mandag 29. juli 2019

Hosta en fantastisk staude

For et flott bladverk, flott blomstring også, og så praktisk at den kan deles, og deles, og deles. Noen sier at sneglene elsker den, men det har ikke vært et problem hos meg, selv om de slimete dyrene ikke er i mangel.

Den forholdsvis lave Hosta Halcyon blir 40 cm høy. den trives som de fleste andre hostaer i sol/halvskygge og blomstrer i juli og august. Det er ikke hostaens egne blomster på bildet, men en Storkenebb. 

Det er så praktisk med Hosta at den fortrenger ugress. Etter å ha delt og flyttet hostaer mange ganger må jeg til vinteren ta meg en runde i hagedagbøkene mine og se om jeg kan finne navnene på alle, denne husker jeg ikke. 

Den samme som over, begge disse bildene er tatt i begynnelsen av juni. 

Her er den så vidt begynt blomstringen i begynnelsen av juli. Ikke alle liker hostablomstene, og klipper dem bort. Det gjør ikke jeg, syns de er flotte. 
 
Denne med hvite kanter er også ganske karakteristisk, og jeg skal nok finne navnet, men kan ikke bruke varme sommerdager til det. 

Dette tror jeg kanskje var den aller første hostaen jeg plantet, kanskje tjue år siden. Den vokser under klatrehortensiaen. Tror jeg skal dele den igjen til våren. Jeg liker best å dele mens planten er liten om våren. 

Dette er en av de nyeste jeg har. Heter Dogghosta Frances Williams, den blomstrer i juli- august. Blir 60-80 cm høy og er herdig til H7. Rosebladene er fra Prestegårdsrosen som vokser ved siden av. 

Guacamole til høyre ble plantet samtidig som Frances og blir 50-70 cm høy, den får hvitlilla blomster som dufter, det må jeg sjekke ut etter hvert. Den er også herdig til H7. Ser på rosebladene at bildet er tatt senere. 

Alle bildene over er tatt gjennom juni og juli. Ha en fin ny uke. 

18 kommentarer:

 1. Hosta er flotte planter, ja. De passer inn overalt untatt midt i sola. Hostablomstene er jo veldig fine.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk noen som står i ganske mye sol også, som f eks den på bilde 2,3,4, men jeg har det jo ikke like varmt som hos deg så det har sikkert litt å si :)

   Slett
 2. Praktfull staude som ikke må mangle i en hage! Unner meg et par nye hvert år - er jo så mange spennende fasonger, størrelser og mønstre. Perfekt i min skyggefulle hage. Har både Frances og Guacamole :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har noen stående på listen min for i år, får om det blir noen gode tilbud utover høsten. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Hosta er bare super - og du har ret der er nogen der stadig klipper blomsterne så snart de visersig - dem om det:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 4. Hei Ingeborg.
  Supert med hosta. En kan bruke de overalt og bladene er dekorative. Er ikke alle hostablomster jeg syns er fine. Da klipper jeg de av.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ooo, jeg syns alle som jeg har får fine blomster, men kjenner ikke alle som er selvsagt. :)

   Slett
 5. Er enig med deg i at Hosta er flotte planter, men hos meg liker sneglene de for godt.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart at det er så forskjellig når det gjelder snegler og Hosta. Jeg har et og annet sneglebitt på noen av mine, men ikke noe som er et problem. :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Har bara haft Hosta i några år, drömde om stora fina växter, men så blev det inte. De är faktiskt ganska små hos mig. Har planterat dem runt om för att se var de trivs bäst. Blommorna gillar jag, och i år har de blommat väldigt fint.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hosta finnes jo i så mange forskjellige størrelser, fra helt små til digre. Husker ikke helt hva de største heter, men jeg har dem på en mental liste bakerst i hodet :)

   Slett
 7. Flotte hostaer :) Skjønner meg ikke på dem som klipper bort de vakre blomstene. Ja, her hos meg får hostaen stå i fred. Fortsatt god sommmer! Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Hos meg også, venter i spenning på at en to tre sorter skal begynne blomstringen :)

   Slett
 8. Heisann, så mange fine hostaplanter. De er så dekorative. Jeg bruker dem som kantplanter i rosebedet.
  Jeg sender ut en liten invitasjon om å delta på Blogger´s Sunday Walk til alle som har vært med før. Det er nå blitt enklere å delta via InLinkz. Intensjonen er den samme: å få bloggere vekk fra skjermen en liten stund for å lee på beina, og så dele opplevelsene fra turen. Prøver nå også med en felles upretensiøs foto-oppgave. Hadde vært riktig hyggelig om du blir med siste søndagen i oktober. Har til hensikt å ha et innlegg mandagen før for å opplyse om BSW høst. Så følg med. Velkommen, beste hilsen Vilt og vakkert
  Her kan du se siste deltakelse: https://fresh.inlinkz.com/party/5dc2d5d10ea14d8e998763457dc8c8ab

  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her blir det egentlig ikke så mye tid foran pcen til vanlig, ikke i fritiden i hvert fall. Mesteparten av tiden går med til fysisk arbeid i hagen, men det hender at det blir en tur inni mellom også, spesielt høst og vinter :)

   Slett