lørdag 23. oktober 2021

Formering - kortreiste planter

Det er så gøy å lage planter selv, og det er selvsagt mange forskjellige måter å gjøre det på, her blir det som regel enten deling, høste egne frø og så eller en sjelden gang stiklinger. 

Det er fortsatt ikke for sent å ta frø av egne planter. Hele høsten har jeg små skåler med frø stående over alt, frøene må gjerne tørke litt før de skal oppbevares i kaffefilter. Jeg oppbevarer dem verken i kjøleskap eller fryser, men i en kurv som står luftig. Frøene kan som regel oppbevares i mange år, mens noen frø, som for eksempel Ballblom må sås med det samme. Ofte sår jeg direkte på vokseplassen, det vil si, jeg slenger litt frø rundt, andre ganger sår jeg i beholdere for å ha mer kontroll, enten om høsten eller i løpet av våren. I år har jeg for eksempel tatt frø av en fin gul revebjelle, den skal jeg så sånn at jeg litt kontroll på den (ellers blir den fort luket bort), om den er frøekte vet jeg ikke, men det er litt av spenningen.  

Jeg har noen sommerblomster som jeg høster frø av og sår hver vår. Både gul og rødbrun Tagetes (den rødbrune har jeg litt forskjellige sorter av uten at jeg vet hva som er hva, har gått i surr for lenge siden). Den gule heter Tangerin Gem. Disse er enkle å høste fra av, og jeg sår dem direkte i krukkene de skal vokse i. Min erfaring er at det ikke er noe tid å spare ved å så dem i drivhuset. 

Stemorsblomst har jeg egentlig sluttet å så, de er jo så rimelige å kjøpe, men i år har jeg hatt stemorsblomster over alt i bedene. Det skyldes at jeg har brukt jord fra komposten, som selvsagt var full av frø. Selv om det har blitt mer luking så har ulempene blitt oppveiet av fordelene, mange flotte nye blomster. Jeg har også fått mange nye juleroser som har poppet opp over alt. 

En annen sommerblomst som jeg høster frø av, og som jeg har vært år, er Sommerasters, her Rainbow, og den hvite, litt mer fylte, White Princess. Den enkle Rainbow er enkel å ta frø av, White Pricess er litt verre, den blomstrer så sent at det er vanskelig å få tørre blomster samtidig som frøene modner, men det har nå gått. Hittil har jeg hatt disse i krukker, men i år har de dukket litt opp i bedene, uten at sneglene har tatt dem, så neste år vil jeg prøve å ha dem i bed. 

Deling er jo et annet alternativ som funger med mange stauder, som f eks Småhjerte. Den sprer seg akkurat nok til at det går an å ta avleggere, som her. Jeg liker veldig godt planter som sprer seg, så lenge det går an å kontrollere dem. 

Stiklinger er et annet alternativ, men her er jeg litt lat. Rododendron Cunningham White legger greinene sine ned mot bakken. På hytta til foreldrene mine tror jeg at jeg fikk rundt ti planter som hadde rotet seg selv, og som ble plantet rundt om på tomten. I byen har jeg ikke så stor plass, men stiklinger, enten plantene lager dem selv, eller en må ordne jobben selv, så er det en fin måte å øke antall planter på.

I dag har det vært en ekstra travel dag, ikke i hagen, som jeg hadde planlagt, men med forskjellige gjøremål rundt om kring. På slutten av dagen ble det en time i hagen, plutselig drev jeg helt uten at det var planlagt å luke i grusen og det nye skyggebedet, men så ble det mørkt. Det blir jo altfor tidlig mørkt nå for tiden, men så er det jo greit å få gjort noe inne også, eller spist middag. 

Det er kanskje på tide å få noe av frøhøsten over i potter med jord, kanskje i morgen.

Ha en fortsatt flott helg.  

17 kommentarer:

 1. Det er så morsomt å lage egne planter enten det gjelder potteplanter inne eller ute i hagen. Jeg har også fått mange frøplanter av juleroser som dukker opp overalt.
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke så flink på inneplanter, men husker at jeg for mange år siden hadde grønnrenner, og de var enkle (de med smale grønne eller grønne og gule blad, tror jeg, og plantebarn som hang ned fra morplanten), de skal jeg se etter igjen. :)

   Slett
 2. Det ser ut som du har full kontroll på frøbeholdningen.
  Jeg er veldig enig, det er morro med selvsådd :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke alltid jeg har helt kontroll, men prøver :D

   Slett
 3. Kortreiste frø og stiklinger er en hyggelig sak å holde på med om høsten.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns det er kjekt å kunne ta vare på det som kommer, men kan jo selvsagt ikke verken høste eller så alt :D

   Slett
 4. Jeg holder også meget af de planter som er nemme og gerne vil selv: frøså, eller deles, eller stiklingeformeres. Men helt så mange små skåle med frø har jeg nu ikke stående rundt omkring:) Godt du sætter navne på! Det er meget tilfredsstillende at fremstille sine egne planter, og det er du vist rigtig god til.
  Ja, det bliver alt for tidligt mørkt nu, og man kan ikke nå alt det man gerne vil i haven.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne nok vært bedre på de som ikke vil, men noen er enkle og spirer uansett, det er planter for meg :D

   Slett
 5. Jeg er ikke så god til at lave planter selv, men der er helt klart en særlig glæde over egne planter.
  Du er flittig til det, synes jeg.
  Dine tagetes er rigtig gode, fordi de ikke er fyldte, så bierne kan komme til at suge nektar. Dem man køber, i hvert fald her i Danmark, er desværre altid fyldte. Jeg har prøvet at så de enkle, men jeg har hverken faciliteterne eller tålmodigheden. Måske mest det sidste ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er også fylte tagetes mest vanlig i handelen, de blir spist over natten av sneglene her. Du burde prøve å så tagetes (de enkle) direkte i krukken du vil ha dem i, så ordner de alt selv. Jeg sår i slutten av april, men du kan kanskje gjøre det tidligere hos deg. :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Tycker att det är så trevligt att få nya växter genom att så av egna frön. Lika spännande varje år att se om det blir något. Revebjelle är en favorit, ser att jag har många plantor på gång, som kommer att blomma nästa år.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mye revebjeller her også, godt at de er enkle å luke bort ellers tror jeg de ville tatt over alt :D

   Slett
 7. Hei Ingeborg.
  Det er tydeligvis flere som glemmer å spise når hun er ute i hagen :)
  Hos meg er det nesten mørkt når jeg kommer fra jobb nå - så nå er det bare helgene som benyttes noe særlig til hagearbeid - nå først og fremst i drivhuset.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Med fint vær må jeg bare ut om ettermiddagen, men, ja, det blir mørkt altfor tidlig, og etter denne uken blir det vel bare i helgen her også, da skal jeg lese ferdig en hagebok jeg kjøpte for en stund siden. :D

   Slett
 8. Formering er gøy, ja! For en gangs skyld, sådde jeg stemor i år; en sort med krøllete kronblad. Jeg har selvfølgelig tatt noen rosestiklinger. Å ta stiklinger av Rhododendron må jeg prøve!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hørtes ut som en spennende stemor. Jeg har aldri tatt rosestiklinger, men det kunne jeg godt tenke meg å prøve - og klematis. :)

   Slett