torsdag 14. november 2019

Espalier og Klokkeranke

Jeg fikk jo nytt espalier i hagen i sommer og er veldig fornøyd med det. Nå er det jo ikke bare Klokkeranke som vokser her, men dette er en sommerklatrer som er fantastisk når en vil dekke et espalier fort, før de andre nyplantede klatrerne kommer skikkelig i gang.

Klokkeranke (cobaea scandens) blomstrer for fullt rett før frosten kommer. Dette bildet er tatt 4.november. Jeg sådde som vanlig i slutten av februar, men blomstringen var ekstra sen i år. 
Det vokser selvsagt mer på espalieret enn Klokkeranke. Klematis Multi Blue har også kommet ganske langt på én sesong. Jo senere det ble på høsten, jo mindre ble blomstene. Dette bildet er tatt 2.oktober. 
Espalieret år i vinkel, og på sikt er det meningen at det skal dekkes av roser, klematis og rådhusvillvin. Helt foran til høyre i bildet Brasiliansk klokketobakk Lemon Tree. Foran muren vokser gule dagliljer, og den rødlige bak er Rådhusvillvin. Dette bildet ble også tatt 2.oktober. 

Tror dette var den første blomsten som åpnet seg, bilde tatt 2.oktober. 

De er jo fine da, klokkerankeblomstene. 
Det er så fint å se de hvite blomstene som sakte skifter farge via lilla mot det blå. Og knoppene som venter på å springe ut. Dette bildet ble tatt 8.oktober. 
Foto 18.oktober. Klokkeranken her hos meg blomstrer for sent til å sette frø. Selv om vi har lang sesong på Vestlandet, så blir det ikke varmt nok. 
Vi er kommet til 3.november (dagen før det øverste bildet). Det har vært en to tre spredte frostnetter, men det har ikke satt blomstringen tilbake. 

På sørsiden av espalieret har jeg blant annet hatt Løvemunn, en utrolig villig sommerblomst. Dette bildet er fra 7.november. 

Ute og inspiserer blomstene etter et par frostnetter, og kalde dager, på rad. De gisper litt, blomstene, men henger med. Bildet er tatt 9.november. 

Det ble meldt 3 minus natt til søndag, men det ble minus 5. Jeg var ute og la på laken til litt beskyttelse, men vet ikke akkurat om det hjalp. Bildet er tatt 10.november. 
 
En liten kollaps i blomstringen, men kanskje ikke så mye som en skulle tro. Det ser ut som blomster som ikke har sprunget helt ut, og knopper, har klart seg bra. Nå blir det spennende å se hvor lenge mildværet fortsetter, og hvor slitsomt det er for klokkeranken med dag etter dag og natt etter natt med bare noen få varmegrader. Bladverket til denne klatreplanten holder seg forresten grønt lenge.

I går fikk jeg forresten satt det som kanskje blir de siste vårløkene, på sørsiden er jorden tint, men på nordsiden var det stedvis fortsatt tele etter den kalde perioden. Ha en fortsatt fin uke. 

16 kommentarer:

 1. Gratuluję wspaniałego kwitnienia kobei w tym sezonie. Na kratce prezentuje się znakomicie. Tegoroczna susza w Polsce spowodowała, że kobea w tym roku rosła źle i nie kwitła.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med den fantastiske blomstringen av kobei denne sesongen. Det ser bra ut på grillen. Årets tørke i Polen gjorde at kobea i år ikke vokste godt og ikke blomstrer. Google translate :) Regner med at alt stemmer bortsett fra det med å se bra ut på grillen :D. Så synd at det ikke ble noen blomstring hos dere, får håpe på neste år (her på Vestlandet mangler vi som regel ikke regn, men sol) :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg.
  Flott nytt espaljer.
  Klokkeranker sådde jeg ikke i år, men skal ha de til neste år. De er nydelige.
  Hurra, her har snøen forsvunnet igjen.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er litt sånt annet hvert år. Neste år vil jeg se hvor langt klematis, villvin og roser kommer av seg selv, la merke til at klokkeranken "brekker" rosene litt ned, og det kan vi jo ikke ha noe av :)

   Slett
  2. Hei Ingeborg

   Ja jeg har også forsøgt mig med lagener. er frosten ikke for streng virker det fint!
   Det ser ud til at mildvejret virkelig kommer - det gør ikke noget:)

   Ha en dejlig aften

   Slett
  3. Nei, det er fint med frost, men i år kom den litt tidlig for meg :)

   Slett
 3. Klokkeranken er så fin! Det som er synd med de er at de nesten ikke kommer i blomst her før frosten tar de. Laken hjelper mye hvis det ikke blir for kaldt.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 4. Hei!
  Her i huset er klokkeranke en favoritt. Flotte bilder. Flott espalier. Det har jeg lyst på.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med espalieret, målet er en tett vegg av klatreplanter :)

   Slett
 5. Fint nytt espalier du har fått. Klokkeranken hadde en lekker farge, den har jeg aldri prøvd i hagen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel verdt å prøve Klokkeranke, klatrer godt og blomstrer flott :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Klockrankan är så fin, men den är lite svår. Ibland blommar den fint, ibland inte alls. I år fick jag bara några få blommor, men gör ett nytt försök nästa år igen.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tror jeg har hatt blomster de gangene jeg har hatt den, men den kommer alltid veldig sent her, kanskje fordi vi ikke har så kjempevarm sommer her ved kysten :)

   Slett
 7. Flotte espalierer du har skaffet deg!
  Og Cobeaen er virkelig en tøffing. Jeg
  har en inne i vinterhaven - tror den er ferdig med blomstringen for i år, i alle fall har den tatt en pause.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fornøyd med espalieret. Blomstringen som var datt helt sammen etter tre netter med frost, men ser det fortsatt er mange knopper, så jeg håper litt på mer her :)

   Slett