tirsdag 27. februar 2024

Frisering av eføy

 Hvert annet eller tredje år må vi frisere litt på eføyen som kryper ut i bed og plen, det ble nå. 

Heldigvis fikk Hald ånden over seg. Han klaget litt over stikkete rosebusker og at han måtte se hvor han satt beina på grunn av snøklokkene. Sånn er det når snøen går den ene dagen, og snøklokkene blomstrer med en gang. 
Her i bedet ved det døde plommetreet må jeg ta litt eføy i løpet av sesongen, men mye igjen å ta av. Vi drar den opp og kutter av ved gjerdet. 


Eføyen på gjerdet får bli. Etter hvert kommer det til å vokse fram diverse planter her, blant annet Hosta. Eføyen som fjernes blir lagt i sekker og transportert til bossplassen. Går ikke an å legge i komposten, da roter den seg. 


Plommetreet som lever og tidvis gir godt med plommer, men ikke i fjor, var dekket med eføy godt opp på stammen, det ble min jobb, skal si den satt fast. 

Kanskje blir det flere plommer i år. 

Det er et godt stykke som skal renses, men så deilig når det er gjort. Nå gjelder det å få oppholdsvær lenge nok til at vi får ryddet opp det som er fjernet. 

Både snøklokker og klosterklokker stormer fram om dagen.

Ha en fortsatt fin uke!

14 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  Det ser ut som att våren har kommit långt hos dig. Snödropparna har kommit långt hos dig. Jag har en lika kraftigt växande murgröna som håller på att krypa in till grannen. Får klippa bort en hel del av den varje år. Den är grön och fin.
  Ha en fin kväll /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må gjøres, men heldigvis ikke så ofte her. Jeg har faktisk sett beplantninger der eføy er brukt som bunndekker, det er veldig fint, men krever selvsagt litt i forhold til busker og trær. :)

   Slett
 2. Tenk å drive med hagearbeid allerede nå! Eføyen må friseres hvert år, for den kryper ustanselig ut på plenen, og kveler planter i bedene. Rådyra forsyner seg litt, og det er helt greit. Ha det godt!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Visste ikke at rådyr spiste eføy. På sikt kommer jeg kanskje til å fjerne småplanter her, det er fristende å bare la den krype, og så klippe den i plenkanten. :)

   Slett
 3. Ja, hagearbeide alt nå høres helt fantastisk ut. Eføy vokser nesten som ugress. De roter seg lett ja.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke så mye som skjer ute foreløpig, bare regnvær, men eføyen måtte tas før det ble for vanskelig å ta den i forhold til å ødelegge andre planter. :)

   Slett
 4. Ja, det er en god årstid at få ordnet Efeu, og jeg skal love for I er gået til opgaven! Dejligt med forårstegn i haven. Det er skønt når man endelig kan komme i gang, og en stor tilfredsstillelse at finde frem til blommetræet igen. Jeg tror mange blommetræer er indstillet på at give blommer hvert andet år, og det har nok ikke så meget med Efeu'en at gøre - men man håber jo altid:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror du har rett i det med plommene. Lite plommer i fjor, håper på mye i år (og fravær av veps som også liker plommer). :)

   Slett
 5. Et hårdt job men det pynter når man er færdig. Så kan man se alle de andre fine ting som var gemt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blir spennende å se hva som kommer fram :)

   Slett
 6. Efeu har mange gode egenskaber, og samtidig er det en smuk plante. Alligevel er det lidt svært at holde af den, fordi den breder sig så meget. Jeg synes også, det er vanskeligt at begrænse den. Jeg har Efeu, der gror i et bed med Vinca, og jeg har igennem mange år forgæves forsøgt at udrydde Efeuen.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke så lett å få den helt bort, og den har jo en tendens til å ta over. Men fin det er den :)

   Slett
 7. Så flinke dere har vært. Det var godt å være to på en slik jobb. Så blir det så luftig og deilig etterpå .
  Eføy er fint, men må ikke få ta helt over i hagen.
  Du er heldig med at våre kommer litt tidligere enn her østpå, men dere har vel også hatt litt vinter i år?
  Kos deg med videre vårarbeid!
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har hatt mye vinter i år, snø i over to måneder, vanligvis er vi heldig om vi får det i to uker. Våren er her definitivt nå, men det er nattefrost og ganske kaldt. Men hagearbeidet har begynt, og det er deilig :)

   Slett