lørdag 8. januar 2022

Pynt i hagen

Eller kanskje mangelen på pynt i hagen ville vært en bedre tittel, for jeg har ikke så mye nips utenom krukker og planter, og kanskje lykter. Men her kommer noen bilder tatt gjennom fjoråret. 

For noen år siden hadde vi en episode med en katt og en fuglekasse og en fuglunge som crashlandet under siden første flyvning. Den endte opp akkurat her. På et loppis noe senere kom jeg over denne lille fuglefiguren med akkurat det samme uttrykket i ansiktet. Den ble da plassert der fuglungen satt. Hvordan det gikk med den vet jeg ikke. 

Det er nok krukker som er hovedpynten etter plantene, men helt øverst til venstre har jeg en baug av en gammel robåt som kan skimtes, og til høyre en sinkkanne som jeg ikke aner hva har inneholdt. Dette er trappen opp til inngangsdøren.  

For noen år siden kjøpte jeg et par sånne grønne fyrer som dette, den er til å holde på plass greiner i støttepinner. Fant den plutselig i et bed etter at alt var begynt å visne ned i høst. Må bli flinkere til å støtte opp planter. 

Bildet er egentlig av pasjonsblomsten, men på veggen henger et keramikkslott. På fine sommerkvelder hender det at jeg tenner telys her. 

Nederst i hagen står et gammelt rustent lampestativ. Vanligvis henger det en lykt her. 

Sinkkanner blir ofte lekk, i år har jeg fylt to av dem med Pletter i luften. Veldig dekorativt syns jeg, og nå kom jeg på at jeg må flytte den jeg har utenfor inngangsdøren til utestuen, der det er litt lunere. 

På hyllen under plantebordet på terrassen står en flaske jeg har funnet, et svart fat jeg har kjøpt på salg en gang, og som jeg vanligvis pleier å sette små frøpotter på, og to gigantiske skjell jeg kjøpte på et skoleloppis. De skulle kanskje ha vært tatt inn, men sånn har det ikke blitt. 

I en busk henger en kule som skinner i solen, kjøpt på et loppis, og foreløpig har den klart seg ganske godt i vær og spesielt vind. 

På nordsiden har jeg et bed med en murramme pyntet med forskjellige skjell funnet i vannkanten. Midt i bedet vokser en Hurdalsrose, den overlevde første år etter flytting, men blomstret ikke supermye, er spendt på hvordan blomstringen blir i år. 

Nedenfor keramikkslottet står en krukke med en Fuksia i en utslagsvask, den lille blomsten er en liten sommerasters som har forvillet seg hit. Den rustne figuren i bakgrunnen er en engel, som egentlig skal henge i en tråd fra et tre eller noe, men selv om jeg henger den i streng går det ikke så lang tid før den blåser ned. Tauet klatrer pasjonsblomsten i. 

I utestuen henger dette speilet, og det ser av og til ut som vi kan se inn i naboens hage, men det kan vi ikke. Planten kalles Magnolia vine (Schisandra), og sist sommer blomstret den for første gang siden den ble plantet i 2014

I julen blir det jo hengt ut litt lys, lyset i denne brokbladete beinveden er her for å lyse opp veien opp til huset, i og med at to utelamper er ute av drift. Det er jo litt pynt, og så vil tiden vise hvor lang tid det går før vi syns det blir for flaut å ha det her. 

Det er så deilig at det går mot lysere tiden. Vi har det litt til og fra med mildvær og frost for tiden, det er nok litt tidlig å begynne på noe ute, men jeg skal i hvert fall se om jeg får begynt å sortere frøbeholdningen etter hvert. 

Ha en fortsatt fin helg!

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg og godt nytt år!

  Jeg liker å ha litt nips i hagen, gjerne glass og rustent metall :-))

  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid fint med litt, spesielt rustent metall (glass knuser så fort). :)

   Slett
 2. hej Ingeborg!
  God fortsättning på det nya året- Jag har inte så mycket pynt i trädgården, men en och annan blomsterpinne med något fint på toppen. Här har vi riktigt vintervitt nu.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Så deilig med hvitt, her er det noen få plussgrader og grønt, men i dag heldigvis ikke regn. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg och God fortsättning på 2022!

  Ler lite när jag läser för det är samma sak här. Krukor är pynt här tror jag. Ditt keramikslott var väldigt fint - nåt sånt kan jag gott tänka mig.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint, ikke sant, svigerforeldrene mine hadde det på husveggen, men jeg aner ikke hvor det kommer fra før det. :)

   Slett
 4. Fine billeder af detaljer i haven. Pynt kan jo være rigtig godt til at fremhæve planterne og skabe stemning i små tableauer, og jeg synes du har klaret en fin balance, hvor planterne stadig har hovedrollen.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plantene må ha hovedrollen, og det som er av nips kommer gjerne først frem i vinterhalvåret. :)

   Slett
 5. Koselig med litt pynt i hagen. Jeg likte ekstra godt keramikkslottet og lampefoten :)

  SvarSlett
 6. Vandkanderne med pletter i luften er så fine. Den grønne frø er et sjovt indslag, og så har den tilmed en nyttig funktion:) Jeg er også mest til krukker, men lidt nips har også fundet vej til min have.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er rart med småting som finner vei inn i hagen etter hvert :)

   Slett
 7. Tøff gjenbruk av lampestativet! Ja lekke sinkkanner blir også her gjenbrukt til potter. De er jo dekorative.
  Ha en fin start på det nye året!
  /Irene

  SvarSlett
 8. Lidt nips ud over planter er der næppe mange lade være med at have. Dine nipserier ser søde og diskrete ud. Jeg kan også bedst lide, at det er planterne, der dominerer.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker ikke på at de er der til vanlig, men av og til fanger kameraet dem opp :D

   Slett
 9. Artig pynt det der.
  Lampestativet fikk et nytt liv. Jeg har faktisk den gamle lampa i bruk :-)

  SvarSlett
 10. Hei Ingeborg.
  Jeg har heller ikke så mye hagepynt, men har funnet noe glasskuler på pinner som er sveiset inn i rustent jern. Vanskelig å forklare. De er ikke mulig å få kjøpt i Norge så jeg funderer på hvordan jeg skal få tak i de. Glass som hagepynt synes jeg er helt nydelig - og det tåler omtrent all slags vær.
  Ha ei flott helg,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes spennende ut, du må legge ut bilde. Jeg har noen garnkuler som jeg må flytte, for de dekkes helt av planter om sommeren :)

   Slett