søndag 18. juli 2021

Terrassen

Terrassen er en mye brukt hellelagt plass i to nivåer rett utenfor sørsiden av huset. Her er bed, krukker, møbler, og i enden ligger utestuen.  

Omtrent midt på terrassen går et trinn ned, eller opp. På det øverste nivået står solstolen, rett nedenfor trinnet har en Stormarikåpe klart å etablere seg ved siden av en plantet Lavendel. Marikåpen må jo brot, men foreløpig er den så fin at jeg skritter gjerne over. Bak stolen har jeg i år fått et plantebord som går over de to nivåene. Helt bak i bildet er leveggen, som består av en murvegg og et vindu. Her vokser en villvin, og her sitter vi som regel å spiser frokost på fridager med finvær.  

Ved stolen er et lite "bed", her vokser Lavendel og gul Lerkespore. 

På den nederste delen vokser store tuer med Sporeblom/Baldrian. På veggen til høyre er et espalier hvor jeg gjerne henger krukker, ofte med Pelargonia. 

Vi har hatt så mye fint vær hittil i sommer, håper det varer.  

Sporeblomsten selvsår seg og dukker opp overalt på terrassen, det er så koselig at som regel får den bli. Den grønne veggen bak krukkene er en klatreplante som heter Trompetblomst (Campsis tab.mad.galen). Den ble plantet i 2014 og har fortsatt ikke blomstret, den skal blomstre i august/september så jeg følger med, Magnolia Vine (Schisandra Chinensis) blomstret for første gang tidligere i år, så det er jo lov å håpe. 

Et bilde fra litt tidligere i år da Krypsåpeurten blomstret for fullt, nå er det omtrent avblomstret. 

Det er utrolig hvordan Sporeblom/Baldrian har spredt seg, men det gjør ingenting, den er så fin. Når første blomstring er over om litt klipper jeg den litt ned, og så kommer den med en runde til. De blå bakerst er Salvie. Rundt utestuen klatrer en Kiwi. 

Espalieret helt bakerst til venstre i bildet markerer mellomrommet mellom terrassen og hagen. 

Er veldig fornøyd med plantebordet. Det blir ikke akkurat et arbeidsbord, men mer et sted hvor jeg kan sette potter jeg ikke vil ha på bakken. 

I overgangen mellom terrassen og tredekket i denne delen av utestuen vokser et stort felt med Kryptimian. Nå er det i ferd med å avblomste, samtidig som Pasjonsblomsten i den grønne potten akkurat har begynt med å klatre oppover. 

Det har vært en fin uke i hagen, nå er ripsen moden, så det blir nok en arbeidsoppgave å plukke en av de første dagene. 
Ha en fortsatt flott sommer!

17 kommentarer:

 1. Fine oversiktsbilder fra terrassen med frodige planter. Sporeblomsten ble jeg interessert i, liker godt planter som sprer seg selv.

  Ha en fin dag i det flotte sommerværet vi har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kjøpt sporeblomsten på vanlig hagesenter. Hvis du vil ha frø kan jeg godt sende deg når den tid kommer :)

   Slett
 2. Baldrian er så fin og tørketålende, hvilket vi har god brug for i år, her i min have. Klipper du din baldrian helt ned, eller kun blomsterstænglerne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klipper ned til der jeg ser det som regel allerede er tegn til at det er ny blomstring på vei. :)

   Slett
 3. Så flotte selvsådde blomster hos deg. Stormarikåpe er veldig villig til å så seg selv, men flotte er de. Kryptimian er også så fine.
  Ha en god uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen få får stå, men jeg har også deler av hagen der de blir behandlet som ugress (ser at i år er det spesielt ille på en grussti, heldigvis er de fortsatt forholdsvis små, men tenker på det hver gang jeg går forbi at nå må jeg få fjernet dem. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Det är soligt och somrigt på dina bilder. Ser riktigt trevligt ut. Blev nyfiken på din Sporeblom /Baldrian, kom fram till att den heter Pipört på svenska. En sån måste jag ha, den är riktigt fin.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig fornøyd med den. Si fra hvis du ikke finner den så kan jeg sende noen frø etter hvert (hvis det er lov å sende over grensen?) :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Jeg kan godt tenke meg at dere koser dere på denne terrassen. Plantebord er kjekt å ha. Har også flere av de.
  Fortsatt god sommer.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi mangler svømmebassenget da, skulle gjerne hatt det :D

   Slett
 6. Hei Ingeborg! Så spennende terrasse du har. Liker veldig godt at det foregår forskjellige ting og planter. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye som skjer her hele tiden, alltid et kaos, men deilig :)

   Slett
 7. Det var dog en svært hyggelig, praktisk og frodig terrasse med plads til masser af planter fra de helt lave til de høje klatreplanter. Jeg kan godt lide du har tænkt over indretningen og planlagt hvad der skal være, men alligevel er der plads til en del spontane beboere, som sporebaldrian og løvefod. Et herligt sted til sommerliv!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker jo ting som sprer seg, og da Hald ville at jeg skulle rydde opp sånn at det gikk an å bevege seg der uten å vandre gjennom våte blomster, så skal jeg det, men ikke før marikåpen er avblomstret (tenk, jeg visste ikke at den het Løvefot hos dere) :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg. Vil gjerne ha eller kjøpe noen frø når de er modne. Det var ikke frø å få kjøpt på nettet og kun Plantasjen solgte Sporeblomst.

  Hilsen Randi

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er klart du kan få, kan du ikke sende meg adressen din til meg på mail: ikhald@hotmail.com :)

   Slett