fredag 8. november 2019

Overvintring av Fuksia og Pelargonia

Da er det på tide å få inn Fuksia, Pelargonia, Afrikansk Lilje og Himmelsblomma her også. Georgineknollene ble tatt inn for et par dager siden. Jeg drøyer det i det lengste, og kjelleren er ikke helt klar ennå, men i morgen skjer det.

Nå har alle krukkene stått under taket i utestuen en god stund, i hovedsak for å tørke opp litt, men det er jo ingen grunn til å ta dem inn før en må. Det blir mer og mer nattefrost nå, men det varer nok ikke så lenge, så egentlig kunne de nok stått over neste mildværsperiode også. 

Får håpe sommerblomsten Nemesia sår seg litt i krukkene til neste år også. 

Tok inn noen småkrukker i går, også denne. Den får stå i stuen så lenge den blomstrer fint. 

Det gjelder å ikke glemme denne fuksiaen, som foreløpig står igjen på trappen utenfor inngangsdøren. 

Flere av fuksiaene blomstrer fint. Legg merke til duftpelargoniaen til venstre. En av disse overvintret i krukke ute sist vinter, men den har ikke begynt å blomstre og da er det kanskje ikke så mye vits. 

Her står de og venter, flesteparten på benken, men noen på bordet og på gulvet foran. I morgen skal de få komme inn. Agapantusene også som kan skimtes bak bordet, de har visnet nesten helt ned. Alt går ned i kjelleren, men det som blomstrer får stå en stund til, i stuen eller i gangen. Jeg pleier ikke å klippe ned og fjerne bladverk, men det kan være noen blir trimmet litt i år så jeg får plass. I kjelleren er det ganske kaldt, noen står helt mørkt andre med litt lys fra et vindu, alle får litt vann sånn rundt nyttår og i begynnelsen av februar. Det varierer litt når de blir tatt opp, men som regel i slutten av mars, kommer litt an på hva jeg gidder.

Det er kaldt her for tiden, men ikke frost på dagtid. Værmeldingen er fin så jeg håper å få gjort litt ute i morgen, i dag ble det rett og slett for mørkt for tidlig. Ha en fin helg. 

20 kommentarer:

 1. Du er heldig som kan ha planter ute så lenge. Fuchsia er som flottest når de skal inn. Mine planter har bodd inne i en måned allerede.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kystklimaet er fint sånn, men så savner vi jo litt snø og frost og skikkelig vinter :)

   Slett
 2. En kjølig kjeller er gull verdt for overvintring.
  Sånn gjør jeg det også.

  SvarSlett
 3. Hei Ingeborg

  Ja, ned i kælderen med dem.
  Besynderligt at man idag ofte bygger huse uden kælder...

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
 4. Det var många krukor du har att ta hand om men gott att du har en källare där de kan övervintra. Jag klipper alltid ner min (enda!) Fuchsia när jag tar in den. Alltid lite sorgligt för den blommar ju som bäst just då.

  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. I år går fuksiaen rett ned i kjelleren, nattefrosten ødela blomstene på en del før jeg fikk tatt dem inn. Hadde tenkt å klippe dem ned, men da det kom til stykket klarte jeg det ikke, men litt stussing ble det. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Så fint dina pelargoner och fuchsia blommar. Har några pelargoner i växthuset, brukar inte klara av att övervintra dem, men kanske skall jag göra ett försök, och ta in dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri prøvd å overvintre pelargonia i drivhuset, men jeg har overvintret fuksia der, godt pakket inn. Enklere å sette i kjelleren :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  En kjølig kjeller har jeg ikke. Har hatt problemer med å overvintre dem så jeg kjøper stiklinger i februar.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kanskje like greit med stiklinger, det tar jo litt plass å overvintre. :)

   Slett
 7. En venter helt til siste liten, men flere ventede netter med -4 gjodre at mine måtte inn i sikkerhet noe før dine. Alltid er det en som blir glemt, men det går helst bra! God helg fra Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. I går hang jeg et laken over klokkeranken, skal gjøre det i natt også, og så er det meldt mildvær igjen. Hadde jo vært kjekt om den kunne blomstre litt lenger :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg!
  Godt å få i hus de som skal overvintre inne. Jeg fikk mine pelargonia inn sist helg og nå snør det ute, så det var i siste liten. Dessverre er snøen allerede kommet i Vestfold, og det er vel 3-4 uker før normalt. Hyggelig at du kikket innom meg og så ønsker jeg deg en god helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt en strålende fin høst her med litt kaldere enn vanlig og litt varmere enn vanlig om hverandre :D

   Slett
 9. Et litt annet klima hos deg, ja :) Utrolig at du har hatt plantene ute til nå. Du er jammen heldig som kan ha glede av plantene så lenge. Og tidlig vår får du også .. God dag til deg også! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er frosten borte, og vi kan holde på litt til :)

   Slett
 10. Hei Ingeborg!
  ER innmari glad for å ha en stor kjeller for overvintring. Der står alle fuchsiane. Der pleier de å klare seg godt!
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjeller er et must. Klokkeranken min henger forresten fortsatt med etter noen dager med frost, blomstene ser litt slitne ut, men knoppene virker ok :)

   Slett