mandag 9. desember 2019

Flytting av store busker

I sommer har jeg måtte flytte noen store busker og trær, ideelt sett burde de kanskje vært flyttet med en minigraver, men Hald kan også brukes.

Da vi tok bort aroniahekken måtte også pyramidegranen som stod i enden av den bort. Kastes eller flyttes. Den var helt bar på den siden som hadde stått inntil hekken. Vi forsøker flytting først, og jeg er veldig fornøyd med at den ser ut som den har klart seg veldig fint. Men, så traff jeg noen som hadde gjort det samme og som opplevde at alt så bra ut det første året etter flytting og så døde den. Håper vi tok den så tidlig på våren at den har klart å etablere seg godt før vinteren, men, jeg er i hvert fall forberedt på at det ikke går. 
For noen år siden tok jeg en stikling av Liguster. Vi hadde en ligusterhekk før, som måtte fjernes, men jeg liker egentlig disse plantene veldig godt. Kjekt å ha én, oppstammet ville jeg ha. Men den stod på det eneste stedet på drivhusplassen som det var mulig å sette arbeidsbordet. Den måtte bort. Dette bildet er fra 2015, nyklippet og fin, den hadde vokst litt til da den ble flyttet.
Den ble satt i en stor plastpotte og plassert ved garasjen, hadde liten forventning til at den skulle overleve den tøffe behandlingen, men det står faktisk fint ennå mange måneder senere. Håper den klarer vinteren også. Foran krukker med tagetes. Bildet er tatt i oktober.
Det siste og verste som skulle graves opp var sølvpilen. Dette blir jo et stort tre, men jeg hadde planer om å holde det nede. Det ble plantet i skråningen nord for drivhuset og litt av meningen var også at det skulle gi ly til drivhuset. Det fungerte ikke. Roten klarer ikke å feste seg skikkelig og det har veltet flere ganger. Ikke så fint med et tre som må barduneres fast for å stå oppreist. Til slutt ga vi opp, sagde det ned og flyttet det. Dette bildet er fra 2017.

Nå har det fått et forhåpentligvis nytt liv i denne gamle tønnen. Tanken er at den begrensede plassen også skal begrense veksten. Selv om treet har stått og vaklet i flere år måtte en god del av roten ofres. Dette bildet er fra oktober, og det har stått med grønne blader på de få tynne stilkene som ikke ble klippet. Blir spennende å se til våren om det faktisk har overlevd.

I dag er den en vindfull dag her på Vestlandet, det blåser liten storm med noen voldsomme vindkast, men ingen snø. Ha en fin dag uansett vær. 

18 kommentarer:

 1. Det er litt av en jobb med å flytte så store busker og trær, men siden du gar en lang sesong har de jo en god sjanse når de blir flyttet på våren. Søte små skudd på sølvpilen.
  Ha en fin dag i vinden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg krysser fingrene for at de skal klare seg :)

   Slett
 2. Jeg er veldig enig med deg i forrige innlegg....vintergrønt må jeg bare ha i hagen :-)
  Flytting av store busker er ikke bare-bare, og jeg tenker tilbake da jeg flyttet noen kjempestore kristornbusker. De lot seg flytte, men ble aldri som de hadde vært. Så det endte med at jeg beskar dem kraftig etterpå istedet. Så det ble bakvendt jobbing :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvis jeg ikke husker feil så har kristorn røtter som jorden på en måte ikke fester seg på, og de blir mer utsatt. Jeg har flyttet noen, men bare små. Jeg beskar en som bladene falt av for et år eller to siden, hadde tenkt å kaste, men den ble så fin før jeg fikk fjernet den helt. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg!
  Jeg lærte på gartnerskolen at i planteskolene stikker de en ring med spade rundt treet hvert tredje år for at rota skal være en samla rotklump, når de flytter det for salg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det aller beste, men hadde ikke den tålmodigheten i disse tilfellene :D

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Stor jobb dere har gjort. Får håpe de overlever vinteren. Planter og trær tåler mer enn vi tror.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 5. Hei Ingeborg

  Stort flot arbejde - og mon ikke akt klarer sig - det tror jeg:)

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
 6. En god idé med en tønne! Det ser interessant ut! Det er alltid noe å fjerne eller gjenplante i hagen. Det gir nye muligheter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tønnen ble med hjem fra et bilverksted, de skulle kaste :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg!
  Det blir spennende å se hva som har overlevd. Jeg har også endel flytteprosjekter på gnag, men det må vente til våren. Jeg har stukket rundt røttene flere ganger sånn at plantene er forberedt.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lurt å gjøre på våren, smart å stikke også. Jeg fikk ikke gjort det, bestemte meg kjapt :)

   Slett
 8. Hej Ingeborg!
  Hoppas att dina träd och buskar klarar flytten. Skall bli spännande att följa trädet i tunnan. Vi hade så fint med snö, men nu är den på väg att smälta bort igen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt som ingen snø her foreløpig,ikke noe i sikte heller. Er meldt en mild vinter her, kanskje det blir det :)

   Slett
 9. Ja, det er et sjansespill å flytte veletablerte planter. Det går ofte bra, så det er bare å krysse fingrene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper det går bra, blir en spennende vår :)

   Slett