mandag 8. februar 2016

pil og kløver

I går fikk jeg endelig en time ute i hagen da vind og regn tok seg en liten pause. Tiden ble blant annet brukt til å "høste" flettepilen. Jeg har egentlig ikke plass til denne pilen som breier seg godt, men så lenge den kan skjæres helt ned hver vinter har jeg tatt meg plass til å ha to stykk, så kan jeg lage noen småting av fersk pil på på våren. I helgen kom jeg tilfeldigvis også over en kløver til urtehagen. Jeg har faktisk tenkt å så vanlig rødkløver i år, men denne her tror jeg heter vulkansurkløver (oxalis vulcanicola) og har røde blad og gule små blomster.

Denne vulkansurkløveren skal kunne spises, som et dryss i salaten. Da jeg googlet den kom jeg til en side fra haveselskapet.dk/roed-oxalis der det stod en del. Planten blir ca 20 cm høy, og den skal kunne overvintre inne. Blomstrer med små gule blomster gjennom hele sommeren, liker seg i god jord og sol, og tåler tørke. Sprer seg med underjordiske stengler og anbefales derfor til krukke. Både blad og blomster kan brukes som et syrlig dryss i maten, men oxalis inneholder som navnet tilsier oxalsyre (det gjør også rabarbra), og det er giftig i store mengder. Les mer på haveselskapet.dk.  I følge selger skulle den være herdig til norsk sone 3.

Foreløpig står den inne, så får vi se om den overlever til det blir varmt nok ute, og om den kommer til å bli brukt i matlagingen. Det er kjekt med nye urter, men jeg er jo litt skeptisk til en urt som i store mengder kan gi oppkast.

Her er en av flettepilene før klipping. Hald har bundet den opp fordi han ble lei av måtte kjempe seg forbi opp trappen. Jeg vet ikke helt hva den heter, det er egentlig bare noen rester jeg stakk ned i bakken fra en gang jeg var på pilflettekurs med Haugesund hagelag hos Drude Isene i Skjold. Sjekk ut de spennende kursene hennes på soreskogen.no

En ladning pil, ser nesten ut som det er to forskjellige sorter.

Pilen er ikke spesielt ideelt plantet, den elsker jo å stå fuktig, men det blir nå ganske lange greiner i løpet av et år. Spørs da hva jeg kan få laget av dette. Et eller annet levende klatrestativ kanskje?
Det er ikke så mye som skal til for å lage noe fint til hagen av pil. Ha en flott uke.

10 kommentarer:

 1. Flott kløver! Det er endel urter som er giftige i store mengder, men det er heldigvis ikke så mange. I små doser går det fint an å bruke de i maten, men da må en ha kunnskap om hvor mye en trygt kan bruke. Så fin pilfletting! Klatrestativ av pil er veldig flott! Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er akkurat det med mengden som er litt vanskelig syns jeg. Ha en fin uke du og.

   Slett
 2. Så flott med pilfletting! Den kløveren er veldig fin. Jeg har en lignende her men den sprer seg som ugress. Vet ikke hva den heter, men den har fulgt med noen planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det var den det stod om på haveselskapet.dk - "nedliggende surkløver o.corniculatus og brun surkløver o.c.var.atropurpurea, som minder meget om vulkansurkløver, kan brede seg meget og være nesten umulig at slippe af med, hvis den først har bredt seg i haven"?

   Slett
 3. Även jag gillar pilflätning men mina egna försök har väl inte blivit så värst lyckade. Det kräver nog både kunskap och övning gissar jag.

  Allt gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne ha flettet mye mer enn jeg får tid til, så mye øvelse blir det dessverre ikke her.

   Slett
 4. Vi har en lignende kløver ute i hagen, og må lukes bort med hard hånd.
  Var ikke klar over at den du har kan spises.
  Lykke til med pilfletteng :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå venter jeg bare på at tid og vær skal komme samtidig sånn at jeg kan gå ut og flette noe. :)

   Slett
 5. Flott med både pil og kløver!
  Jeg har noen busker pil jeg og,men de tar mye plass ja...bør vel ut og plippe ned mine også...fikk så lyst til å flette nå når jeg så bildene dine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fletting er jo egentlig litt meditering tenker jeg, bare det blir litt varmere ute. Kanskje jeg får tid til helgen.:)

   Slett