lørdag 22. juni 2024

Bladformer

Noen ganger er bladverket viktigere enn blomstene, de er rett og slett mer avgjørende for hvordan hagen oppfattes. Her er noen bladformer fra min hage. 

Hosta Frances Williams, her i ferd med å starte blomstringen, men det er bladverket som er dronningen. 

Hosta Blue Vision er nyere i hagen, og jeg tror ikke planten har nådd sin fulle størrelse, men imponerende allikevel. Jeg kutter ikke bort hostablomstene, de er jo vakre og står bare en liten stund. 

De gule dagliljene står i knopp her, men er nå i ferd med å avblomstre. Bladverket blir stående igjen som en kontrast mot hostaene rundt flaggstangen. 

I år har jeg plantet blomkarsen i en stor krukke på terrassen, og bladverket det er veldig dekorativt. 

Jeg har mange stormarikåper rundt omkring i hagen, de sprer seg kanskje litt for mye. Men dette eksemplaret som står helt øverst i hagen har i år overgått seg selv, bladet i front er over tjue cm på tvers. 

Lenger oppe i hagen står både blå iris og gule dagliljer, også med et dekorativt bladverk når blomstene gir seg. 

Foran en av hostaene jeg har mange steder i hagen (og som jeg ikke husker navnet på akkurat nå), bak tror jeg er Koreabronseblad. 

Bladene trenger jo ikke å være så store for at en skal legge merke til dem, jeg syns i hvert fall at bladene til den blå lerkesporen er utrolig vakre. 

Nå må jeg ut og se om regnet har gitt seg, ha en fortsatt fin helg!

lørdag 15. juni 2024

Roser og peoner

Det er fantastisk når peoner og roser begynner blomstringen, spesielt rosene, kanskje fordi jeg har flest av dem. Da starter liksom sommeren for alvor. 

Peonen Bartzella, som er en blanding av en trepeon og en vanlig peon, er så fornøyd med at jeg fikk med meg blomstringen i år, for i fjor var jeg bortreist. 

Rosen Augusta Louise har stått i omtrent tre år i en krukke. Jeg var litt redd for at den ikke trivdes for blomstringen var litt dårlig i fjor, men i år er den flott. 

Rosen Darcey Bussell er helt i starten, ser ut som den også blir bedre enn i fjor. 

Rose de Rescht også, kanskje det blir et år for roser, at de likte de tre superfine ukene i mai. 

Therese Bugnet tåler mye der hun står i nordavinden. Det har vært utrolig mye vind hittil i år. 

Hurdalrosen er også flott i år, men blomstringen er veldig kort. Dette bildet er tatt for et par dager siden, men allerede er mange av blomstrene gone. Kanskje har det noe med vinden å gjøre, denne rosen står også vindutsatt til. 

Min eldste peon, den stod i hagen da vi flyttet hit. Har tenkt at jeg skal dele, men har ikke kommet så langt ennå. 

Deilige sommer, ha en fortsatt fin helg. 

lørdag 8. juni 2024

Stauder og litt til

Hva skulle vi gjort uten stauder, som kommer igjen år etter år og som utgjør blomstringsbasisen i mange hager. I hvert fall i min. 

Innerst på parkeringsplassen går det i skygggetålende stauder som Hosta, Storkenebb og Marikåpe. Alt står i krukker og en tønne. 

Akeleier er en stor del av hagen på denne tiden, her en blå og hvit. Denne blomstrer ganske lenge ellers er jeg kjapp til å klippe ned etter blomstring. 

Denne står i samme bed, men litt mer skyggefullt, sammen med en stor bregne. 

Her er det mer sol, denne akeleien var en del av en frømix, og har stått her i mange år. Bak til høyre en Akeleiefrøstjerne. 

Enda en Akeleiefrøstjerne, en rosa Storkenebb, og foran løkplanten Allium Bulgaricum. 

Jeg tror dette er en rosestorkenebb, som jeg også har flere av både i lysere rosa og hvitaktig. Lukter ikke kjempegodt, men er veldig fin og dekorativ på denne tiden. 

Nå har peonene begynt å blomstre, dette er Nellie Shaylor. 

Og akkurat den dagen Nellie åpnet de første blomstene sine kom det flere skikkelige haglebyger, heldigvis overlevde Nellie. 

En Geum (humleblomst) som jeg kjøpte i fjor, denne heter Tempo Rose, og var et feilkjøp (skulle kjøpe Mai Thai, men plukket med meg feil plante), men hun er jo veldig fin da. Dette bildet ble tatt for noen uker siden, er i ferd med å blomstre av nå. 

Kraftige regnbyger i dag, men heldigvis ikke hagl, har fått vært litt i hagen inn i mellom også. 
Ha en fortsatt fin helg!

tirsdag 4. juni 2024

Blomstrende busker om våren

Ja, min byhage er ikke spesielt stor, og jeg har ikke plass til en skog, men får plass til litt trær og busker allikevel. Spesielt kjekt er det med sånn som blomstrer om våren. Her får du se noen. 

Nå er den lys lilla syrinen i ferd med å avblomstre, men den har vært veldig fin og riktblomstrende i år. 

Japankirsebærbusken er allerede mye større enn jeg hadde trodd den skulle bli. Dette er en busk som tåler mye, står på en veldig utsatt plass i hagen. Nå er den avblomstret. 

Det hengende prydkirsebærtreet på drivhusplassen er jo veldig søtt, og også avblomstret nå. 

Dette bildet er tatt mot nord. Helt nederst benken med et spaliert epletre bak seg. Her står også et epletre og et kirsebærtre som er søyleformet. Rett bak barlindhekken i forkant vokser en av de lyslilla syrinbuskene og et hjertetre. En rogn står rett utenfor høyre bildekant. 

Det espalierte Aroma-epletreet mens det fortsatt blomstret. Det pleier å bære mange og store epler. 

Kirsebærtre i søyleform, det er ganske nytt så har ikke høstet bær ennå, men regner med at det skal være enkelt å beskytte mot fugler. 

Dette søyleepletreet står i krukke på terrassen, får se hvor lenge det tåler å stå så trangt. Ble noen få epler i fjor. 

Magnoliatreet Merrill er mer et tre enn en busk, her noen få knopper, nå er det avblomstret og har fått en grønn krone. Det er kjekt med trær en kan sitte under. 

Får prøve å vise flere busker og trær senere, her er det tid for regn og vind. 
Ha en fortsatt fin uke.