Selv om jeg ikke har noen store avdelinger for spiselig så blir det jo noe, her kommer et lite utvalgt fra denne sesongen.
 |
Et lite epletre i krukke på terrassen, når eplene etter hvert er høstet skal det plantes i bakken, men har klart seg godt i krukken så langt. Foran Kosmos. Høstfargene rundt er fra Villvin. |
 |
Nederst i hagen, mot nord, har jeg et espaliert epletre av sorten Aroma foran Tujahekken. Eplene blir gigantstore. |
 |
I det sørvestlige hjørnet i hagen står plommetreet, Opal. Ikke sånn super avling i år, men litt. Bak rognebærtreet som jeg reddet fra oppkjørselen som liten spire da vi flyttet inn for nesten 30 år siden. Det har vært et skikkelig rogneår, og jeg hadde ambisjoner om å høste til gele, men kom aldri så langt. |
 |
Rabarbraen i midten av mars, den kom tidlig i år. Bildet nedenfor er fra begynnelsen av mai, den blomstret tidlig også. |
 |
Plukksalat i krukke. |
 |
Urter vokser over alt, men her er i hvert fall et lite glimt fra det som faktisk er urtebedet. Bildet er fra midten av mai. I den blå bøtten dill, ellers er mye gressløk og en Salvie. Estragonen har vært skikkelig flott i år, men er nok ikke kommet opp på dette bildet. Helt bakerst har jeg også Ruccula. Prøvde meg på Persille i et par omganger, men de blir bare spist av noen, kanskje brunsneglen. |
 |
Det har vært et skikkelig Estragonår. Presiserer at jeg dyrker fransk estragon. Leser noen ganger at hvis fransk estragon ikke vil overvintre kan en prøve russisk estragon, men den smaker ingenting og er bortkastet. Denne buketten måtte stå over natten i en vase før de nederste stilkene ble klippet av og den ble tørket i tørkemaskin. |
 |
De kinesiske gressløken smaker litt av hvitløk og har veldig dekorative blomster. Estragonen vokser inn i mellom. |
 |
I urtebedet vokser også Salvie. I tillegg til flott blomstring bruker jeg den mest i te. De spisse bladene som fanges av solen tilhører estragonen.
Så langt har det vært en fin høst med mye fint og vindstille vær, så jeg har fått gjort litt i hagen, men har mye igjen. Har begynt på prosjektet mitt med å fjerne gress som har spredt seg inn i flere bed og infiltrert stauder, det er en skikkelig møkkajobb, men deilig å ha begynt på ryddingen.
Ha en fortsatt fin søndag, og fin ny uke.
|
Jeg synes du har masse godt spiselig. Aroma har jeg også, men somrene hos meg er ikke så bra for epler. De modnes, men jeg sprøyter ikke, og eplene blir ikke fine.
SvarSlettJeg sprøyter heller ikke, verken epler eller noe annet. Aroma ser ut til å klare seg bra, det eneste er at jeg syns det er veldig vanskelig å vite når det er best å høste. Har prøvd pærer også, men det var ingen suksess. :)
SlettSå flott espaljert epletre du har i hagen. Det er skikkelig dekorativt. Ha en fortsatt fin dag.
SvarSlettEspaliering er en fin måte å ha epler på når en ellers ikke ville hatt plass. :)
SlettDu har jo meget spiseligt i din have Ingeborg, og det er et lysende eksempel på at man sagtens kan blande prydplanter med frugt og urter. Rabarber er sådan en flot plante synes jeg, og det er så dejligt at kunne hente friske krydderurter i egen have. Esdragon skal være fransk, og den er meget fin til både fisk, salat og eddike! Dejlige billeder!
SvarSlettHilsner fra Ulla
Jeg liker godt å blande spiselig med pryd, men må innrømme at jeg har en sitronmelisse og en oregano i et staudebed, og at jeg rett og slett glemmer at de er der i forhold til bruk. :)
SlettHei! Her har vi hatt en kjempefin eplesesong. Aroma spesielt. Det podet jeg, med litt hjelp for noen år siden. Det er luksus å gå ut i hagen og høste. Ha det godt! Anne
SvarSlettJa, Aroma er et helt fantastisk eple. Gøy å høste :)
SlettHej Ingeborg!
SvarSlettDu har en hel del ätbart som du kan plocka i din trädgård. Det spaljerade äppelträdet är riktigt fint. Skulle gärna ha det, men tror inte jag har en lämplig vägg. Salladen i kruka ser riktigt fin och fräsch ut. Det är härligt att odla det man kan äta.
Hälsningar Marika
Jeg så en gang noen som hadde espaliert epletrær som gelender i en trapp, det var utrolig festlig :)
SlettDu viser nogle fine ideer til at dyrke det spiselige selv om der ikke er en stor køkkenhave. Dit espalieræble ser rigtig godt ud. God ide med salat i krukker - det vil jeg prøve næste år!
SvarSlettJa, jeg m å ha salat i krukker ellers blir den bare spist av sneglene. Det ble denne lille krukken i år i tillegg til en sinkbalje. :)
SlettHvor er det et fint billede fra terrassen. De forskellige røde farver - kosmos, vildvin og æbler, ser så flotte ud sammen.
SvarSlettHilsen Elna
Villvinen har en fantastisk rødfarge, jeg sitter og se på at solen skinner i den nå :)
SlettFlotte epler og urter! Persille dyrker jeg bare i potter på terassen, siden de er ettårige. Ingen fiender å se der.
SvarSlettJa, det er mulig jeg også må ha persille i krukker, det er veldig irriterende når de blir spist opp. Hvis jeg får noen som overlever og blir store og sterke så er de forresten to-årige her. :)
SlettYour garden sounds like a delightful mix of flavors and colors! It's wonderful to hear about your apple trees, plums, and that amazing tarragon. It really shows how much care and effort you put into your garden. I just shared a new travel post, please read: https://www.melodyjacob.com/2024/10/visit-dumbarton-castle-scotland-historic-fortress-dunbartonshire.html Thank you.
SvarSlettTakk skal du ha :)
SlettHärliga höst! Din trädgård ser ljuvlig ut! Njut av allt det vackra nu...
SvarSlettVarm kram från Titti
Det er en deilig høst :)
Slett