tirsdag 11. juli 2017

Roser nye og gamle

Nå begynner rosene å komme for fullt her. Noen har selvsagt blomstret en stund, som for eksempel alkymisten, mens andre, spesielt de nye som ble plantet i fjor høst bare så vidt har begynt å vise fram blomstene sine. Her kommer noen bilder. Flere kommer etter hvert.

Denne gamle rosen har blomstret en stund nå, det sies at det er en gammel prestegårdsrose, men jeg vet ikke, den vokste her da vi flyttet inn i hagen for 22 år siden. Den dufter himmelsk. I fjor blomstret den ikke så mye, men i år er den tilbake med masse blomster. 

Dette er en austinrose, en ausfather. Den har etter hvert blitt ganske høy, og den har vanligvis to blomstringsperioder. 

Alkymisten begynner å komme en del over leveggen den vokser på. Jeg binder de lange greinene vannrett, utfordringen er at i og med at veggen står mot øst og sør så vender blomstene seg den veien. I bakgrunnen stjernetopp (mont rose).

Den første knoppen på en av de nye rosene som ble plantet i fjor høst. Dette skal være en coral dawn, en klatrerose som blir 3 meter høy og er herdig til H4.

Dette er en hurdalsrose, jeg syns knoppene er fascinerende. Har en fra før også, som står i sør. Denne nye står i øst, en god del mer utsatt for kald vind, blir spennende å se om de oppfører seg forskjellig. Skal bli 2 - 4 m høy og er herdig til H7, så den bør jo tåle litt. 

Dette skal være en lykkefund, en buskrose som kan bli 6-8 m høy. Herdig til H6. Jeg har satt den nye i nordveggen, her får den bare sol tidlig om morgenen og om kvelden. Blir spennende å se hvordan det går. Har en som står i sør også. Det står at den skal få kremhvite blomster, men knoppene er ganske rosa. 

Dette er en Reine des Violettes, en helt ukjent buskrose for meg. Foreløpig har den en blomst og en knopp. Den står litt utsatt til for vestavinden, men har i hvert fall klart seg den første vinteren, selv om den ikke er så stor. Den skal ha et lysegrønt øye, som kanskje kommer til å vise når den springer mer ut, og den har en deilig duft. Den blir ikke så høy, drøye meteren, og den er herdig til H3-4. 
Det var en liten kikk på rosene. Været har vært litt skuffende her i dag, jeg trodde det skulle bli fint, men det er litt kaldt og har silregnet i hele dag. Håper det skinner opp i løpet av ettermiddagen, sånn at det blir litt tid i hagen, og sånn at rosene kan få så fint vær at de får lyst til å blomstre. Ha en fortsatt fin uke.

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Mange roser er rosa før de springer ud, det har jeg også set hos Lykkefund.
  Alletiders at du har så flot en vækst i roserne:)

  Og din regn måtte godt finde vej hertil!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å sende litt regn nedover mot deg :) :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg. Flotte roser. Mange er nydelige også med knopper. Nå håper jeg at vi har fått nok regn. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint med roseknopper. Vi får gjøre en felles anstrengelse og sende regnet til de som trenger det. :)

   Slett
 3. Lekre roser du byr på :-)) Her er det liljene som stjeler showet :-)) Fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh ja, jeg har ikke så mange liljer, men kanskje blir det noen etter hvert. :)

   Slett
 4. Heia.
  Nydelige roser. Det er høytid i hagen når de begynner å blomstre. Her hos meg har noen bristeklare knopper.
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg går og kikker hver dag inn i mellom regnbygene. :)

   Slett
 5. Så flotte rosene dine er Ingeborg!
  Nyt sommerdagene fram mot helgen!
  Hilsen Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå venter jeg bare på varmt sommervær så jeg kan få tatt litt fri :)

   Slett
 6. Nydelige roser, Ingeborg! Jeg har bare så vidt vært i hagen etter vi kom fra ferie, men i dag håper jeg solen vil vare så det tørker opp ute. Jeg tror ikke det blir så varmt, men sikkert bra nok til litt hagekos. Ha en fin dag, uansett hvordan været blir. Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Alltid deilig å komme tilbake til hagen etter ferien. :)

   Slett
 7. Det var mange lekre roser som blomstrer i hagen din nå.
  Her regner det selv om det er meldt sol.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat som her. Men i dag ble det endelig en fin dag i hagen, håper du også har hatt det. :)

   Slett
 8. Herlig rosetid! Spesielt hyggelig med gamle sorter :) Kanskje den røde er en 'Great Western'? Visstnok en sort som ble delt mye fra gård til gård før i tiden (nå også, forresten). Håper også på mere sol!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener jeg har sjekket den ut før, men skal dobbeltsjekke, takk skal du ha. :)

   Slett