mandag 5. juni 2017

Gyllenlakk og planteloppemarked

I går kjøpte jeg en ny gyllenlakk etter at den forrige gikk ut. Jeg trodde det var en staude, men det var nok en toårig. Ellers har jeg brukt dagen både til å forberede hagebesøket fra Stavanger førstkommende lørdag, og Haugesund hagelags planteloppemarked i morgen. Til regnet kom. Det er så deilig å være ute, vindstille, truende himmel og så nesten høre at regnet kommer før en merker dråpene. Jeg fikk litt fart på meg for å bli ferdig med plenklippingen, ble akkurat ferdig før det begynte å hølje ned.

Gyllenlakk (erysimum Bowlers mauve) er en fantastisk plante som blomstrer fra tidlig vår til frosten kommer. Jeg fjerner de visne blomsterstilkene etter hvert så kommer det nye. Har ikke helt bestemt meg for hvor jeg skal ha den ennå, kanskje blir det bare i en krukke foreløpig. 

Det blir litt av hvert med på planteloppemarkedet i år også, nå står de klare for å fraktes i morgen ettermiddag. Navnelapper får de vel også få. Om noen er i nærheten starter selve salget kl. 1800 på Karmsund Videregående Skole, det pleier ikke å gå så lang tid før det er tomt. 

En trofast staude som blir med er honningknoppurten. Kjekt å ha med noe som blomstrer akkurat nå. 

I år har jeg også med noen gamle røde georginer som broderen har donert. Georginer pleier alltid å være populært. 

Skjoldsildren er i ferd med å blomstre av, men selv om den har flotte blomster så er det vel de digre skjoldformede bladene som er mest spennende. De er enkle å dele, så jeg har med noen. 

Litt spiselig blir det også, grønnkål som det er bilde av her, fizz salatkål og noen mynter i hvert fall. Jeg regner jo med at jeg kommer til å finne noe å ta med hjem også, det blir alltid sånn, selv om jeg sier til meg selv at jeg ikke skal kjøpe noe. 

I år er det ekstra mange akeleier, jeg har dem i hele hagen. Er også veldig spent på en jeg sådde i fjor, og som ikke har begynt å blomstre ennå. 
Kjenner at disse tre pinsedagene har satt seg i kroppen, det har blitt lange dager med fysiske utfordringer i hagen. Nesten sånn at jeg tenker at jeg må tøye ut i kveld :) Ha en fin ny uke!

12 kommentarer:

 1. Hei. Det er alltid moro med plantemarkeder. Og en fin inntektskilde for hagelagene. Her er det meldt mye nedbør de neste dagene. Vi får ta det som kommer. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det øser ned her også, men vi hadde et nydelig vær under planteloppemarkedet i går. :)

   Slett
 2. Plantemarkeder er morsomme å gå på, og hagelagene får nye inntekter. Skjoldsildre fikk jeg i forrige uke. De har så flotte blader.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd med min skjoldsildre, selv om jeg nå vil prøve å flytte den (uten at den kommer igjen der den har stått, og det er ikke så enkelt) Så du må være helt sikker på hvor du vil ha den. :)

   Slett
 3. Så stas med plantenarked. Håper du ble av med alt. Jeg kjøpte lik Gyldenlakk for første gang i år. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har oppdaget den før.
  Alt godt.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Dro med full bil, og kom hjem med full bil, bare andre planter :)

   Slett
 4. Gyllenlack har jag köpt i år, trodde också att den var en perenn. Men då vet jag att den kommer att försvinna. Den är riktigt fin. Alltid trevligt med växtmarknad, har varit på två nyligen, och det kom med hem en hel del nya växter. Aklejorna har börjat blomma här också, en favorit.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest at det finnes Gyllenlakk som både er toårig og flerårig, men jeg vet ikke. Det er en nydelig plante så den skulle vart evig. :)

   Slett
 5. Så fint bidrag du har til planteloppemarkedet. Gyllenlakk ligner på en plante jeg så i går, da jeg gikk tur. Husker ikke hva den heter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ligner litt på dagfiol syns jeg, men de har bare små knopper her foreløpig. :)

   Slett
 6. Gyllenlakk eksperimentet mittgikk så der- men noen planter overlevde - så jeg tenkte å la de produsere frø, som jeg kan samle inn, siden de plantene må være ekstra herdige. De må nok dekkes over i min hage for at de skal greie vinteren, men det går sikkert greit uten hos deg.
  Humleblom vokser fint hos meg i sone 6-7. Men det kan vel være enkelte sorter som er mer tander. Oransje er så innmari fint!
  Ha det fint,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo fantastisk hvis du kan ha gyllenlakk hos deg. Jeg leste nå at de skulle ha det veldig tørt, og her er det jo ikke det, så jeg har pukket skikkelig opp i plantehullet denne gangen . :)

   Slett