søndag 13. september 2015

Pelargonia er en fin høstblomst

Jeg har en del pelargoniaer i hagen, de fleste står i krukker, men siden de er sneglesikre kan det være at jeg etter hvert skal prøve flere ute i bedene. Ulempen er at det blir mer jobb når de skal tas inn, men det kunne vært gøy å se om det utgjør noen forskjell på voksemåte og størrelse. Pelargonia er en utrolig takknemlig plante å ha. Den blomstrer overdådig fra sommer til den tas inn senhøstes, og noen blomstrer inne gjennom hele vinteren. Den har sukkulente stilker og tåler derfor tørke ganske godt. Den elsker sol, men halvskygge går også fint. Det blir sagt at den ikke tåler å stå ute i regn, men det gjør den faktisk. De aller fleste av mine står utsatt til for regn og her i Haugesund regner det ikke akkurat lite. Det blir også sagt at den ikke tåler frost, og det er selvsagt sant, men den er ikke så ømtålelig som en vil ha det til.

Denne ble med meg hjem fra planteloppemarkedet i vår, vet ikke hva den heter, men hadde i hvert fall ikke fargen fra før. Heldigvis er det lett å ta stiklinger av pelargonia for denne har jeg lyst på flere av.Dette er en duftpelargonia som jeg kjøpte da Hagemo var og besøkte hagelaget i fjor. Hvis jeg ikke har notert helt feil skal det være Rober's lemon rose. Den er veldig voksevillig. 

Hva denne heter vet jeg heller ikke, men søt er den i hvert fall. Ikke alle pelargoniaer er navngitt når en kjøper dem, og for dem som er det har dessverre navnelappen en tendens til å forsvinne ved første ompotting. 

En jeg ble forært i fjor, også navnløs.

Selv om mange av krukkene med pelargonia står ute er utestuen også fylt med dem. 

Nærbilde, det kan godt være at dette er den samme som bilde nummer tre ovenfra.
En dag ble jeg sittende og studere en humle som tumlet rundt i en av pelargoniaene. Det så ut som den satt og vasket seg, den startet foran og da den etter hvert hadde tatt hele runden og var kommet helt bak stod den i en slags håndstående, eller kanskje det var på hodet. 

Jeg har mange farger, også noen hvite. litt greit at ikke alt blir for rosa. 

Dette er egentlig en hengende sort, men jeg har den i en vanlig litt stor krukke, der den bor sammen med en kjempetagetes som ikke var kommet helt i blomst da dette bildet ble tatt. Kan det være at pelargoniumen gjør at sneglene ikke blir så fristet av tagetesen? Det ser nesten sånn ut for det er ikke tegn til sneglespising på den.

Nærbilde av den over, tatt på en regnværsdag.

Dette er en lakserosa platinium. Den er veldig voksevillig og en liten stikling blir fort til en stor plante.

Nærbilde av den lakserosa.

Dette er en rød som jeg tror egentlig er hengende, men har også den i en vanlig krukke. Denne er kanskje litt mer rød enn bildet viser, men jeg har også en oransje som mer er denne fargen.

Ha en fortsatt fin søndag, her er det regnvær i dag og det er bra for hagen  min trengte vann etter noen deilige varme dager, inkludert noen med mye vind.

10 kommentarer:

 1. Så flotte pelargoniar du har! :) Jeg er også glad i disse plantene, og har noen forskjellige. De er lette å få til og lette å lage nye planter av. Ja, de tåler det meste. Satt de fleste pelargoniaene mine i drivhuset da det regnet som verst. Synes blomstene blir fort stygge av mye vind og regn, men det er jo bare å plukke bort. :)
  Ha en fin søndag! Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Mine er sikkert så vant til regn og vind at de ikke bryr seg om det :)

   Slett
 2. Så mange flotte pelargonia du har! Jeg hadde mange før, men ga de opp pga. problemer ved overvintringen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd. Jeg syns de er enkle å overvintre, men de tar jo selvsagt plass hvis det er problemet. De fleste har jeg i en vanlig gammel kjeller, de fineste av de som ikke er så store får stå i stuen eller andre rom.

   Slett
 3. Hei Ingeborg! Fine Pelargoniar og fine bilder. Jeg er også veldig glad i disse blomstene. Lett og formere også. Blomstrer flittig hele tiden. Her på østlandet er det skikkelig høstvær, mye regn i dag. Fortsatt god søndag selv, godt valg og ha en fin ny høstuke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, det er vel bare å innse at høsten kommer smygende.

   Slett
 4. Så mange fine pelargoniar! Lekre bilder og nydelige farger :-) mine pelargoniaer bor i drivhuset om sommeren. Kjekt å vite at de er mer robuste enn vi tror og at de tåler regn.
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også hatt mine i drivhuset litt, men bare hvis det er for kaldt å sette dem ut.

   Slett
 5. Så flotte pelargonia du har. Mange flotte farger! Jeg har ikke så mange ennå, men gjett om jeg skal ha flere :) Ha en riktig fin uke :)

  SvarSlett