fredag 4. mars 2016

Ukens plante: Stinkjulerose

For mange år siden fant jeg en liten spire i bedet på den kaldeste og mest skyggefulle delen av hagen. Den så spennende ut, og jeg lot den stå. Så på at den vokste seg større og større, og ble forundret over at det etter hvert kom grønne blomster. Jeg googlet meg fram til at det var en stinkjulerose (helleborus foetidus). Bladene er vintergrønne og de søte grønne blomstene med en rød kant kommer sent om høsten og bruker vinteren til å utvikle seg.


Jeg aner ikke hvor denne planten kom fra, kanskje kom frøet med vinden, eller med en fugl? Det varierer litt hvor tidlig stinkjulerosen blomstrer, ikke bare i forhold til været tror jeg, men også hvor gammel den er. Det virker som planten bruker noen år på å vokse seg stor, og så dør den. Men ikke før den har fått mange frøplanter rundt føttene. Dette bildet er fra slutten av mars.

Planten blir ganske høy når den er fullvokst og blomstene rager over de vintergrønne bladene, kanskje opp i mot en meter. Skal være herdig til sone 4, og i motsetning til andre juleroser trives den godt i skyggen. 

Til tross for navnet lukter den ikke vondt. Det sies at den vonde lukten kommer når bladene knuses, men det har jeg faktisk aldri prøvd. 

Det er litt koselig når blomsterknoppene kikker fram fra snøen. I motsetning til andre juleroser klapper ikke blomstene sammen selv om det blir snø og kaldt.

Juleroser liker kalkholdig jord, og jeg syns stinkjulerosen selvsår seg mer enn andre juleroser.
Ha en fin helg i snøen, her er det fint vær med sol og vindstille, men fortsatt kaldt og snø. Håper det blir litt mer vårlig fremover.

14 kommentarer:

 1. Så fin den er! Juleroser kan spre seg mye med frø, og det er jo spennende hvor det dukker opp. Kos deg i snøværet, og god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid gøy med planteoverraskelser. Ha en fin uke.

   Slett
 2. Så flott den var! Den kan ha kommet med fugler, eller vind. Jeg oppdaget at det hadde kommet noen nye små selvsådde juleroser i bedet. Angrer litt på at jeg kjøpte hvit, for den er visst den eneste julerosen sneglene liker! Her er det vårsol og vindstille og fin temperatur i dag! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke merket at sneglene spiser på de hvite julerosene mine, så kanskje går det bra med dine også. Ha en fin uke.

   Slett
 3. Så spennende plante, og moro at den har dukket opp "fra intet" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det svarer seg å se an ting en ikke vet hva er. Ha en fin uke.

   Slett
 4. Helleborus foetidus, heldige deg som fikk den inn i hagen aldeles av seg selv :) Jeg fikk frø av samme plante for noen år siden, og den sprirte lett! Jeg ville ha den mest pga de lekre vintergrønne glinsende bladene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bladene er fantastiske, og her som den vanligvis ikke er så mye snø får de vist seg frem også. Ha en fin uke.

   Slett
 5. Underbart med Helleborus, mina ligger under ett täcke av snö, och mera dalar ner nu.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ligger fortsatt litt snø her også, og er noen kuldegrader, men sol fra blå himmel og vindstille. Får lyst til å være ute.

   Slett
 6. Gøy at den dukket opp i bedet ditt. :) Flott plante. :D

  SvarSlett
 7. Spennande med overraskerlsar! Det er veldig kjekt å følja med på bloggen din! Inspirerande!!! Beste helsing Kristine

  SvarSlett