mandag 28. desember 2015

Vintergrønt

Så langt har det vært en fin og rolig jul her, og i går fikk vi til og med litt snø. Jeg har ganske mye vintergrønt i hagen, både lave halvbusker og busker med litt høyde. Syns det er fint at hagen har litt former og rammer også om vinteren, og skulle gjerne hatt plass til enda flere.

Jeg har mange vintergrønne busker i hagen. Spesielt godt liker jeg  de "sypressaktige" som den øverst til høyre. Den nærmeste er en relativt nyplantet kjempetuja.
I bakken nedenfor drivhuset vokser det blant annet et kjempedigert fuglerede som jeg fikk av en nabo som skulle kaste det for mange år siden. Denne bakken har jeg planer om å rydde i til våren. Spesielt skal alt prydgresset bort. Det er i ferd med å ta over alt. 

Buksbom er fine, men vokser utrolig sent. Denne er barn av en diger buksbom som stod i min mormors hage. Jeg tok en stikling som nå sikkert har stått her i femten år, men fortsatt er den ikke en gang halvparten så stor som hennes var. Buksbom er forresten veldig fin til å lage små kranser av. Du trenger bare en blomsterstreng å binde med.

Øverst i hagen vokser det litt forskjellig vintergrønt, inkludert en eucalyptus som står i en krukke på terrassen i forgrunnen på bildet..

Tidligere vokste det en diger eføy som sikkert var dobbelt så høy som gjerdet her i hele tomtens bredde. Den måtte imidlertid ned da gjerdet måtte skriftes, men nå er den allerede på vei oppover igjen, både på gjerdet og i klokkebusken den klatrer i her.

Stinkjulerosen frøsådde seg mye i fjor, før den opprinnelige planten døde. Nå er barna på vei opp og fram. Dette må være et eks som har frøsådd seg tidligere. Nå er blomsterknoppene på vei opp. Stinkjulerose er en flott vintergrønn plante som blir ganske høy og som får søte blomsterklaser med grønne blomster med en rød kant. Til tross for navnet stinker den ikke. Bakerst i bildet ved kurvstolen står forresten en stor bambus som foreløpig er grønn og fin. Bambus kan bli litt brun av vinden gjennom vinteren, men den tar seg kjapt inn igjen og får tilbake grønnfargen i løpet av våren.
 
Jeg har bestilt litt mer peisved til koselige kvelder foran bålet. Så her er Hald i full gang med å utføre jobben..
Ha en fortsatt fin juletid, forhåpentligvis med fine dager både ute og inne i varmen.

12 kommentarer:

 1. Hei! Det er fint med vintergrønne busker i hagen om vinteren! Kunne tenke meg flere, men så må jeg jo ha plass til de også :) Ha en fin romjul!

  SvarSlett
 2. Vintergrønne planter er helt nødvendig i hagen synes jeg også. Så mange flotte du har!
  Fortsatt god jul!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Vintergrønt er et must i hagen. Synes det er så morsomt å formklippe buxus og taxus.
  Liker så godt tujasøyler mot himmelen.
  Inspirerende å se.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde vært gøy å ha plass til flere.:)

   Slett
 4. Det er virkelig kjempefint med det grønne, ikke minst dekket med snø! Det er jo bare nydelig. Dette var fine bilder fra hagen din! Godt nytt år! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår til deg og. Ja, vintergrønt er fint.

   Slett
 5. Ja jeg er enig i at det gjør seg godt med vintergrønt i hagen. Selv har jeg ikke så mange, men forsøker å plante noen der det passer. Det er viktig med struktur og høyde i hagen også om vinteren. Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår til deg også, ja, jeg liker at det er noe i hagen om vinteren også.

   Slett
 6. Vintergrønne vekster er et must i hagen !
  Deilig at det endelig kom litt snø.:-)
  Ha et riktig godt nytt år !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år til dere også. Ja, den varte ikke lenge den snøen, men vi gledet oss mens den var her.

   Slett