søndag 12. mars 2017

Våronn

Det satt litt langt inne å gå ut i småregn og vind i dag, men det var veldig fint når jeg først kom meg ut. En tre timers økt ble det, fortsatt med komposten. Fyller på med kompostjord under tuja, i det nederste bedet mot veien og i pallekarmene. Fin trim, jeg var helt pest til slutt, tar på å kjøre trillebår i trapper, selv om det er nedover med jordlass og tom opp.

Jeg har fylt på med kompostjord under tujahekken og i dette bedet som ligger helt nederst i hagen. Gikk litt ut over snøklokkene, men det er nå noen igjen. De nærmeste stammene tilhører en hvit syrin. Er veldig spent på hvordan dette bedet blir i år, en god del av høstens innkjøp ble satt her. 

Her viser litt mer av bedet, det går fra parkeringsplassen og bort til grensen mot naboen i øst. Pallekarmene har også fått påfyll av jord fra komposten. Jeg syns heller er mer praktisk enn f eks grus rundt pallekarmene, selvsagt fordi jeg er fæl til å søle jord, og jord eller planterester i grus blir etter hvert til ugress. De to stolpene står på hver side av et nytt aromaepletre som jeg vil prøve å espaliere. 

Her kommer det hvitløk som jeg satt i høst. Første gang jeg har kjøpt og satt settehvitløk. 

Ikke så lett å se her kanskje, men de spirende kvistene i forgrunnen er gojibær. Jeg har hatt dem et par år, men har foreløpig ikke sett noen tegn til hverken blomster eller bær. Er det noen som har erfaring med denne planten? Det eneste jeg vet er at de skal klippes om våren og det er gjort i dag. Her i pallekarmen er de egentlig bare på besøk. 

Sånn ser min ørlille kjøkkenhage ut. Fire pallekarmer. I den nærmeste ligger det en grangrein over jorden for at ikke det skal komme katter og rote rundt og bæsje her, jeg pleier alltid å dekke den åpne jorden med noe, selvsagt spesielt hvis jeg har sådd, men må se om jeg finner noe annet enn gran, tørre staudekvister går også fint. Helt foran i bildekanten vokser en storkenebb. 

Høsting av litt jordskokk ble det også i dag, så da blir det jordskokkpuré til middag.
Ha en fortsatt fin søndag, og en ny fin uke. 

20 kommentarer:

 1. Du skriver om kompost. Jeg blir misunnelig. Jeg har ikke turt å lage kompost, men har kjørt bort alt haveavfall. Jeg har brunsnegler. Ikke veldig mye, men er livredd for å få mer. Den ser forlokkende ut den digre bingen din. Går det bra med snegler? Eller har du ikke? Har du noe slags bunn - støpt? Litt ivrig Maria fra Strandhuset

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg har en del snegler, brunsnegler også, men ser ikke ut til at det blir flere pga komposten. Faktisk er det et fint sted å finne sneglene. Legg noe frukt el på toppen og så kommer de hvis de er der, og da står jeg klar med saksen. Fælt men sånn er det. Nå er jeg nesten ferdig med å vende hele komposten, har ikke sett en eneste en så langt. Jeg har ikke laget noe gulv i bunnen, bare jorden. Hadde ikke klart meg uten komposten :)

   Slett
  2. Dette var oppmuntrende. Jeg kan jo forsøke en sesong og ta den bort om det blir bonanza. Takk for flott svar.
   Utogbygge!

   Slett
 2. Du kom deg ut, det gjorde ikke jeg... det vil si, det ble skogstur og ikke hagejobbing. Jeg har ikke fordelt komposten ennå, får vente på en deilig mild dag! Ha en fin ny uke! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 3. Herlig å komme seg ut å jobbe i hagen igjen. Jeg har også kjøpt setteløk av hvitløk og vanlig gulløk, men jeg har ikke satt de ennå. Men jeg satte endel hvitløk og luftløk i høst som har kommet opp, som jeg skal spare til høsten. I mellomtiden bruker jeg bladene, som smaker veldig godt i allslags sommermat. Ha en fin søndagskveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle gjerne hatt mer plass til grønnsaker, kanskje jeg må ofre noe mer av plenen. :)

   Slett
 4. Å så herlig med hagearbeid!
  Ha ei fin uke,
  Len

  SvarSlett
 5. Heldige deg som kan sette i gang med jorden. Her er det tele og vann oppå, så det må nok få tørket opp mye før jeg kan begynne med jorden.
  Gojibær har jeg sett her og der, men ingen erfaring med den. Tipper den ikke er herdig her kanskje?
  Jeg satte hvitløk i fjor høst jeg også, og vinduer over så det ikke skulle bli så vått. Alle så grønne og fine ut, helt til før helgen. Bare noen få er grønne nå. Håper at de kommer seg...
  Jordskokk har jeg også. Bruker ikke så mye av den lenger, men fin er den.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det bare vann, hehe. Kjekt å ha litt av hvert i hagen, men ja, det er ikke alt som blir brukt like mye her heller. :)

   Slett
 6. Vakker hagen med naturstein. Her er snøklokker i full gang også. Men natten vi har frosten... litt.
  Syrin kommer første grøn... bitte liten :-))
  Fantastisk med høst fra jordskokk (jeg vet ikke), ser ut veldig godt.
  Mye moro med hagen fortsatt.
  Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Jordskokk er veldig godt, og sundt, pleier mest å bruke den som puré eller i potetstappe. :)

   Slett
 7. Så mye du har fått gjort!
  Har tenkt å kjøpe pallekarmer i vår. Tror det blir enkle (ikke doble) :-)

  SvarSlett
 8. Hei!
  Arbeidet med å fordele kompostjord gir en veldig god følelse. Hagens gull blir fordelt rundt omkring.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og så er det fint og se på også i tillegg til alt det andre. :)

   Slett
 9. Nydelig med alle snøklokkene! :) Frister ikke så mye å gå ut i hagen her enda. Gjørmete og kaldt, og litt snø her og der. Men, jeg så en orientvalmue hadde begynt å komme opp bak huset. Og det så ut som om bergflettene i en diger krukke har overlevd vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt å følge med etter hvert som dagen går nå. :)

   Slett