tirsdag 10. november 2020

Matauk senhøstes

 Tenk at vi er inne i den siste høstmåneden, det høstes fortsatt litt mat, og det er stadig flere frø som får komme inn og kanskje bli til nye planter neste år. 

Grønnkål blir høstet kontinuerlig, de fleste står oppe ved drivhuset, dette er det eneste som har overlevd sneglene i pallekarmene. 

Jeg har en bronsefennikelplante som jeg fikk i fjor, jeg er ikke så flink til å bruke den, men nå er det mye frø, kan de spises?

Alle tomatene er tatt inn, og bedet er ryddet i drivhuset. De fleste tomatene er spist, men noen ligger til ettermodning. 

Jeg har ikke kvedeepler, men det fant vi plutselig ut at datteren min hadde i sin nye hage, så nå har disse blitt kvedegele. På søndag hadde vi elgsteik med kvedegele, helst supert. Eplene kommer fra en ildkvede. 

I fjor hadde jeg tre rødkålplanter, den ene ble spist, og var veldig god, den andre var altfor liten, men den fikk stå og har stått sånn helt til nå, jeg syns jo den er vakker. 

Den tredje gikk i blomst, og har nå produsert utrolig mange frø, vet ikke om det går an å få noe ut av de, men jeg skal i hvert fall prøve. 

Apropos frø. Mens agurkplantene var veldig små satte jeg noen Vinterportulakk jeg hadde til overs sammen med dem. Fikk ikke høstet noen før agurkplantene tok over, men da jeg fjernet agurkplantene, etter at de hadde gjort sitt, hadde portulakken frøsådd seg, hvis det ikke blir frost klarer de kanskje å vokse litt framover sånn at det kan bli litt i salaten. Jeg syns portulakk er en veldig god salat, men det blir jo ikke så mye av den da, det blir mer som et dryss med ekstra smak. 

Begynner forresten å få litt julestemning, gikk gjennom gågaten i går, der er det lyslenker og pyntede butikker, det er jo litt tidlig syns jeg, men kanskje vi skal få opp lysene ute snart her også, desember kommer fort, og jeg tror at det fortsatt er røde bær på kristornen, må ut og sjekke, plutselig har fuglene spist dem.

Ha en fortsatt fin uke.  

10 kommentarer:

 1. Du har jo så mye spennende å høste i hagen din, og er heldig som har så flott klima.
  Kvedegele hørtes godt ut.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg lyst på kvedeepler selv også, og blomstene til ildkveden er jo utrolig fine. :)

   Slett
 2. Kjekt å kunne finne noe å spise fra hagen i november. Grønnkålen liker sneglene for godt hos meg.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sneglene liker grønnkålen her også, men heldigvis klarer de ikke å spise opp alt :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Visst är det trevligt med grönsaker som man kan skörda. Jag har en broccoliplanta som jag fick av sonens flickvän. Den ser stor och ståtlig ut men tror inte jag hinner få någon broccoli.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har prøvd broccoli en gang, uten at det ble noen suksess, men de sier jo at bladene er veldig sunne, men det er kanskje helst når de er små at de er gode :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg!
  Egentlig tror jeg man kan strekke ut både såing og høsting lengre utover høsten enn det man er vant til å tenke - til og med her.
  jeg tenkte jeg skulle lage en "kuvøse" i divhuset og plante salat eller spinat. Legge en varmematte under og se om det er nok lys til at det spirer. Alt må prøves. :)
  Ha det god,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy å eksperimentere, jeg var og gjorde en sak på ei som hadde prøvd en gang, hun hadde foret en stor kasse med gamle klær, hestemøkk etc, og hadde fin avling om vinteren. :)

   Slett
 5. Härligt med så mycket ätbart i trädgården fortfarande! Grönkål är ju sååå gott :)
  Härliga bilder och jag önskar dig en skön helg...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjekt å ha litt forskjellig i hagen, litt å spise, litt å se på :)

   Slett