lørdag 7. august 2021

Dekorativt og spiselig i hagen

 Spiselig er ikke bare spiselig det er også dekorativt å ha i hagen. 

Noe av det mest dekorative er kanskje rødbetblader. Akkurat disse står på hytta, men jeg har også i byen. Nydelig på fargen og god å ha i salaten. Rødbeter i seg selv er jeg ikke så flink med så de har jeg gitt opp, men bladene er enkle å få til. 

Noen helt unge dillblomster litt tidligere i sommer. Den rosa bak er en Valmue. I fjor fikk mange av bedene kompostjord som toppdekke og dermed også mye og luke, men også noe å ta vare på. 

Jeg har aldri hatt så mange og fine dillplanter som i år. Mange av dem har sådd seg selv i bedene, heldigvis er de enkle å identifisere. 

I år sådde jeg altfor mye rødkål, hvor skulle jeg ha alle? Noen ble plantet i denne krukken sammen med gul kryddertagetes. Når tagetesen er ferdig for vinteren kan rødkålen fortsatt stå her. 

Sukkererter og japansk Mizunakål i drivhuset, produserer fort og mye. 

Det blir tomater i år også, kom litt sent i gang, men nå er de første modne høstet. 

Fersken Frost ble ikke så stor suksess som jeg håpet, var mange kart tidligere i sommer, nå tror jeg det er to igjen, og de er ikke store. 

Nærmest Salvie, utrolig dekorative blålilla blomster. Bladene brukes her for det meste til te. Bak skimtes Bjørnerot. Bjørneroten brukes for det meste til dressinger med rømme eller yoghurt og som innlagt i laks, for eksempel. Salvien blomstrer lenge, men nå er den avblomstret og klippet ned, kanskje kommer det en ny, liten blomstring senere. 

Det har vært veldig mye jordbær i år, både vanlige og markjordbær som her. Fortsatt kan jeg plukke markjordbær hver dag. 

Føler jeg er på etterskudd med alt i hagen i år, selv om jeg har vært mer i hagen enn vanlig, kanskje det er derfor. Nå er det sluttet å regne her, så jeg får kanskje ta en liten tur ut. 
Ha en fortsatt fin helg. 

8 kommentarer:

 1. Du dyrker mye spennende av grønnsaker. Tomatplantene dine ser flotte ut. Har du jord i gulverbi drivhuset, eller dyrker du i potter? Flotte markjordbær!
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit, jeg har en renne med jord i drivhuset for tomatene, som går "ut", så de kan få den plassen de vil ha :)

   Slett
 2. Jeg synes det er en rigtig god idé med grønsager rundt omkring i haven, og bruger det også selv. Sådan en krukke med rødkål og tagetes er vældig fin, og dild er flot i blomst og smager dejligt, så hvorfor ikke?
  Dejligt du kan begynde at høste tomater nu, og jordbær kan man vel ikke få for mange af:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 3. Kjekt med kombinasjon av blomster og grønnsaker/urter, dine kler hverandre fint.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noe er bevisst, og andre er helt tilfeldig. :)

   Slett
 4. Hei! Det er morsomt å dyrke planter som er dekorative og spiselige. Ringblomster, tagetes og blomkarse har jeg mye av. Bjørnerot skal jeg jammen begynne å bruke. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noen år siden jeg hadde ringblomster og blomkarse, men i år har jeg ringblomster igjen, og neste år blir det blomkarse også, tror jeg. Tagetes har jeg hvert år, men det blir ikke så mye til spising :D

   Slett