torsdag 10. mai 2018

Skvallerkål og gift

I går så jeg et program jeg hadde tatt opp fra NRK 2 som het "Ugressmiddelet som splitter Europa". Det var et veldig interessant og lærerikt program, og det handlet om ulempene ved bruk av ugressmiddel basert på glyfosat, for eksempel Roundup. Jeg har aldri brukt mye gift i hagen, det eneste jeg har brukt minimale mengder til er å bekjempe skvallerkål, jeg har tenkt at det måtte til, og at det var i så små mengder, ofte bare til pensling, at det måtte kunne gå. Nå har jeg forandret mening. Ikke mer Roundup på skvallerkålen her i hagen, da får den heller være.


Jeg liker den jo, skvallerkålen, det lukter godt når stilkene knekkes, og de hvite blomstene er vakre i buketten. Da vi var små laget vi rom i skvallerkålengen, og lekte hus. Problemet er selvsagt at den tar helt over, og at den er umulig å fjerne på andre måter enn med gift, jeg har prøvd alt. Men når Roundup har forårsaket alvorlige sykdommer hos 60.000 mennesker som driver gårdsbruk på Sri Lanka, hvorav over 24.000 er døde, blant annet fordi de har drukket forgiftet grunnvann. Mennesker som driver gårdsbruk i Europa og både Sør- og Nord Amerika, eller som bor i nærheten av gårdsbruk, blir født med store misdannelser, eller blir syke og dør, da er det vel på tide å forby disse produktene, er det ikke? Og når bønder som driver uten ugressmidler rapporterer om bedre avling og større fortjeneste er det vel heller ikke noe poeng. Roundup dreper faktisk alt i jorden som planter trenger for å vokse. Jeg anbefaler å se programmet, har du gått glipp av det er det kanskje mulig å se det på nrk.no. Ha en fortsatt fin kveld.

20 kommentarer:

  1. Hei Ingeborg.
    Skvalderkål er et ukrutt. Jeg var også plaget med mye skvallerkål i hagen. Da fikk jeg det rådet og knipe planten helt nede ved jordoverflaten. Ikke røre røttene. En må være påpasselig å knipe hele tiden. Etterhvert vil de dø ut. Det har virket her hos meg. Nå har jeg ikke skvallerkål i hagen. Verd å prøve? En fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
  2. Et annet tips er å dekke store områder til med svart dobbel plast og la det ligge i et par år. Det virker også, men det må være helt tett.
    Skvallerkål har jeg utrolig nok ikke, men mye annet ugress. Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har prøvd plasten, men det virket ikke her, og nå er det så mye planter over alt at jeg ikke tror det går. :)

      Slett
  3. Ja, skavalderkålen er et herk.Men det eneste som hjelper er å luke,luke,luke...å holde den i sjakk, så kan vi leve side om side. Vi blir ikke kvitt den, men å dynke jorden vår med gift er heller ikke noe tema.
    Nå er forsommeren på sitt beste, nyter og koser meg i hagen:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er bare å lære seg å like den, og ha planter som blir mye høyere :)

      Slett
  4. Hei Ingeborg

    Skvalderkål er forfærdeligt at få ind i sine bede, er detr først inde i rødderne på feks en pæon, så må du knibe alt de grønne et par gange om ugen eller grave det hele op. Jeg er lykkedes at blive skalderkål-fri i mine bed, men i hække er det der stadig.

    Round-up er ingen løsning, kun den vedholdende manuelle indsats er uden negative bivirkninger.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
  5. Jeg har heldigvis også klart å få noen skvallerkålfrie bed, tok bort alt jeg klarte av røtter og så skiftet jeg rett og slett jorden. Det har holdt i noen år nå. Men i mine hekker er det også fortsatt. Tror bare jeg må akseptere at det er der. :)

    SvarSlett
  6. Hei Ingeborg!
    Skvallerkål er noe skit, men det er viktig at vi ikke bruker farligere skit til å fjerne. Vi har aldri brukt gift, men eddik mot levermose i grusen. Det er noe skit vi har fått fra hagesentre. Det er ganske effektivt, men jeg tror ikke marken eller andre jorddyr er glad for den sure eddiken.
    God kveld! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Var noen år jeg prøvde kokende vann, men det hjalp bare en liten stund. Mekanisk luking i grus og mellom heller er best, men slitsom selvsagt. :)

      Slett
  7. Leste nettopp at man kan lage pesto av skvallerkål. Det kan kanskje være en god idé. Her hos oss er det store områder med den, så jeg kunne nok starte en egen pestoindustri.😁Round- up eller annen gift vil jeg i allfall ikke bruke, med de forferdelige bivirkningene det har.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nei, det er helt forferdelig at det er lov å selge. Kan godt tenke meg at skvallerkålpesto kan fungere. :)

      Slett
  8. Hej Ingeborg!

    Ett klokt beslut, jag har alltid varit emot alla former av kemikalier och har alltid odlat ekologiskt. Glyfosat är ingen lösning hur besvärligt än är. Dessutom har det visat sig att vid regelbunden användning av glyfosat så reagerar naturen till sist med resistens och då krävs det ännu starkare gifter.

    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er sikkert flere enn meg som har tenkt at noen ørsmå dråper må jeg kunne bruke på det mest gjenstridige, men etter å ha sett dette programmet har jeg funnet ut at det er ikke verdt det. Så en reklame for roundup senest på tven i dag, det burde vært forbudt. Godt at det er mange hagefolk som har forstått dette for lenge siden. :)

      Slett
  9. Skvallerkål er nok bare å luke, de går jo an å grave opp, men det kommer igjen. En garner på 80 år, anbefalte oss å luke og luke, samme stedet 3-4 ganger i sesongen. Det skulle være bedre enn gift, men tar jo litt tid...
    Ha en fin helg/Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har prøvd alt, inkludert repeterende luking, men er enig at det holder skvallerkålen på et akseptabelt nivå. Så da får en slå seg til ro med det :)

      Slett
  10. Hej Ingeborg!
    Inte trevligt med ogräs som inte ger sig. Har tur som inte råkat ut för det. Använder inga gifter i trädgården. Skall se om jag kan hitta programmet.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig interessant program, håper du finner det :)

      Slett
  11. Dette er viktig for vår felles framtid og for matproduksjon. Selv forvisse som dyrker i små hager er det insekter som er avhengig av et rent miljø. Enig at spesielt Roundup burde forbys. Kanskje vi som «små» forbrukere burde boikotte firmaer og butikker som selger slik gift. rema 1000, plantasjen osv? Bra skrevet/oppsummert , Ingeborg!
    Mvh Odd . Myntmesterens hage!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha, ja, det er et viktig tema. Jeg syns f eks det er forunderlig at offentlige instanser i Norge bruker gift for å fjerne forbudte planter. Og jeg tenker kan virkelig gift være bedre enn lupiner?

      Slett