tirsdag 29. mars 2016

Duk i hagen

Jeg har etter hvert blitt en stor motstander av å ha duk i hagen, enten det er i bed, i skråninger, under busker, eller gangveier. Syns det er mer jobb med duk enn uten. Frøugress frør seg allikevel og røttene hekter seg opp i duken og blir umulig å luke bort. Rotugress klarer å presse seg gjennom  uansett, løvetann vokser jo selv gjennom asfalt. Noen steder i hagen har jeg den tynne, svarte duken, mens i gangveiene har jeg en tjukkere type veiduk, men det er samme historien der. Like mye ugress, og mye vanskeligere å luke.

Selv løkblomstene vokser gjennom duken. 

I tynn svart duk som dette blir det selvsagt lett hull og den varer ikke evig, men løkblomster som ble gjenglemt i jorden da duken ble lagt kommer opp uansett. De lager sine egne hull. Denne duken har ligget et sted som ikke har vært forstyrret av spader og nyplanting etter at den er lagt. 

Her er den samme type duk, eller kanskje litt tjukkere i et annet "bed". Dette er ikke et bed som blir luket, og duken ble lagt for å holde skvallerkålen unna, uten at det hjalp så mye og lenge. Den presser seg gjennom og kryper under til den finner et sted å komme opp. Her er det skjoldsildren som presser seg opp, den vil jo gjerne ha røttene sine i jordoverflaten, men også kjempekonvallen har vokst seg gjennom. Smørblomstene har etablert seg uansett. Duken er umulig å fjerne uten å fjerne staudene samtidig, så den må bli, men noen ny duk kommer ikke inn i denne hagen. 
Vel, dette er min erfaring. dere har kanskje gjort andre? Kan forresten fortelle at hageboken min kommer til lager om et par dager, så snart blir den å finne i bokhandlere over hele landet, og noen andre butikker også, her lokalt på Haugalandet. Ha en fortsatt fin uke.

25 kommentarer:

 1. Dette er interessant - jeg tror mindre og mindre på snarveier for å kvitte seg med ugress. Jeg har vurdert duk for å kvitte meg med hestehov i hyttehagen der jeg ikke er ofte nok om sommeren, men etter å ha lest om dine erfaringer så tror jeg at det ikke kommer til å skje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg visste ikke at hestehov kunne være et problem, tror ikke det er så mye av det her, litt i veikantene bare.

   Slett
 2. Jeg liker heller ikke disse dukene. Og ugress må en bare finne seg i som hageeier, tror jeg.
  Det samme med hellene du hadde innlegg om lenger ned her. Gress og ugress vokser uannsett.

  Blir spennende med boken din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du helt rett i, mange planter har en utrolig kraft.:)

   Slett
 3. Ja, jeg er i grunnen helt enig, og vedlikeholdsfri hage kan en bare glemme. Her vokser krypsoleie, og den er ennå verre en vanlig smørblomst :(

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har krypsoleie her også, den er nå litt fin og da, så lenge den holder seg ute av bedene.:)

   Slett
 4. Har ikke fått startet i hagen ennå, men gleder meg til bedre vær!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært sen start i hagen i år, i dag er det hvitt av frost ute her, det er det kanskje i Stavanger også.

   Slett
 5. Jeg har samme erfaring som deg. De første årene i ny hage følte jeg det var så mye ugress over alt at jeg kjøpte inn duk og bark. Det har jeg angret på alle år siden!
  Jeg tror fortsatt på snarveier i nyanlagte bed, men nå legger jeg tykke lag aviser i bløt før jeg legger dem ut over et kommende bed. Så fyller jeg et godt lag bark oppå. Det er lett å plante nye planter. Avispapirene holder ugress unna - og best av alt er at de formulter og blir til jord om noen år- mens barkduken ligger like uregjerlig der om hundre år. Det er jeg sikker på ;-)
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har brukt litt aviser jeg også, men skulle absolutt ha brukt det flere steder i stedet for duk som jeg nå ikke får fjernet.

   Slett
 6. Jeg er heller ikke så glad i duk, men bruker en del aviser. Hvis jeg spar opp et bed fordi det har godd litt for mye igjen, så synes jeg det er greit å legge et lag med aviser i bunnen og legge jord oppå. Når avisene løser seg opp er ugresset kvalt. Spennende med boka da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Aviser er definitivt bedre enn duk hvis en skal bruke noe.:)

   Slett
 7. Jeg bruker bare avispapir som jeg dypper godt i en bøtte vann før jeg legger de utover,med overlapping på alle skjøter. Det er mye bedre enn duk, mot all slags ugress. Ha en fin våruke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt med noe som går i oppløsning full og helt etter en stund, og som ikke bare ligger der som svarte flak i jorden.:)

   Slett
 8. Hei!
  Har gjort de samme erfaringene som deg. Planter gror og bra er jo det.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker jo best planter som har litt kraft:)

   Slett
 9. Ja, dette er også min erfaring. Har sluttet med duk, trenger jeg dekke, legger jeg tykt lag med aviser og så jord, bark eller hva en vil ha oppå.
  Ønsker deg en fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit å høre at det ikke bare er meg som har problemer med duk. Bark bruker jeg ikke så mye av, men litt oppkvernede kvister under busker etc.:)

   Slett
  2. Jeg er ny hageeier, skal nå anlegge flere bed og har fått råd om at duk og bak er et must! Ønsker ikke et striglet bed da resten av hagen er litt rufsete med litt svaberg, markblomster, sviller osv. Kan jeg legge jord, plante, legge aviser rundt plantene og bark på toppen, eller lager du hull i avisene slik man ville gjort med duk?

   Slett
  3. Hei, så kjekt med ny hage. Ja, nei, det er vel helst de som selger duk og bark som anbefaler det. Nei, jeg lager ikke hull i avisene. Bruker ikke så mye aviser når jeg lager bed, men det går an om det er mye rotugress, ellers er det ikke nødvendig. Om du vil legge aviser kommer det litt an på hva du skal plante, om du planter busker ville jeg plantet, lagt avisene rundt og så lagt jord oppå avisene (bark hvis du vil, men den vanlige oppfatningen av bark er at den stjeler næring fra jorden). Hvis du skal plante stauder eller sommerblomster ville jeg lagt avisene først så lagt et godt lag med jord og plantet i denne. Lykke til som ny hageeier, her inne finner du mange å spørre om råd :)

   Slett
 10. Jeg har fjernet det meste av alle typer duk.

  SvarSlett
 11. Samme erfaring som deg. Vi startet med duk, men har etter hvert fjernet det aller meste. Mye enklere å luke uten duk:-)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er definitivt mye enklere å luke uten duk, og å flytte på og plante nye planter også.:)

   Slett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett