søndag 23. januar 2022

Hagedagbok

Da jeg skulle lete etter navnene på noen av hostaene i forrige innlegg måtte jeg finne frem de gamle hagedagbøkene. Jeg gjør jo ofte det, leter etter noe der. Det er ikke alltid jeg finner det jeg leter etter, men de er nå veldig gode å ha, hagedagbøkene. Jeg bruker ikke blogg eller lignende til hagedagbok, jeg noterer ned på gamlemåten, og limer inn informasjonslappene som følger med planter. Etter hvert har jeg også blitt flinkere til å notere når en plante er død, eller blir flyttet. 

Min første hagedagbok, fra 1995, da vi flyttet inn om våren, til 2000. 

Omtrent sånn så hagen ut den gang, det har skjedd mange endringer siden da. 

I starten hendte det at jeg limte inn bilder, det gjør jeg ikke lenger. Klematisen klarte jeg ikke å redde da vi bygget om trappen i inngangspartiet, jeg plantet en ny Montana, men den er mye lysere i fargen enn denne. Det var flere store rododendroner i hagen da vi overtok. Denne stod helt øverst der vi nå har en sitteplass og en Alkymistrose. 

På den andre siden av muren stod det noen roser, og noen av disse rosene har jegfortsatt, de litt kjedelige røde og gule. Her er nå det store rosebedet der også yukkaen står. Klokkebusken står fortsatt på samme sted. 

Jeg husker fortsatt den første høsten da disse dukket opp. Jeg ante ikke at det fantes "krokus" som blomstret om høsten. Noen av disse har jeg fortsatt, men de har blitt færre. 

Hagen var ny for oss og ganske ujevn, vi kjøpte et lass med jord og Hald fraktet alt opp i trillebår og håndspadde alt på plass. 

Den hvite muren er borte. Mot venstre er det nå blant annet et urtebed. Helt i enden av sittebenken er det en espaliert levegg, hvor det i mellomtiden også har stått en Aroniahekk. Nederst var det første urtebedet, her er nå utestuen. 

I enden av rullesteinene vokser nå flere digre lyngplanter, det er et stort bed i forlengelsen, blant annet med en Sommerfuglbusk. Akkurat i gjerdeknekken står Magnoliatreet. 

I begynnelsen var det et veldig pertentlig bed rundt flaggstangen. Nå vokser det en diger prestegårdsrose her, den lille vivendelen vokser over en pergola. Og noen av hostaene jeg viste i forrige innlegg. 

I det som nå er drivhusskråningen hadde de forrige eierne komposthaugen sin, og der vokste denne flotte revebjellen, nå er jo hele hagen fylt av revebjeller. 

De plantene som er vanskeligst å identifisere i hageboken er de vintergrønne, de to bakerste her for eksempel, klarer ikke å finne dem igjen. De to nærmeste er relativt nye, Laurbærhegg Etna, er veldig fornøyd med dem. Til høyre skimtes også en Einer, som ikke er så veldig gammel. 

Nærbilde av lyngen (over rullesteinene), de springer ut mer dag for dag nå. 

Det samme gjør julerosene, det første som starter blomstringen i rosebedet (bak den grå muren). 

De tre siste bildene er tatt i forrige uke, akkurat nå ser det vått ut, men jeg tror ikke det regner. I dag har jeg faktisk vært i drivhuset og sådd de første frøene, det kommer jo til å ta en tid før de spirer. Jeg har til og med slengt ut noen hvite revebjellefrø i drivhusbakken. 

Ha en fin ny uke!

20 kommentarer:

  1. Så spennende at du har en gammel notatbok fra når du tok over hagen. Jeg prøver å notere alt jeg kjøper av planter i bloggen, men jeg er ikke like flink til å notere det som dør i hagen. Ikke noe er helt vanntett, men din og min metode ligner på hverandre :)
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg syns det er fint å kunne ha en oversikt over det jeg planter, og hva som skjer med det. Og jeg er blitt mer nøye med notatene etter hvert. Jeg brukte også dagbøkene mye da jeg skrev hageboken min.

      Slett
  2. Så flott arkiv og nedtegnesle av planter i hage! Må innrømme at min nedtegnelse blir noe mer sporadisk, men ser verdien av nøyaktig nedtegnelse.
    Uansett er hagens vekster til pryd og nytte om de er bare tilstede eller også i arkivet:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kommer jo litt an på hvordan man "driver" hagen, men det er veldig greit f eks i forhold til å ikke kjøpe planter om igjen som ikke trives. :)

      Slett
  3. Så fine dagbøker du har laget fra hagen, å kunne se utviklingen. Jeg skriver også hagedagbok, men ikke så grundig som deg.

    Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg var kanskje ikke så grundig i begynnelsen, men har blitt det etter hvert. Jeg bruker dem egentlig fortsatt ganske mye, helt tilbake til den første boken. :)

      Slett
  4. Hej Ingeborg!
    Vilken fin trädgårdsdagbok med historia långt tillbaka. Jag är inte lika noggrann, jag sparar mina växtlappar för att minnas vad det är jag planterat.
    Har börjat med noteringar, men sedan har jag glömt bort det emellanåt.
    Ha en fin ny vecka /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nok blitt mer nøye etter at jeg skrev hageboken min, og opplevde at det var mye jeg ikke fant i hagedagbøkene, men fortsatt er det litt som glipper. :D

      Slett
  5. Jeg gemte også lapperne i begyndelsen og skrev sted og dato for plantning, pris og hvor jeg havde købt den. Og når de gik ud :-(
    I dag bruger kun foto. Jeg fotograferer, når jeg planter nyt, inkl. navnelappen. Det virker uhyre praktisk for mig, men jeg må sige, at dine dagbøger er noget mere charmerende. Hvor er de altså flotte.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, det er jo litt koselig også, og har nok fulgt med av gammel vane, hadde jo ikke digitalt kamera da jeg begynte heller, men det høres ut som en god ide og fotografere. :)

      Slett
  6. Det er vel nok fint du har taget så mange notater i årenes løb, Ingeborg! Sjovt at kigge tilbage og se hvordan det hele har ændret sig, og hvor åben hele haven var fra starten. Jeg misunder dig dine have-dagbøger, for det er faktisk en god idé i stedet for at have alt på computeren, men jeg har aldrig været god til at skrive dagbog...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. De er koselige å ha, men jeg har nok tenkt at jeg burde lage et arkiv over det jeg faktisk har i hagen i dag (og ikke alt jeg en gang har sådd av ettårge, eller det som har dødd.) :D

      Slett
  7. Jeg har siddet og beundret dine havedagbøger. Hvor er de fine! Det må være sjovt at have dagbøger, der går helt tilbage til den dag, I overtog haven.
    Jeg kan jo læse øverst på din blog, at du har skrevet en havebog. Det lyder spændende. Er det en bog om jeres egen have?

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kjekt å ha alle hagedagbøkene. Hageboken min kom ut i 2016, ja, den handler om hagen her, var ekstra bra å ha hagebøkene da jeg skrev den, med alle navn som skulle inn. :)

      Slett
  8. Både hyggelig og nyttig med slike bøker å bla i :)

    SvarSlett
  9. Orden i sysakene ser det ut til :-)
    Jeg har prøvd å ha opptegnelser, men er veldig dårlig til å oppdatere ved forandringer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fortsatt har jeg ikke helt kontroll på det jeg heller, selv om jeg har blitt mer klar over det etter hvert. Noen har jeg litt gitt opp, narsisser for eksempel. :D

      Slett
  10. Spännande med dina noteringsböcker. För länge sen när jag skaffade första trädgården skrev jag ner varje växt på en A5:a och satte i en pärm. Det glömde jag sen bort men på det sättet hittade jag namnen på några rhododendron sisådär 20 år senare. Men i början av 00-talet började jag istället på en databas. Ett excel-ark fungerar också. Då kan man lättare söka i dokumentet.

    Hoppas du hittar namnen du söker! Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Høres ut som gode tips begge deler. Ja, jeg kan jo ikke søke på navn, blir som oftest å huske omtrent når de ble plantet. Jeg har lurt på å lage et system for alle flerårige plantene jeg har pr nå, og da må jeg nok ha et mer oversiktlig system enn plantedagbøkene :D

      Slett