onsdag 5. oktober 2016

Blomstrende eføy insektsmagnet

I dag morges var det rim på bilen. Jeg har ikke tatt inn noe av det som skal inn foreløpig, satser på at det går bra litt til, både med pelargonia, georginer, fuksia og alt det andre. Fuksia er vel den som tåler mest frost, men jeg følger med på gradestokken. Det er en fantastisk surring rundt eføyen om dagen.


Når eføyen får noen år på seg blomstrer den med grønne blomster, men jeg har aldri lagt merke til at det har summet sånn rundt den tidligere, både veps, bier, fluer og andre insekter.

Eller hva med denne fyren her, godt han er liten for han ser ganske skummel ut.

Her på Vestlandet ser mange på eføy nærmest som et ugress, men jeg har den flere steder i hagen og liker den veldig godt. Eføy blir også kalt Bergflette, og er en vintergrønn klatreplante med blanke grønne blad, den bør ikke plantes inntil trehus da den raskt stikker seg bak kledningen. Kan også brukes som bunndekker hvis du klarer å holde den i sjakk. Liker seg både i sol og skygge, men er bare herdig til sånn rundt sone 3. 

De grønngule blomstene er ganske dekorative, og eføy generelt er fin å bruke til dekorasjon, f eks i kranser. Den liker seg også i krukker, og har du eføy i en krukke kan du jo ta den inn om vinteren, selv om det er litt vanskelig å vanne riktig.
Tror jeg må ut en tur i hagen og se om insektene er like ivrige i dag, eller om nattefrosten har gjort dem slappere.
Ha en fortsatt fin uke. 

13 kommentarer:

 1. Jeg visste ikke at eføyen ga blomster. Så fine de var og kjekt med insektmagneter. Da skal jeg la min ene eføy stå i håp om blomstring om noen år.
  Ha det godt.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke helt sikker på hvor lang tid det tar, eføyen var her da vi overtok hagen. :)

   Slett
 2. Jeg visste ikke at eføy blomstret.Så spennende.Kanskje jeg kan få blomster på mine etterhvert.Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blomstene blir veldig dekorative, og greinene veldig kraftige. :)

   Slett
 3. Utrolig! Det er nok bare på Vestlandet at eføy blomstrer, for her er det så vidt at de overlever :)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har nok en mildere gjennomsnittstemperatur, ikke så kalde vintre, men heller ikke så varmt om sommeren.

   Slett
 4. Her har det ikke vært antydning til rim ennå, men jeg har snakket med noen lengre sør på Bømlo som har skrapet bilruter de siste dagene! Så nattefrosten er nok like om hjørnet. Jeg er veldig glad i eføy, for de er så fine i snøfattige vintre med sin flotte grønnfarge! Fint at biene liker de også! Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her var det rim på marken i dag, så jeg må vel begynne å tenke på vinteren, men det er ikke noe tegn til frost på georginene heldigvis.

   Slett
 5. Hei! Så fint med close-up av blomstene. Ja, de er dekorative, artig fasong :) Men jeg tilhører nok de som luker vekk eføy, vanskeligere å kontrollere den vedavstandshaging. Rim på bakken allerede? Sesongens siste tur til feriehagen nærmer seg, og jeg håper jo på å kunne nyte litt resteblomstring før innryddingen starter. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsatt mye som blomstrer i hagen, tror tørke er verre enn frost, i hvert fall i krukker for tiden. Sjekket og så at jeg tok inn pelargoniaer etc 21.november i fjor, det er jo en stund til.

   Slett
 6. Spesielle og fine blomster på eføyen. Gøy med alle insektene. :)

  SvarSlett
 7. Jeg har en eføy som jeg fikk i fjor sommer som blomstret med en gul Blomme nå i går.. står inne i glaset

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy, det skal gå mange år før en eføy blomstrer, men den var kanskje "gammel" da du fikk den. Jeg har aldri klart å holde liv i eføy inne. Ha en fin dag :)

   Slett