torsdag 31. mars 2016

Vårkjærminne og andre vårtegn

Nå har vårkjærminne begynt å vise de blå blomstene sine her. Til og med perleblomst, scilla og kuleprimula er på vei opp. De små påskeliljene som hvert år kjøpes i pottevis og settes ut når de er avblomstret er også kommet ganske langt i motsetning til de vanlige påskeliljene som bare viser grønne knopper. Med fint vær vet jeg hva jeg skal etter middag i dag - ta på et digert skjerf og trosse forkjølelse og hostekuler for å kikke etter mer liv.

Det var jo egentlig vårkjærminne (omphalodes verna) jeg hadde tenkt å skrive om. Skulle bare ut en tur og se om det var kommet noen blomster. Det hadde det. Ikke så mange som her, men noen få. Dette bildet og det nedenfor er fra litt senere i april. Jeg har skrevet om denne flotte bunndekkende stauden før. Den blomstrer hele våren, sprer seg med utløpere og er enkel å dele. Så fort det blir litt varmere i været har jeg tenkt å dele den litt opp og plante under noen busker helt øverst i hagen. Den trives i halvskygge, og er herdig i hvert fall til sone 4. 

De gule blomstene bakerst i bildet er smørblomster, jeg kaller dem i hvert fall det. De sprer seg over alt, og er egentlig en plage, men er så søte at jeg aldri kommer lenger enn til sånn halvhjertet å ruske dem bort etter at de er avblomstret .

Lyngen har allerede blomstret lenge. Dette bildet, og de to under er fra 2. april 2012. Nesten så mye snø som dette var det i dag morges også, men den har heldigvis smeltet bort nå. 

Hvert år blir det kjøpt noen potter med små minipåskeliljer. De havner rundt om kring i hagen etterpå, og er de første påskeliljene som titter frem.

Til og med en scilla var dukket opp, om ikke så høy som disse. Våren er nok litt senere i år enn i fjor. En liten blå perleblomst fant jeg også. Det blir kjekt å gå på oppdagelsestur i hagen fremover.

Denne kuleprimulaen er nok fra tidligere år, litt senere i april, men den har begynt å vise fargene sine allerede,selv om stilken foreløpig mangler.

Nei nå må jeg ned å lage middag. Ha en fortsatt fin og vårlig uke.

18 kommentarer:

 1. Flotte vårblomster! Kjekt med alt som blomstrer tidlig :) Jeg husker ett år da minipåskeliljene mine blomstret i slutten av januar! Ha en flott våruke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig hvor forskjellig det kan være fra år til år.:)

   Slett
 2. Så fin den er vårkjærminne.
  Ikke godt å få snø nå, men som du sier den smelter fort utover dagen.
  Takk for vårkikk hos deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mesteparten av snøen er heldigvis forsvunnet, men det ligger faktisk noe igjen i skyggen. I dag har jeg fått sådd resten så jeg er veldig fornøyd.:)

   Slett
 3. Hvilken herlig syn, farger og blomster i hagen! Venter og lengter. Kan alt om en liten tur rundt huset før middag, mye kan ha skjedd i løpet av de timer man vært på jobb. En fantastisk tid med mye å se frem til, fortsett nyte av våren :)

  SvarSlett
 4. Våren har nok kommet mye lenger nede hos deg enn her oppe. Ei flott tid framover nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fortsatt kaldt, så vi tar alle de små tegnene vi kan få.:)

   Slett
 5. Det er trivelig med vårbilder, og blomster som stikker opp av snøen er VÅR !

  SvarSlett
 6. Hei og takk for at du la att kommentar og adresse på bloggen min. No har eg kika litt på sida di og lagt meg til som fylgjar. Det kan sjå ut til at det kan verte noko å lære hjå deg. Å so likte eg so godt det med at det einaste du vil oppnå med hagen din er å komme i flytsone. Akkurat det kjenner eg og, både nåre eg renskar ugras, pratar med plantene eller vaskar potter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du stakk innom, jeg kommer nok på besøk til bloggen din igjen også. Noe av det som er finest i bloggverden er alt vi kan lære av hverandre.:)

   Slett
 7. Nysnø i mars er vel ikke helt vanlig på dine kanter nå på denne tiden? Vakkert bilde av scilla i snø :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ble litt overrasket over å våkne opp til snø i går, men helt uvanlig er det ikke. Var enda mer snø på denne tiden i 2012, da snøbildene over ble tatt. :)

   Slett
 8. Vårkjærminne er en nydelig blomst. Håper inderlig at vi slipper mer snø. Flotte vårbilder.
  Ha en fin dag! Anne

  SvarSlett
 9. ): I dag har det pøsregnet her i hele dag, ikke noe tegn til snø.

  SvarSlett
 10. Ja de er så fine å villige, du har mange fine vårblomster å glede deg over bare snø å sludd gir seg.

  God søndag til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. God søndag til deg også, fikk faktisk begynt å rydde litt ute i dag, inntil det begynte å regne skikkelig.:)

   Slett