åbenbare sig:)
  Ofte er farven på roser meget afhængig af hvorlænge den har været om at udvikle sig.

  Her har vi fået 5mm - vi trængte:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Så interessant det med at rosefargen avhenger av utviklingen, det visste jeg ikke. Godt dere har fått litt regn, det har vi i hvert fall nok av her. Og vind. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg. Her er det sol og skyer om hverandre, men kald vind. Vi hadde veldig regn i natt som tok mye av rosene. Spennende med den nye rosen. Mørk oransje. Det høres nydelig ut. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som dere har likt vær som her. Håper denne varmfronten de snakker om slår til. :)

   Slett
 3. Hvit løvemunn er en må-ha plante for meg, men nå kjøper jeg planten...blir lett litt for mange frøplanter som skal passes på.
  Morsomt at du har en mørk orange rose, ikke så mange som liker det. Vi har en orange stilkrose som etter et par omplasseringer endelig ser ut til å trives ( en favoritt hos meg .)
  Har endelig fått litt regn idag :-9
  Ha en fin kveld.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker godt oransje planter, de balanserer liksom alt det rosa og lilla som er i hagen, blir spennende å se fargen når den er helt utsprunget. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Vackra blommor, skall bli trevligt att se rosen när den slagit ut, låter som en spännande färg. Vi har fått lite regn idag, inga stora mängder, men allt är bra.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,jeg venter og venter på å få se fargen. Det begynte å regne igjen i går ettermiddag her, men i dag har heldigvis den kraftige vinden gitt seg. :)

   Slett
 5. Så fin den hvite løvemunnen er! Det er jo verdt å merke seg de plantene som sneglene ikke spiser for dere som er plaget med de. Her har jeg ikke sett en eneste i år. De har vel tørket ihjel ;)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er heldig som ikke er plaget med snegler, her er det litt opp og ned, men jeg prøver ikke mange gangene med planter jeg ser de spiser. Heldigvis får hostaen stort sett stå i fred. :)

   Slett
 6. Dette var en nydelig hagevandring. Fint å få opplysninger om hva sneglene ikke vil ha. Jeg har foreløpig ikke sett/tatt så mange i min hage, men hører at folk i nabolaget et plaget, så jeg regner med det blir flere hos meg også etterhvert. Da er det greit å vite. Løvemunn er en ordentlig "farmorplante" for meg. Og så vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at du ikke har så mange snegler, får håpe naboens ikke besøker deg :)

   Slett
 7. Flott juliblomstring hos deg, blomstene ser ikke ut til å bry seg om alt regnet. Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det regner vel mye hos deg også, vi får håpe det snur i dag :)

   Slett
 8. Så mange flotte blomster! Gaura plantet jeg i fjor, så det blir spennende å se om den har overlevd og kommer til å blomstre hos meg.

  SvarSlett
 9. Mange vakre roser som blomstrer hos deg nå. At Løvemund var sneglefri det visste jeg ikke, den vite var nydelig.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, løvemunn er en fin overraskelse, jeg har aldri hatt den før :)

   Slett
 10. Vakker løvemunn:)
  For første år på all den tid, har jeg ikke løvemunn i hagen iår. Savner den, så neste år blir det igjen. den er jo så grei og lett..og at sneglene ikke liker den er også et pluss.
  Gaura er en av mine favoritter:)
  Ha en fin sommeruke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye vi først savner når det plutselig ikke er der. :)

   Slett