lørdag 23. september 2017

Klatrekombinasjoner

Det er så fint med hager i høyden, og jeg får mer og mer lyst på flere klatrere. Hvis jeg hadde kunnet ville jeg ha dekket hele huset med klatreplanter. Villvin, klematis, roser, sommerklatrere...

På lekehytta har jeg en klematis montana rubens som jeg har vist bilder av før i full blomst. Den blomstrer jo tidlig om sommeren, men den er fin selv uten blomster. Dette bildet er tatt i juni rett etter at blomstringen er over og klematis president i forgrunnen har sin første blomstring. 

På dette espalieret har jeg hatt en New Dawn klatrerose, men selv om den har dekket veggen og hatt fin blomstring må jeg bare innse at plantehullet i terrassen er for liten for en rose, og det viser på bladene. Nå har jeg endelig tatt den vekk og plantet et annet sted (som jeg kan vise senere, til neste år), den er plantet sammen med en klematis Hagley hybrid, og tanken er at begge skal klatre på et gjerde, men mer om det siden. Her har jeg plantet en klematis montana grandiflora som skal bli opp i 7 meter høy, den blomstrer i mai-juni. Ved foten har jeg plantet en lavendel, for både lavendel og klematis liker kalk. Det jeg har tenkt å gjøre er å så og plante en klokkeranke her til neste år som kan gi blomstring på sensommeren. I krukkene står forresten avblomstret agapanthus og til høyre en hjortesumak som også står i krukke. 

Villvinen på husveggen har jo tatt helt overhånd og selv om jeg gjerne vil ha den der, våger jeg ikke helt. Noen sier villvin beskytter huset, andre sier den ødelegger den. Uansett har vi tenkt å male til våren så da må den ned. Men på leveggen til venstre får den klatre så mye den vil. I dag vokser en klokkeranke i en krukke til venstre for døren. 

Fint når klokkeranken blomstrer sammen med villvinen, men det kan sikkert bli like fint sammen med en klematis. 

Må bare vise et bilde av klokkeranken som vokser på garasjen og som jeg tidligere nevnte overraskende nok strekker seg mot skygge og vind til tross for at den skal like sol. 

Et bilde av montana og president fra i dag, de er så vidt begynt på sin andre blomstring begge to. 

Og så til slutt et bilde av klematis viticella etoile violette, som blomstrer nå, og som ble plantet i fjor.. Det er meningen at den skal klatre på en pergola nede ved garasjen.. Foreløpig ser det lovende ut.
 
Måtte jobbe noen timer i formiddag og plutselig var jeg her på bloggen, men nå må jeg ut, fint hagevær i dag, og Hald er i full gang på drivhuset, må ned og inspisere der også. Ha en flott helg!

18 kommentarer:

 1. Herlighet, så mange flotte klatrere du har. Tror jeg må skaffe meg en eller helst flere, jeg også. Nå har jeg jo fått endel tips her.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt med klatrere, gjør hagen større på en måte. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  På et træhus tror jeg ikke det er godt med villvin...
  De klatre planter der ikke hæfter er langt bedre:)
  Og dem viser og nævner du jo også - alletiders!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er litt usikker, men har lest begge deler. Og nå skal huset uansett males så da får vi se. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Vackra klättrare. Har också märkt att min klockranka som står i full sol, inte trivs lika bra som den som står i halvskugga.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har jeg flest plasser med halvskygge/skygge så det passer godt for meg. :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Jeg har også tenkt på villvin på veggen, men da skal jeg slå fra meg det siden vi også har trepanel.
  Nydelige klatrere!
  Fortsatt god søndag, Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du artikkelen i Hagen for alle for et års tid siden om trehuset som var dekket av villvin. Det er jo så flott, men jeg vet ikke om jeg våger. De fleste fraråder jo.

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Mine to klokkeranker som står i halvskygge klarer seg mye bedre enn den i sol. Klatrere gir vegger til hagen. Begynner å få lite plass, så da må jeg tenke oppover. God søndag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det her også, jeg tenker mer og mer oppover. :)

   Slett
 6. Villvin er en flott plante, men også litt skummel. Der jeg bodde før hadde jeg en nabo som fikk villvin inn i stua. Den hadde klart å komme seg inn gjennom hull grunnmuren. Så den må en være obs på! :)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo alle skrekkhistoriene som gjør at en tviler. Jeg er veldig spent på å se hvordan det ser ut under bladene når vi tar den bort, sugekopper er en ting, men om den har begynt å vandre innover. :)

   Slett
 7. Hei!
  Jeg er veldig glad i planter som klatrer. Å pakke inn hus, lage vegger er morsomt, men de må jo ikke ødelegge.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er en balansegang det, noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde et murhus. Eller en fjellvegg å boltre meg i:)

   Slett
 8. Det skulle jeg også gjerne hatt. Et hus dekket av klatreplanter. Villvinen min ødela garasjetaket, så den måtte vi ta vekk, men det finnes mange andre "snillere" klatrere.
  Flotte klatrere du har. Klematis liker jeg veldig godt:)
  Ha en fin mandag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne har nådd taket her nå, så det er en av grunnene til at den blir tatt ned i høst. :)

   Slett