torsdag 19. desember 2019

Vindens betydning for planteherdighet

Det er mange som kan bli misunnelig på oss som har hager i sone 1 og 2, men det er mange faktorer som spiller inn for at planter skal trives. Vinden er en faktor som ofte ikke blir tatt med i betraktningen.

Dette bildet er tatt fra nordsiden av hagen under den siste stormen, den vintergrønne til høyre står nede ved garasjen. Den ene dagen hadde vi storm fra nord/nordvest, den neste fra sør/sørvest. Det trenger ikke være storm for at plantene skal ta skade av vinden, og det er heller ikke bare om vinteren. Hagen min ligger vel egentlig i sone 1, men pga all vinden blir det nok sone 2. Det er allikevel mange planter som egentlig tåler disse herdighetene, men som ikke liker seg i hagen her, det blåser rett og slett for mye, selv om jeg også har noen få lune kroker.

Et resultat av vind. Det nye espalieret med Klokkeranken står egentlig på sørsiden, men vinden presser seg inn fra vest, rundt huset, når den kommer nordfra. Det har vært utrolig mange knopper på Klokkeranken i høst, men flere utsprungne blomster blir det ikke. Alle bildene i dette innlegget er tatt 9. desember, før vinden snudde på sør. 

Krysantemummen liker heller ikke vinden så godt. Som lav plante tåler den jo vinden bedre, men har allikevel blitt redusert. Krysantemum i desember er jo allikevel veldig bra da, og den ser fortsatt omtrent ut som dette. I januar kjøper jeg en ny for å ha inne, etter at den er avblomstret planter jeg den ut så fort den verste kulden har gitt seg. Denne stod en stund i krukke på terrassen, før jeg plantet den ut. I høst kom den med ny blomstring.

Oliventreet bak veltet da vinden snudde på sør, dagen etter at dette bildet ble tatt, men det klarte seg fint. Løvemunnen klarte seg også bra, og blomstrer fortsatt omtrent som dette. Begge får litt beskyttelse fra taket på utestuen sånn til vanlig, men sørvesten står rett inn her.

Det er koselig at det fortsatt er litt blomstring i hagen selv om vi nærmer oss jul, nå har lyngen begynt blomstringen sin også. Ha en fortsatt fin førjulsuke.  

14 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Vi er heldige som har hager i mild sone. Så var det denne vinden da. Her blåser det også mye. Mye av hagen ligger i le, men kommer den fra aust blåser det rett inn her. Koselig med blomster ute enda.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mange som har problemer med østavinden, det sies at den ofte er den verste, at den er ekstra kald. Her er det den eneste vindretningen som går relativt greit. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Det er jo netop det med zoneinddelinger...
  Jeg tror alle der udvikler og beregner disse inddelinger netop tager fornuftige forbehold for lokale forhold - vindudsat, sydvendte skråninger osv...
  De mange der bruger inddelingerne slaviskt, helt uden nuancerne - burde have et lille kursus...
  Og det fik de jo her;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ble jo ikke så veldig langt kurs da, er mange nyanser :) Skrev mer om det i hageboken min, og det er noe jeg er opptatt av, for det er lett å gå på en smell, spesielt for nye hageeiere, og jeg gjør det forsåvidt noen ganger fortsatt :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Trots vind och oväder har du fortsatt fina växter. Klockrankan blev det bara några få blommor på hos mig i år, stor skillnad från år till år.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg velger som regel vekster med omhu, men av og til må en jo prøve seg da :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg!
  Tenk, oliventre og løvemunn som blomstrer ute i desember. Da får jeg tanker om andre himmelstrøk :). Jeg skjønner godt hva du mener med vind og hva den gjør med herdigheten til pantene. Hos meg varierer temperaturen med mer enn 10 grader bak en levegg. Det sier seg selv at det vil ha stor betydning for hva som vil trives.
  Ha en super dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, levegger er nok enda viktigere hos deg enn her, når en både får kulde og vind sammen blir det ekstra ille. Herfra til foreldrene mine sin hytte er det 30 minutter å kjøre innover i fjordene, der kan det også være opp i 10 grader varmere enn her om sommeren, og en del kaldere om vinteren. :)

   Slett
 5. Hei!
  Vind og kulde sliter på plantene. Her har det blåst noe veldig i høst. Men selvfølgelig vind fra havet er noe annet. Fantastisk desemberblomstring hos deg.
  Akkurat nå er det holke her på grunn av underkjølt regn. Det er skummelt å gå ute.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det foreløpig 10 plussgrader og regn på morgenkvisten. Gå forsiktig :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg! Her er det heller ikke alle planter eller trær som trives grunnet sterk vind fra både nord og sør. Ønsker deg en fin juleuke!

  SvarSlett
 7. Godt at kende de lokale forhold som vinden har stor indvirkning på. Der er jo meget som lykkes efterhånden som man lærer sin have at kende, og du kender din have!
  Fint med blomster i december.

  Ønsker dig en dejlig jul!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er viktig å bli litt kjent med hagen og teste ut hva som trives :)

   Slett