onsdag 7. juni 2017

Humleblomst

Jeg liker veldig godt de oransje humleblomstene, og jeg har dem flere steder i hagen. I går kom jeg hjem fra planteloppemarkedet med noen som var merket med et eller annet jordbær, jeg visste at jeg ville glemme navnet, men jeg skrev det ikke ned. Det skulle jeg ha gjort.

Jeg har hatt denne humleblomsten (geum coccineum borisii) veldig lenge, og siden den er enkel å dele så vokser den flere steder i hagen. Det begynner å bli sommer når den blomstrer.  
Jeg tror dette er den samme, selv om kronbladene er litt annerledes, eller kanskje er det ikke det, men jeg kan i hvert fall ikke huske at jeg har kjøpt mer enn to. Humleblomst eller prakthumleblomst er herdig til sone 5, den tåler skygge, men jeg syns den blir finest i sol og varme. Tåler fuktig jord. 
I år er det ekstra god blomstring på humleblomsten. Viser kanskje ikke så godt på dette lille bildet, men en kveld jeg satt og slappet av i kveldssolen så tenkte jeg at humleblomst i motlys er akkurat som små lykter. Både på grunn av det grønne, men kanskje også den blå bakgrunnen. 

Denne kjøpte jeg for to, tre år siden. Den fikk en litt dårlig plassering så i fjor blomstret den ikke, men  den ble flyttet og i å er det foreløpig blomsterknopper. Den heter Nelkenwurz, og dette bildet er nok tatt samme år som den ble kjøpt, den er rød og ikke oransje.
 
Som barn hadde vi et spesielt sted der det vokste humleblomster. De ligner jo ikke akkurat på den som er i hagen, men kanskje er den enda vakrere. Jeg ble i hvert fall veldig glad når denne fulgte med sammen med en annen plante etter planteloppemarkedet for et par år siden. Kalles vel enghumleblom (geum rivale).


Når vi fant enghumleblom til buketten i barndommen da syns vi at vi hadde funnet noe ekstra fint, nesten på linje med liljekonvall. 
Jeg kom som sagt hjem med noen humleblomster fra planteloppemarkedet i går også, de var merket med to navn hvorav et inkluderte ordet jordbær, og det andre husker jeg ikke i det hele tatt. Er det noen som vet om en humleblomst som blir kalt for jordbærhumleblomst? Nå håper jeg at det skal slutte å regne sånn at jeg senere i dag kan gå ut og sjekke posene med planter. Ha en fin dag.

26 kommentarer:

 1. Rød eller orange farge. En trivelig fargeklatt det der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lyser opp. Og nå er orientvalmuen her også, med den samme fargen. :)

   Slett
 2. Enghumleblom husker jeg også som et vakker barndomsminne. Veldig fin den du kjøpte for to år siden.
  Ha en fortsatt fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt mer fylt enn den andre. Ser ut til at den liker seg bedre der den står nå. :)

   Slett
 3. Hei. Jeg har den vanlige humleblomsten. Den blomstret også mye i år. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Jeg visste ikke at den fantes "tamme" humleblomster. Har også gode barndomsminner om enghumleblom, sjelden å se de nå. Dine hage- humleblom ligner jo ikke i det hele tatt, men de var veldig fine likevel. Klare, flotte farger. Kan dessverre ikke hjelpe deg med navn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, av og til er det utrolig at blomster er i familie med hverandre så ulike som de er :)

   Slett
 5. Hei!
  Jeg er også veldig glad i oransje blomster. Så fine bilder du har tatt. Oransje og blått er flott sammen.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det syns jeg også, og oransje og lilla. :)

   Slett
 6. Nydelige humleblomster! :) Jeg fikk et par planter i fjor, som jeg har blitt veldig glad i. Husker godt enghumleblom fra barndommen. Veldig fin, den også. Ha en god kveld! :)

  SvarSlett
 7. Jeg kan ikke hjelpe med navnesetting men jeg synes dette er en veldig koselig blomst :-)) Fin uke!

  SvarSlett
 8. Humleblomsten er så fin, og jeg har hatt den i en tidligere hage. Jeg har også hørt den har blitt kalt noe med jordbær eller rett og slett jordbærblomst, men er ikke sikker. Kjært barn har mange navn vet du.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får håpe at den jeg hadde med fra planteloppemarkedet blomstrer sånn at jeg kan finne ut hva det er. Jeg har googlet humleblomst og geum, men finner ikke ut noe der. Selv om det er en som kanskje har en blomst som ligner på jordbærblomsten, så kanskje det er den. :)

   Slett
 9. Det var pene humleblomster! Her vokser det noen forvilla eller ville humleblomster som jeg tror er gule. De har ikke begynt å blomstre ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg så det, at det fantes gule også da jeg prøvde å finne ut av jordbærnavnet. :)

   Slett
 10. Jeg deler din begeistring for Humleblomst. Jeg har også den orange flere steder i hagen og i år har en ferskenfarget Mai Tai og en gul fått plass. Enghumlen vokser i store mengder rundt tomten og et par har fort komme i bedene.
  Alt godt.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er heldig som har enghumleblomsten i mengder, det skulle jeg gjerne hatt. Den ferskenfargede har jeg tenkt å sette opp på listen min, den er nydelig. :)

   Slett
 11. Liker den rødoransje veldig godt, gleder meg til den jeg har kan deles. Hadde en rød fylt sort for flere år siden, ligner litt på din røde, sådde fra frø men de gikk ut allerede 2. året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er enkle å dele, og plutselig eksploderer de. :)

   Slett
 12. De er veldig vakre disse humleblomstene. De ville frørsår seg over alt i hagen her, så jeg luker bort mye hver vår. Men fine er de.
  Riktig god helg!

  SvarSlett
 13. Heisann, humleblomster er fascinerende og spennende i form og farve.. Go´hælj ;:OD)

  SvarSlett