lørdag 26. mars 2016

Ukens plante: Lungeurt

En av de staudene som stod i hagen her da vi overtok for over tjue år siden var en lungeurt, en av de tidligste staudene i hagen. Det er allerede flere uker siden jeg så at en blomsterknopp viste frem fargen sin enda så kaldt vi har hatt det i år.

Lungeurten (pulmonaria) vokser i store tuer, og den liker seg godt i skyggen. Den er enkel å dele. Den finnes i flere sorter, både med og uten flekker på bladene, og den er herdig helt opp til sone 7.  

Jeg har lungeurten flere steder i hagen, min har røde blomster som kan gå litt over i blått. Jeg har også en blå flekklungeurt, som jeg ikke har hatt så lenge at den er blitt fotografert ennå. Flekklungeurt finnes også i hvitt.
Se på de søte små hårete blomsterknoppene. Lungeurten er en av de første staudene som kommer, allerede på senvinteren. Etter at den er avblomstret fortsetter bladene å vokse. Lungeurten bryr seg ikke om det kommer snø. Den liker seg over alt, og tåler godt både vind, skygge og litt saltråk. Den blir ikke så høy, men den krever sin plass i bedet. En fin bunndekker som kan bli opptil halvmeteren høy. Flekklungeurten noe lavere. 
Ha en fortsatt fin påske, håper den har vært fin så langt. Tenk, om under en uke er det april.

8 kommentarer:

 1. Så fin staude, den har jeg ikke her. Så flott med stauder som tåler litt kulde, og samtidig er så fin! Ha en fin påskehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den må du få deg. Kan få av meg hvis du er i nærheten og ikke er redd for snegler. :)

   Slett
 2. Så tidlig de er i blomst hos deg! Jeg har en som har lyseblå blomster, og den liker jeg veldig godt. De er fine, ja :)
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flekklungeurten med blå blomster blomstrer senere, men tror jeg skal flytte den til et bedre sted også.:)

   Slett
 3. For en fin staude. Det er så herlig ei tid vi går imøte med nå. Det gledes.
  Ha en fin kveld.
  Klem Christina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant. Skal bli kjekt å komme skikkelig i gang i hagen.:)

   Slett
 4. Denne har jeg hatt på listen over må-ha-planter ganske lenge, så i år må jeg få tak i den ja:)
  Veldig fin. Og flott med planter som kommer tidlig på våren.
  :-)

  SvarSlett