fredag 7. juli 2017

Krypsåpeurt

Jeg strevde i mange år før jeg fikk krypsåpeurt til å trives her. Den liker full sol og er herdig til sone 8. Hos meg vokser den nedenfor urtebedet, mellom muren og steinhellene på terrassen. Den får nok ikke full sol hele dagen her, men det ser ut som den liker seg allikevel.


Såpeurt (saponaria ocymoides) har jeg som krypsåpeurt. Den er ikke veldig enkel å ta bilder av, jeg vet ikke hvorfor, kanskje er det hårene som gjør noe med optikken som forstyrrer kameraet. Når en ser den mot solen ser det ut som den står og dirrer som om den var en optisk illusjon.  

Den er en fin bunndekker når den trives og den er enkel å ta frø av. Jeg har plantet noen frøplanter i år, men når jeg tenker meg om er de sikkert kvelt av noe annet. Det er så enkelt om våren når det ser ut som det er plass til alt, men nå er det ikke en millimeter igjen, og jeg må ut og rydde, håper værmeldingen slår til i morgen. Den mørk rosa nede til venstre er en krypende nellik. 

Her viser litt det jeg mener, det ser ut som hver blomst er omringet av en hvit kant, det er "hårene". Blir helt fascinert av å sitte å se på denne planten mens jeg drikker ettermiddagskaffen. 

Bak krypsåpeurten vokser en pieris som jeg hadde tenkt å legge ut bilde av i vår, den får så fine nye røde skudd, men det er en av alle de tingene jeg ikke fikk gjort. Til høyre en gigantisk gul lerkespore som vokser ut av et lite hull i urtebedmuren. Og så revebjellen da, som har sådd seg midt i , og tidligere på sommeren står det en akeleie her også, men de har jeg begynt å klippe ned etter hvert som de slutter å blomstre. 
Sommeren har kanskje ikke vært så veldig sommerlig her til nå, men det har nå vært noen fine dager også, og jeg er fornøyd så lenge det går an å være ute mellom regnbyger og stormkast. Ha en fin helg.

16 kommentarer:

 1. Veldig fin! Liker godt bunndekkere, og lerkesporen gjør seg godt som det også. Selv om noen av mine gule også er kjempestore.
  Ikke så sommerlig her på midten av Norge heller, men i kveld skal vi sitte ute i sola og spise reker, før det snur igjen i morgen til regn. En må nyte den sommeren en får:)
  Riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Reker blir det her også, men hvis været ikke bedrer seg blir det inne. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Godt med forslag til bunddækkende planter!

  Her har sommeren været helt ok synes jeg, men jeg er heller ikke glad for temperaturer over de 25:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Problemet her har vært litt at i og med at det har regnet omtrent hver eneste dag så er det så vått å holde på ute i hagen, selv når det er opphold og fint. :)

   Slett
 3. Så fin den såpeurten var. Lekker farge på den.
  God helg.

  SvarSlett
 4. Jeg har den vanlige såpeurten, men ikke den krypende. Den var kjempefin som bunndekker. Noe å tenke på.... Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den vanlige har jeg aldri prøvd, men kanskje en gang... ble akkurat fristet på fyll en pose for 150 igjen, og tenkte at det kan jeg jo gjøre for det er alltid noen hull, men det var ikke så mange gitt, og krukkene er også fulle. Lærer aldri.

   Slett
 5. Jeg hadde Krypsåpeurt for mange år siden, men ja - den var ikke bare enkel så gleden var kortvarig. Søt plante!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt vrien å få i gang, men så er den enkel (bank i bordet) hehe. :)

   Slett
 6. Heisann, jeg skal ikke være misunnelig, men det hadde vært flott om mitt medisinurtebed hadde sett så velstelt og frodig ut! Mine vanlige såpeurter har ennå ikke fått blomster.Ha fine sommerdager ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, jeg som tenkte at jeg skulle ha ryddet litt i strå og greier før jeg tok bildene. Du skulle sett pallekarmene mine, i morgen må jeg ned og rydde der, alt er blåst over ende av vind og regn.

   Slett
 7. Hei Ingeborg.
  Nå hjalp du meg med navnet på planten vi har i steinbedet. I år måtte vi gå hardt til verks, den ville nesten ha plass overalt, men er utrolig flott i steinmuren!!
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan godt tenke meg at den liker seg på en steinmur. :)

   Slett
 8. Liten såpnejlika heter den på svenska. En mycket trevlig lite växt som jag har haft i många år. Den är nog inte optimalt planterad här men den blommar varje år.

  Jag gar också försökt ta bilder av den men det var precis så svårt som du säger, bilderna blev dåliga.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Rart hvordan noen planter er veldig fotogene og alltid er enkle å få til, mens andre er skikkelig vanskelige.

   Slett