torsdag 14. juni 2018

Den vanskelige dybden

Vi bor på en haug med en kirkegård i sør, det åpne landskapet gir vinden skikkelig fart. Da vi overtok hagen vokste det to klokkebusker rett innenfor hagegjerdet, som den gang var overgrodd av en diger eføy. Selv om en kirkegård er en fin nabo, så savnet jeg dybden og beskyttelsen andre nabohager gir, med deres trær og busker, spesielt fordi kirkegården ligger mye lavere i terrenget enn oss. Utenfor gjerdet et par meter ned er en hylle, den ligger på vår eiendom, og den har jeg prøvd å bruke til å skape i hvert fall litt dybde og ly.

For en del år siden fikk jeg tak i et piletre på 70% salg en høst. Var ikke interessert i å gjøre en stor investering for på hyllen vokser som nevnt eføy. Se hvordan solen fanger pilen, den er bare dumpet på hyllen rett i eføyen med noen spader jord. Det var alt den trengte, og det gir meg i hvert fall litt dybde og ly for sønnavinden, uten at det går ut over solen i hagen. 

Fra litt avstand. Innenfor gjerdet vokser de nevnte klokkebuskene (weigela), en rosa og en rød. Av og til må de trimmes ved at en gammel grein fjernes helt nede ved bakken, og i vår har jeg dradd vekk eføy fra dem. Midt mellom dem vokser en vintergrønn busk, mulig det er en slags sypress. Det jeg har lagt merke til er at eføy ikke vokser på vintergrønne busker som sypress og tuja. 

En trenger ikke bougainvillea når en har klokkebusker. 

Det er enkelt å ta stiklinger, denne er en stikling som ble satt for noen år siden. Den står på nordsiden og tåler det meste. 

Et pluss er det at humlene liker seg godt i klokkebusken, var helt umulig å få denne til å posere for fotografen.

I dag er det regn og vind her, men ikke den sterke vinden som ble meldt heldigvis, det har regnet jevnt i hele dag, og heldigvis for det, for det regnet trengte vi. Ha en fortsatt fin uke. 

12 kommentarer:

 1. Synes det ser ut som trær og busker lager en fin dybde i hagen din. Sånn du skriver om eføyen virker det som den kan være litt "plagsom", stemmer det? Jeg bor helt nord i Vestfold, og har aldri sett eføy her. Men skal ikke langt sør i fylket før den dukker opp. Jeg har bestandig beundret den, og har lurt litt på om jeg skulle prøve. Kanskje like greit å la det være? Klokkebuskene ser flotte ut. Ligner litt på fagerbusk, ser det ut som. Jeg elsker blomstrende busker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er egentlig ikke så mye jobb med eføy, jeg pleier å dra den bort fra plenen og under buskene og der den klatrer i buskene hvert andre eller tredje år, tar ikke så langt tid. Hvis du har en fin plass til den der den kan klatre i fred eller være bunndekker hadde jeg prøvd. Går an å ha i krukke også. Fagerbusken kan kanskje minne litt om klokkebusk, men egentlig er de helt forskjellige syns jeg, fine begge to :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Også her kommer der endelig regn!
  Det ser rigtig godt ud med den lyse pil i baggrunden og de flotte Weigela foran.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er fornøyd med dem og syns det er utrolig at pilen klarer seg der :)

   Slett
 3. Flott med pilen som bakgrunn for klokkebuskene:-)
  Er spesielt glad i den mørke.
  Utrolig deilig med regn!
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en flott farge som gir litt drama i hagen :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fina klockebuskarna är.Vackra färger och pilen passar bra som bakgrund. Inget regn men blåst har vi, kanske regnet kommer senare.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper regnet kommer til deg også, var noen byger i går også her, men jeg fikk vært litt ute allikevel, klippet barlindhekkene mine. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Flott med pilen bak og klokkebuskene foran. Endelig kom det regn her også. Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Flotte klokkebusker! Det finnes så mange forskjellige av de. Fpr håpe at det kommer ner regn. God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så kjekt med holdbare og lettstelte busker som er så flotte, og litt eksotiske også. :)

   Slett