mandag 31. oktober 2016

Roser

Her i vest er det fint å plante roser om høsten, og jeg hadde planlagt å skaffe flere, men kanskje ikke akkurat så mange. Men når de koster tretti kroner stykket er det ikke noe å lure på, angrer nesten på at jeg ikke kjøpte enda flere. For når en planter mye får en lyst på enda mer. Trodde jeg måtte spa opp et nytt bed, men jammen meg fikk jeg skrudd dem ned i de eksisterende bedene. Her kommer noen bilder som ble tatt for en uke siden, både av dem og andre roser.


Hadde jo egentlig ikke regnet med at disse rosene som har stått i pottene sine i hele sommer skulle være så blomsterivrige så sent, men denne markdekkeren Tommelise, har blomstret som bare det, og jeg kan se ut av kontorvinduet mitt at den fortsatt blomstrer godt, enda mer enn da bildet ble tatt. Tommelise har jeg hatt på listen min lenge, praktisk med lave roser (50 h) og denne har jeg bare satt under klokkebusken. Den er herdig til H3-4.

Denne heter Julia Renaissance, og er en duftende buskrose. Så akkurat at blomsten har ramlet av i vinden som har vært. Jeg har plantet den i et bed mot nord, ved gangveien opp mot huset, så får vi se om den klarer seg der. Jeg kan ingenting om den, men Hald var med som bærehjelp, og han ville ha Juliarosen, siden vår eldste datter heter Julia. Vår yngste datter, Emma, ble forresten nordisk juniormester i olympisk vektløfting på Island i helgen, der hun forsvarte gullet som hun også tok i fjor.

Dette er en Schneewittchen, en buskrose med duft. Den er herdig til H5-6, og den står i samme bed som Julia-rosen. Den blomstrer fortsatt til tross for at det blåste ganske mye her før helgen. Den skal bli ca meteren høy, og det står på lappen at den trives i kystnære strøk, så kanskje den kan bli en vinner her.

Denne heter white cover. Jeg har kjøpt tre stykk som alle står i nordre del av hagen. Herdig til sone 5. Jeg har en fra før også, og den står i en tønne.

White cover som står i tønnen, se hvordan kronbladene har begynt å få rosaskjær, kanskje det er nattefrosten som har vært.

Denne kjøpte jeg tidligere i høst, den får hele tiden nye knopper og her er en som er i ferd med å åpne seg. Den heter Amber Cover og er også en kryprose, den lukter veldig godt og skal stå i en krukke i hvert fall over vinteren. 

Denne rosen kjøpte jeg for noen år siden, men det er første gang den blomstrer, faktisk trodde jeg at den var død. Jeg måtte ut og se om knoppen har åpnet seg, og det har den, men det regner for mye til at jeg får tatt bilde. Jeg tror det er en heritage, den kan være som beskrevet, rosa midte og hvitere mot kantene. 

Denne rosen tror jeg stod her da vi overtok for over tjue år siden, den er flyttet flere ganger og blomstrer sammen med en rød utover hele høsten.

Til slutt et nypebilde fra den oppstammede nyperosen. En gul oppstammet rose jeg kjøpte for mange år siden, og som etter hvert har gått over til opprinnelsen, en rosa nyperose, som er vel så fin, og som gir hagen farge om høsten.

De øvrige 30-kroners rosene, som jeg får vise bilder av til neste år, hvis de overlever de tildels tøffe stedene de er plantet er: Austinrosen Crown prinsess Margareth, Engelsk rose Brother Cadfall, Grand Award klatrerose, Reine des violettes, Mandarinrose, Chippendale, Lykkefund (som jeg også har fra før), Coral Dawn, Clair Renaissance,

Her silregner det, og med et mørke som kommer tidlig, blir det kanskje ikke noe jobbing i hagen i dag, men fortsatt er det litt å gjøre. Ha en fin uke.

18 kommentarer:

 1. Så flotte roser! Hadde planer om å plante roser i høst jeg også, men har ennå ikke satt planene ut i live. Og nå er det vel for sent :) Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Merker at iveren etter å gå ut i hagen er litt redusert for tiden, jeg har fortsatt en lang roseliste, men den får jeg ta opp igjen til neste år. :)

   Slett
 2. Ikke verst å kunne plante roser nå :-)
  Håper du kan glede deg over dem neste sommer.
  Ha en fin kveld.
  Eirin

  SvarSlett
 3. Hei. Tenk å kjøpe roser for den prisen. Jeg håper du får mye glede av dem, særlig til neste sommer. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 4. He-he! Så det ble noen roser?
  Søt, Tommelise! Rennaisance-rosene er veldig vakre, men har ikke holdt så lenge hos meg. Brother Cadfael er en av de beste for våre forhold, av Austin-rosene. Gratulerer med råsterk datter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, kunne kjøpt flere og, men det hadde vært litt flaut å gå tilbake en fjerde gang. Blir spennende å se hvilke som klarer seg her. :)

   Slett
 5. Roser får en ikke nok av å til den prisen da, da har mye å glede deg til når neste sommer kommer.

  Det regner her også, men vi har hatt en fin høst å jeg har fått satt noen nye løker og knoller den siste uken får nå er de på tilbud også.

  Ha en fin november dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjøpte noen løker på tilbud jeg også som jeg håper å få ut i ettermiddag, nydelig høstvær her i dag. :)

   Slett
 6. Flotte roser alle sammen, og 30 kr er jo råbillig! Gratulerer med råsterk datter, ja!

  Ha en fin dag

  SvarSlett
 7. Såmange flotte rosekupp, det var jo knallmange gode sorter:)

  SvarSlett
 8. Så flotte roser du har skaffet deg:) Og det gjør ikke noe at de er rimelig i innkjøp:)
  Schneewittchen har jeg prøvt med den ville ikke, synd for den er så flott.
  Takk for hyggelig hilsen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rimelige planter ser ut til å klare seg bedre her i hagen enn de dyre til full pris, blir vel så glade for å slippe ut av potten etter å ha stått der hele sommeren. :)

   Slett
 9. Hei! Så mange ulike roser du har! Fantastisk at de blomstrer så sent, de har nok likt den fine høsten. Tommelise har stått på min liste også i flere år, men planen om rosebed blir stadig satt på vent... Fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må du gjøre noe med, sneglesikre og vindsterke, men kanskje rådyrene liker.

   Slett