søndag 3. november 2019

Velg høstblomstring

Hos de fleste går hageinteressen ned når høst og vinter nærmer seg, besøkstallene både her og på facebook viser det. Jeg blir egentlig mer gira og har fortsatt mange hageprosjekter jeg gjerne ville ha gjort, i tillegg til at jeg ikke er helt ferdigbesøkt på hagesentrene selv om det begynner å haste litt. Mange av rosene, som jeg viste bilder av i oktober, blomstrer fortsatt, men nå skal jeg vise litt mer av stauder, sommerblomster og blomstrende busker. Høstblomstring er jo noe en kan velge.

Jeg er jo glad i Blodslirekne, har hatt en rosa i mange år, i fjor supplerte jeg med denne røde og i år har jeg kjøpt enda flere. Alle blomstrer fortsatt flott. Skal en ha høstblomstrende stauder som tåler mye er dette et godt alternativ. Jeg vet ikke hvor herdige de er, men jeg er i sone 2. Persicaria amplexicaulis Blackfield. 

Hagehortensia jeg ikke klarte  la være å kjøpe i sommer (selv om jeg har sagt at jeg ikke skal ha flere av sorte, føler ikke at de trives så godt her) har begynt å komme med nye blomster. 

Nemesiaen som hadde frøsådd seg i pelargoniakrukkene blomstrer fortsatt, må huske å vanne, for de begynner å tørke der de står under tak og venter på å få komme inn. 

Hostaen har definitivt gitt seg, men legg merke til blomsten på danglebærbusken foran. Det er første gang den har blomstret etter at den ble plantet i 2014. Jeg har jo ikke plass til den, men foreløpig er den liten. 

Sakalinabeinved (euonymus planipes) blir ca 2 meter høy. De oransje frøene som henger ned og bidrar til kallenavnet danglebærbusk er falt av. Hageguru Elin Conradi kaller den for Dingeldangelbusk i boken sin, Min Villhave, en av mine favoritt hagebøker og en stor inspirasjon da jeg skrev og fotograferte til Fru Halds hage. 

Frøene på det jeg tror er en sverdiris får meg til å tenke på åpne slangegap. 

Hagen sett fra terrassen. Sporeblomst i forgrunnen og blodslireknen bak. 

Løvemunnen holder stand. 

Den mauretanske kattosten er kanskje litt mer sliten, men fortsatt vakker, og den står ganske værhardt til og med lite sol.

Nå er jeg på vei ut i hagen, det er overskyet, men ganske vindstille her i dag. Kanskje blir det en tur på hagesenter også for jeg har ikke rukket å kjøpe løker ennå. Ha en fortsatt fin søndag og ny uke. 

8 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Mye som blomstrer hos deg enda. Her er det ferdig for i år. Unntatt noen roser som holder ut enda.
  Her er det 1 grad, regn med hvitt i, og det er meldt snø utover i uka.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsatt fint her, men litt i kjøligste laget, har vært og kjøpt noen løker. Blir alltid så forundret over at dere har det kaldere enn her, tenker alltid motsatt :)

   Slett
 2. Hos deg går det nok an å ha blomstring utover høsten, men ikke her på Østlandet hvor den første frosten kommer i begynnelsen av oktober.
  Nå holder jeg på med å stelle innendørs potteplanter. Må ha noe grønt å holde på med :)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo litt forskjell, men det har faktisk vært noen netter med frost her også den siste måneden. Kjekt med planter inne også, men dem er jeg ikke så flink med her :D

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Det är fint med lite färg fortfarande, har några perenner som blommar men det är inte många. Min blodtopp är brunsvart, ser ut som att den är konserverad. Den söta malvan sådde jag i år, den är riktigt fin, de andra vanliga Malvorna har börjat blomma om. Men nu blir det kallare hos oss, så snart är det över med dem också.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Har vært nattefrost noen netter nå, men natt til søndag er det meldt litt mer, får se hva som står igjen da :)

   Slett
 4. Your garden has a nice atmosphere, you take beautiful photos! Good luck!
  Greetings from Poznan!

  SvarSlett