onsdag 14. juni 2017

Rom i hagen sol og utsikt

Sol og utsikt må vi ha, og opp en bratt, liten bakke fra kjøkkenhagen ligger det rommet i hagen med sol lengst utover kvelden og best utsikt. Men siden dette rommet ligger høyt og ser rett mot vest, mot Røvær, en sjarmerende Saltkråkanaktig øy en kort båtreiste fra Haugesund, så er det ganske kaldt og vindfullt, og det er ikke så mange dagene det går an å sitte her.

Den rosa klokkebusken vokser ved den øverste inngangen til rommet. Denne er en stikling som er tatt fra en av to klokkebusker som vokste her da vi overtok for 22 år siden, og etter hvert er den blitt ganske stor. Bak stolene vokser en villvin på gjerdet mot naboen. Villvin er fin med det at den tåler å skjæres helt ned hvis vi f eks skal male gjerdet. 

Buketter er koselig å ha i hagen, men nå er fuglestjernen (den hvite) på hell både i plenen og i vasene. 

Her ses rommet fra kjøkkenhagesiden. For et par år siden etablerte jeg det siste bedet her, et litt vilt bed med blant annet et hjertetre og en rogn i tillegg til rosespirea, som er den busken som kan skimtes mellom stolene. Hekken bak er barlind. 

Bak stolene, under villvinen, er det på denne tiden de gule valmuesøstrene og spaniablåstjernen som dominerer. Bildet er tatt for noen dager siden, da det i motsetning til i går var sol. Disse valmuesøstrene blir luket vekk som om de var ugress over alt, jeg tror hver frøkapsel har tusenvis av frø, så de er ikke kjekke å få i bedet, men noen steder, sånn som her, får de stå til de er avblomstret, da river jeg dem bort. 

Litt av bedet mot barlindhekken og trappen opp til huset. Nyplantet dvergfuru, orientvalmuer, spaniablåstjernene, en lilla syrin og den samme klokkebusken er det som viser på bildet. 

Noen blomster har personlighet, orientvalmuene er en av dem. 
 
Her er det store bedet som ligger mot vest, noen husker kanskje igjen den nye murkanten jeg fortalte om i fjor.. Her vokser en del vintergrønt, som myrteleddved, einer, rododendron og  laurbærhegg, men også en del stauder. De hvite som svever rundt her er selvsådde akeleier, og i krukken vokser den ene prydbønnen jeg har igjen fra i fjor.

Denne har blitt en liten favoritt der den svever rundt på høye stilker. Er det noen som vet hva det er?

Jeg har et par blå storkenebber som bare blomstrer nå om våren, denne er en av dem, men jeg finner ikke navnet akkurat nå. Men selv om de er flotte, så anbefaler jeg de sortene som blomstrer hele sommeren, helt fram til frosten kommer. Disse storkenebbene vokser på den andre siden av inngangen i forhold til klokkebusken jeg startet med.
Det var i hvert fall litt om dette rommet der vi gjerne tar et glass vin sent om kvelden på vindstille dager. Ha en fortsatt fin uke i hagen.

13 kommentarer:

 1. Så nydelig det er hos deg Ingeborg! Morsomt å lage rom i hagen. Storkenebbene dine er veldig fine. Det må være utrolig mange varianter av disse. Ha fortsatt en fin uke i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har funnet ut at jeg må lage meg en liste over de jeg har så jeg ikke ender opp med å kjøpe de samme flere ganger. :)

   Slett
 2. Jeg tror det er en blodrød storkenæb du viser på det næstsidste billede. Dejlig lille plads du har der til de stille lune lyse aftner (som vi stadig håber på).

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, stille varme kvelder er drømmen. Jeg skal sjekke ut den storkenebben du foreslår, takk. :)

   Slett
 3. Hei. Flott plass. Det er så lurt og lage rom i hagen hvor en kan slappe av. Har fått veldig sans for storkenebb. Nå får vi håpe vi får mange fine kvelder til å sitte ute. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hele meningen med hagen er jo å slappe av og nyte den. :)

   Slett
 4. Ja, rom må hage ha. Og da virker de større også.
  Jeg har ingen bakker i hagen min, men skulle gjerne hatt det. Og en av naboene som har bakke, skukke hjerne hatt en flat tomt. Ikke lett å bli fornøyd,)
  Koselige sitteplasser du har laget. Det trenger en, for en hage skal jo nytes også.
  Ha en fin helg.-)

  SvarSlett
 5. Her ble det mange skrivefeiler du, he.. Men du skjønner det vel,) Går litt fort noen ganger, sjø!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går greit. Jeg har plutselig fått så små bokstaver når jeg skal lage nye innlegg at jeg ikke ser det som står, blir litt klur med det også. Men ja, jeg skulle gjerne hatt en flatere tomt, litt færre nivåer. :)

   Slett
 6. Fint med mange rom i hagen. Likte spesielt det øverste bilde med fagerbusk i forgrunnen, og valmuebildet. Ikke mange rom hos meg, jobber med saken. Ha en god helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rommene er kommet til litt etter litt her hos meg også. :)

   Slett
 7. Masse flotte steder i haven :-) Geraniumen din heter Geranium renardii Philippe Vapelle

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, takk skal du ha, det stemmer nok. Jeg har to som er nesten like og går litt i surr. :)

   Slett