torsdag 28. desember 2017

Tang og tare i kjøkkenhagen

I dag har jeg hatt tare i pallekarmene. Den siste stormen har skyllet tang og tare helt opp på turstien ikke så langt fra oss, og i går var vi og hentet to fulle bæreposer. I dag har vi vært på tur til Åkrasanden på Karmøy og der var det selvsagt også mengder som var skylt opp på stranden, men uten poser måtte det ligge. Kanskje jeg må tilbake.
Store hauger med tang og tare, men mye bredbladet tang som ikke egner seg så godt til små pallerkarmkasser, tror jeg. Husker fra da vi var små og skulle bade og dro opp tang for å komme uti at den luktet helt forferdelig når den ble liggende på land. Luktet litt av denne også selv om gradestokken var rundt null. 

Den er jo flott, taren. Og nyttig i hagen. 

Fantastisk flott natur på Åkrasanden som ligger på Karmøys vestside og består av mange sandstrender. 

Alle badet, bortsett fra meg som vil ha det godt og varmt før jeg stikker tærne uti. 

Her fra turen i går, det var nesten mørkt så det var litt vanskelig å få tatt bilde av tangen her, men alt det mørke mellom gresset og den velvede båten er tang som er skyldt opp av havet. 

De fire pallekarmene har alle fått et dekke av tare. Spesielt den ene kassen med asparges kommer nok til å dra nytte av taren. Asparges liker vel litt salt, men ellers mener jeg å ha lest at det ikke er nødvendig å skylle taren før den brukes, akkurat i dette tilfellet er den nok allikevel skyllet av alt regnet som har vært. Helt foran i bildet vokser en salvie, og det grønne i kassen til venstre er stort sett grønnkål. Tujahekken liver for vind fra vest og nord. 

Har lenge tenkt på at jeg skulle hente tang, og når havet serverer må en ta for seg. Egentlig skal det vel graves ned, men det har jeg ikke mulighet til, så det må ligge sånn. Kanskje skal jeg ha kompostjord oppå. Hva gjør dere andre som bruker tang?

Apropos alt snakk om mikroplast i det siste så var det en del små plastbiter som måtte renses ut, tannpirkere, slikkepinnepinner, etiketter, taurester. Det er tydelig at vi må bli flinkere til å rydde opp etter oss. Kanskje det skal være nyttårsforsettet. Ha en fortsatt fin romjul og et godt nytt år. 

15 kommentarer:

 1. Benthe Karin Hauge28. desember 2017 kl. 21:18

  Det som jeg også trodde var slikkepinne-pinner på opprydding med friluftsrådet på Jæren, er faktisk q-tips-pinner... Og de var i store mengder der vi ryddet... :-\
  Ellers har jeg også hentet tang/tare til kjøkkenhagen. Blir nok litt mer henting også! :-) Ikea-bagger er geniale til bruket! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rart med alt som havner i naturen. Blir nok litt mer henting her også. :)

   Slett
 2. tomatene elsker også tang og tare ;-) her bruker vi et skikkelig tykt dekke til det meste - og det trivdes og gror - også rundt roser, som holder seg MYE friskere - og vi skyller ikke noe ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at tomater og roser også liker tare, det skal jeg prøve. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg

  Her i Danmark har vi jo også masser af tang. jeg bruger det ikke hvert år, måske hvert tredie - det er så kraftigt!
  Jeg lader også regnen skylle tangen, forfærdeligt med den plastik forurening, det er paradoksalt at det store hav Nordsøen er mere forurenet end Øresund med alle de store byer.

  Du må også have en fin romjul og et godt nyt år

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sikkert lurt å ikke bruke hvert år. Er spent på å se hvordan strukturen i jorden blir. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Vad roligt att läsa om tång i odlingarna. Min farmor använde tång till sina odlingar, hon bodde nära havet så det var bara att hämta nere på stranden, hon bodde i Hangö sydligaste delen av Finland. Själv tyckte jag det var skoj att klämma sönder "blåsorna".
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en ressurs som kanskje brukes for lite. Min tippoldefar omkom da han sanket tare. Inntil nylig har jeg alltid lurt på hva han skulle med den, men han drev et lite gårdsbruk og må sikkert ha brukt det til gjødsel. :)

   Slett
 5. Vilket förnämligt tillskott till trädgården, jag gissar att det finns hur mycket som helst om man vill hämta. Trist att läsa om plast och annat skräp som kastas i våra fina hav.

  Hur är det med salthalten i tång?

  Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye tang på strendene her om vinteren, men kan være litt skummelt å hente der det ikke er sandstrand. Jeg vet ikke hvor mye salt det er i tangen, men det regner så mye her at jeg ikke tror det er noe problem. Har også hørt at det ikke skal være nødvendig å skylle. :)

   Slett
 6. Det må jo være så flott å kunne bruke tang i hagen. Gratis og nyttig :)
  Trist med all plasten, ja.

  Ha en fortsatt god romjul.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist med plasten, spesielt med alt det som er så smått at det er vanskelig å fjerne i ryddeaksjoner. Vi får bli flinkere å passe på plast som blåser rundt, det havner jo fort på sjøen her. :)

   Slett
 7. Hmm . tare som gjødel har jeg aldri hørt om. Fint å kunne nyttigjøre seg det som finnes i naturen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir kanskje litt mer upraktisk for deg enn for meg :) :)

   Slett