fredag 31. mars 2017

Vårkjærminne forglem meg ei


Tenkte at jeg hadde lyst til å skrive om en av mine favorittstauder, Vårkjærminne. Den begynte så vidt å blomstre for et par uker siden, og den kommer til å holde det gående i hvert fall ut mai med sine forglemmegeiaktige blomster, før bladverket tar over. Er herdig i hvert fall til sone 4. 

Vårkjærminne (omphalodes verna) er en flott bunndekkende vårstaude. Noen vil kanskje si at den sprer seg for mye, men så lenge den ikke settes sammen med planter som er under en tretti centimeter gjør det ingenting. Jeg har skrevet om den flere ganger, og faktisk så jeg at jeg også skrev om den for nøyaktig ett år siden i dag. Men en god ting kan ikke sies for ofte, eller? 

Jeg kjøpte min på et planteloppemarked i Haugesund hagelag. Det kan godt være at det var i 2012, kanskje 2011, for dette bildet er fra 2013 og den ser egentlig ganske ny ut. Skulle gjerne vært ute og tatt et bilde av den for å vise hvor langt den er kommet nå, men det høljregner ute og det gjorde det i går også. I går var jeg forresten i en hage og snakket om snegler og roselus på NRK Rogalandssendingen, det var gøy, men veldig kaldt og vått. Dette bildet er fra april, men hvis du legger merke til de lilla primulaene øverst i bildet så la jeg merke til at de var begynt å komme i blomst sist jeg tok en spasertur i hagen.  

Dette bildet er det samme som står i hageboken min. Her er vårkålen kommet også. Jeg har den i hele hagen, og er egentlig litt irritert på den, men nå om våren syns jeg egentlig at den er nydelig, og blomstene har begynt å springe ut allerede. 

Dette bildet er fra slutten av mai, blomstene er blitt færre og bladene har begynt å ta over, men fortsatt er den fin. Vårkjærminne sprer seg med utløpere, og jeg kan tenke meg at den blir omtrent tjue centimeter høy. Den passer godt under trær og busker, liker seg med litt skygge, selv om den får nå en del sol her. Jeg har flyttet mange avleggere til et slags bed (det er bare storkenebb som er plantet rett i gresset, men det går faktisk fint) nederst i hagen. Storkenebbene kommer jo senere og Vårkjærminne kan få dekke jorden til de vokser seg store. 

Ja, det var det været da. Vi snakker jo mye om det vi hagefolk, her er det bare regn og regn og atter regn. Håper på noen solglimt i morgen, i dag ser det håpløst ut. Ha en fin helg. 

21 kommentarer:

 1. Hei.Hos meg står vårkålen bare med blader, så det har kommet langt hos deg. Vårkjæreminne husker jeg fra min barndomshage, men har den ikke selv. Her har det regnet i 2 dager, så nå håper vi på litt lettere vær.Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har vært en nydelig søndag og jeg har fått opp alt fra kjelleren. Ja, vårkålen kommer som et lyn nå. :)

   Slett
 2. Den er nydelig! Håper vi får litt sol i morgen, her snødde det i går og regnet i dag. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. På denne tiden er det bedre med regn enn med snø :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Den har min dotter i sin trädgård, den är så fin, blommar tidigt på våren och lyser verkligen upp. Här är det lite grått och vått.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å ha noe som kommer tidlig, her har det gått fra tett tåke til nydelig sol i dag. :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg. Hørte deg på NRK Rogalandsendingen:) Du var kjempeflink, og interresant å få med seg. Har passert en iskremboks og laget hull i denne, også en god sneglefelle. Vårskjærminne er et syn når de blomstrer, og denne våren skal jeg prøve å dele den jeg har i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, det var gøy å være med på. :)

   Slett
 5. Vårkjærminne er det fineste bunndekke jeg vet. Ha en kjempefin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Håper du har hatt like fint vær hos deg som jeg har hatt her i dag :)

   Slett
 6. En flott bunndekker, skal tenke på om jeg har en plass den ville passe inn. Ja, nå synes jeg virkelig vi på vestlandet har fått nok regn for en stund! Her er det tykk tåke akkurat nå, men jeg håper virkelig den vil lette! Ha en fin søndag, Ingeborg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det lettet hos deg også. Noen sier vårkjærminne blir spist av rådyr...

   Slett
 7. En helt nydelig bunndekker! :) En av mine favoritter også. Her går det litt saktere med utviklingen, ja. Skal se om jeg ser bladene etterpå. Sola skinner, så det blir nok en tur ut i hagen. Ha en god søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere kommer nok etter oss som et skudd etter hvert :)

   Slett
 8. Absolutt en av mine favoritter også. Må holde den under kontroll i bedene mine. En god ide å plante den på friland. Våren ligger noen gode skritt foran hos deg enn her øst.
  God uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min plan er å ha den under alle busker og trær :)

   Slett
 9. I tillegg til alt det andre positive, så er den blå.
  Min favoritt farge :-)

  SvarSlett
 10. Ja, dette er en favoritt til meg også:) En nydelig blomst. Og nå ser jeg at jeg må kjøpe meg lungeurt.
  Ha en fin uke:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lungeurten er også en fin bunndekker, og det finnes jo mange forskjellige sorter. :)

   Slett
  2. Er det vanlig at den blomstrer 2 ganger. Har en som jeg flyttet i vår, etter blomstring, som nå blomstrer.

   Slett