søndag 6. desember 2015

Julestemning i hagen

Julestemningen i hagen kommer nesten av seg selv på flotte dager med røde bær på kristornen og lavt sollys. Jeg har en fantastisk flott kristorn rett utenfor gjerdet, hadde gledet meg til å fotografere bærene, som tidligere i høst vokste i digre klaser, når de ble røde. Men fuglene kom meg i forkjøpet, det var nesten ikke et eneste bær igjen da jeg endelig fikk tid til å ta en runde i hagen med kameraet. Heldigvis har jeg en kristorn inne i hagen også, den har ikke så mye bær i år, men de som er har i hvert fall fått være i fred, foreløpig. Disse bildene ble tatt for nesten to uker siden.


Her på vestlandet vokser kristorn vilt, denne er forvillet inn i hagen min. Er den ikke fin med de røde bærene og flotte blad? Noen år tar jeg inn greiner med røde bær, de holder seg lenge inne. Men i år er bærene så få at jeg lar dem få bli ute. 

Under kristornbusken står en krukke med et pilstativ som jeg flettet i vår. Alt som kan flettes er med på å gi substans til hagen nå gjennom høst og vinter syns jeg. 

Jeg har ikke mange figurer i hagen, kanskje et og annet hode jeg har funnet på et loppemarked, denne engelen får noen ganger stå ute om sommeren. Egentlig er den ment som julepynt.

Jeg liker godt den lave solen, den gir et helt spesielt lys. Er også veldig fornøyd med lyset som kommer gjennom gjerdet i bakgrunnen. Før var det tett, men da vi skiftet nå i vår valgte vi å la det være mer åpent. Så lenge det varer, for etter hvert kommer nok eføyen til å dekke det, sånn den gjorde før. 

Den vintergrønne klatrebeinveden er litt festlig på denne tiden av året, synd de kommer for sent til haloween disse, ja hva er det, bær eller frøkapsler. Jeg har ikke registrert at det har vært noen hvite blomster i år, men det må det jo ha vært. 

Denne sitrontimianen har fått en plass den virkelig liker. Jeg plantet to små planter i grusen mellom hellene på terrassen og kanten av et bed. De har virkelig vokst i løpet av sommeren, og fortsatt er de flotte, litt rim har de også fått denne dagen. Timian er et must i hagen for meg. Den vanlige timianen bruker jeg for eksempel til å lage te hvis noen i familien har hoste som ikke gir seg. Her holder timian seg ofte grønn gjennom vinteren, og da er det enkelt å plukke et par kvaster og koke opp med litt vann. Timian skal trekke under lokk i 10-15 minutter, før den siles og drikkes. Gjerne med litt honning i, men den er god uten ekstra søtning også. Te som er til overs kan oppbevares i kjøleskap og varmes opp etter behov.  

I dag har det vært uvær i store deler av Rogaland, verst i sør. Her i Haugesund har det ikke vært så ille egentlig. De store nedbørsmengdene som var varslet har vi ikke sett noe til denne gangen. Men jeg kan høre at vinden har tatt seg en del opp utenfor. Det er egentlig ganske greit å være inne. Mørkt er det blitt også. Håper dere har hatt en koselig helg uten for mye regn og vind.

12 kommentarer:

 1. Så flotte kristtorn og flott sitrontimian. Jeg har kjøpt kristtorn og planta i vår, sånne som tåler Østlandsvintre (H4) - en han- og en hunplante. De får slå seg litt til før jeg får se så flotte bær som du har. Hørte i et hageprogram at ekorn også eter bærene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ekorn ja, det har jeg ikke tenkt på. Ser ikke så ofte ekorn her, men de finnes, er en granskog rett i nærheten.

   Slett
 2. Så morsomt at du og jeg har skrevet om Kristtorn helt samtidig! Min har så mange bær i år at jeg aldri har sett maken. Men jeg synes bladene er så plagsomme når de ligger på bakken at jeg skal kvitte meg med hele treet. Som du skriver så er det lett å finne dem i naturen, og det vokser noen rett utenfor hagegjerdet mitt, så jeg finner nok det jeg trenger uansett. Fin 2. søndag i advent itl deg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må jeg inn å se på. Helt enig i at bladene er irriterende stikkete når de ligger på bakken, men så lenge de sitter på treet er de vakre.

   Slett
 3. Kristtorn er den flotteste julebusken (treet) som finnes! De vokser vilt her også. Ha en fin adventsøndag :)

  SvarSlett
 4. Hei! Kristorn i hagen skulle jeg gjerne ha. Kjøpte en sitrontimian i våres. Plantet den i en krukke. Har rotslått den i komposten. Håper den klarer vinteren. Den lukter så godt.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir spennende å se hvor kald denne vinteren blir.

   Slett
 5. Så flotte kristtorn du har! Det skal jeg huske på å få plantet her. Jeg hadde noe der jeg bodde før, og de hadde sånne flotte røde bær akkurat som dine. Det finnes noen hardføre sorter som trives her på østlandet også ☺

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. Kristtorn ute, trodde ikke den klarte seg men ser hva Marit skriver over her. Den må være fin å ha i disse tider. Flott lys på dine bilder, synes det er mørkt når jeg går og mørkt når jeg kommer hjem fra jobb så jeg hadde nesten glemt det fantes en sol. Takk for flotte bilder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Virkelig fin. Ja, jeg jobber fra hjemmekontor og av og til når det er fint lys må jeg ut i hagen i lunsjen.

   Slett