Fra jeg hadde lagt igjen et gammelt staudebed og til jeg begynte å spa det opp igjen, gikk det ikke mer enn en vinter, akkurat så lang tid at gresset hadde fått tid til å gro. Årsaken var at jeg hadde kjøpt noen flotte, høye stauder på salg uten at jeg hadde en anelse om hvor jeg skulle plassere dem. Plutselig stod jeg der og spadde. Dette var i forfjor. Bedet er ikke helt på plass ennå, men det begynner å komme seg.
|
Det vokser både høye og lavere stauder i dette bedet, og til og med en rose som kjemper om plassen, men det er de høye staudene som er årsaken til at bedet ble til. Fra venstre en skjermplante, feinblättige silge selinum wallichianum, som kom til i fjor, jeg skal vise nærbilder av den senere. Den rosa som breier seg er en blodslirekne, persicaria ampl. rosea, Innimellom, som ikke viser så godt på bildet står en perovskia, astriplicifolia blue spire og en blodtopp, sanguisorba officinalis, som ble sådd i fjor. Helt foran den gule solsikken som jeg nettopp viste flere bilder av. |
|
Jeg liker veldig godt blodslireknen, og om den vil spre seg går det helt fint. Foreløpig står den i en flott tue, den trenger ikke oppbinding og tåler tydeligvis mye vind. Blir 1 meter høy, blomstrer i juni til september. |
|
Blodtoppen gjør foreløpig ikke så mye av seg, men det er første året den blomstrer. Den trenger oppbinding her. Den blir seksti cm høy, og smaker visstnok agurk, uten at jeg har prøvd å spise den. |
|
Perovskiaen er en fascinerende staude, men vanskelig å fange på kamera. Høyden er ca 80 cm, og den trenger litt støtte. Blomstrer august til september på et solrikt voksested. |
Det er disse høye staudene som blomstrer nå om høsten, men ved føttene deres vokser det lavere stauder, som jeg får komme tilbake til en annen gang. Ha en fortsatt fin helg.
Flotte høye stauder du viser! Jeg synes mange av de høye staudene tåler så lite vind, så det er fint at du nevner de som tåler det. Blodtopp er så fine.
SvarSlettGod helg!
Ja, jeg har prøvd å holde meg unna høye stauder pga det, for her blåser det mye, men så blir jeg fristet da, det er jo så mye fint. :)
SlettHøye stauder er flott, men utsatt for vind. Har oppdaget at kvister av hyll egner seg veldig godt for å holde planter på plass. De vokser på en sånn måte at du kan tre dem inn i planten og de fanger opp stilker som vil legge seg ned.
SlettFortsatt fin helg! Anne
Jeg brukte litt kvister til peonene i år, men det var litt vanskelig å stikke dem ned, men jeg prøver igjen til neste år. :)
SlettBlodtoppen har jeg, men har ikke hørt om de to andre. Ser fine ut!
SvarSlettJeg er veldig fornøyd, spesielt blodslireknen har vlitt stor og flott på kort tid. :)
SlettBlodslirenke likte jeg veldig godt, men er litt redd for disse som sprer seg...
SvarSlettFlotte stauder du viser:)
Jeg liker planter som sprer seg, med måte, går jo på en smell innimellom. Blodslireknen syns jeg er så fin at om den sprer seg mer enn planlagt flytter jeg heller det andre. :)
SlettSpennende! Og her var det noen tips å hente, får bare sjekke om de går her hos meg også. Nye bed er bestandig morsomt å holde på med. Noe lykkes og så er det noe som må forandres, men blir liksom aldri ferdig. Men det er faktisk den største gleden ved det hele synes jeg, det å stadig ha flere prosjekter. En hage blir aldri helt ferdig.
SvarSlettØnsker deg en fin ny uke :-)
Helt enig, sånn er det. Her står prosjektene i kø, så får vi se hva som lar seg realisere. :)
SlettAkkurat sånt bed har jeg og! Skulle tro det var mitt bed du beskrev,)
SvarSlettPerovskiaen har jeg ikke hørt om, men så googlet jeg navnet. Og du verden så flott en blomst! Skal tro hvor herdig den er?
:-)
Jeg fant ut at den var herdig H2, og så het den blåbusk på norsk. Mulig den kan overvintre inne?
SvarSlettVisste ikke at den het blåbusk, så den første gang på et Trädgårdsprogram fra slottshagen i Malmø. Vet ikke om den kan trives i krukke og overvintres inne, tas stiklinger av for overvintring e.l., eller om den kan dekkes godt for å klare høyere herdighetssoner. Det går jo an å forsøke. Jeg hadde forresten notert at den var herdig til sone 3. Den skal klippes ned til 20 cm om våren.
Slett