torsdag 16. desember 2021

Flerårig eller ettårig i den spiselige hagen?

Jeg skulle gjerne ha samlet alt det spiselige i hagen på ett sted, men siden hagen er litt kronglete, med flere nivåforskjeller, og ikke er så stor så får jeg ikke det til. Jeg er jo mest fascinert av spiselige vekster som kommer igjen fra år til år, og har nok mest av det, men er alltid litt fristende å så ett-årige vekster også, selv om jeg, for å være helt ærlig, ikke alltid får dem til. 

Helt nederst i hagen har jeg et espaliert Aroma-tre. Det gir fine, store epler, og en ganske god avling syns jeg, med tanke på at treet ikke er så gammelt. Jeg har tenkt litt på om jeg i denne delen av hagen kanskje skal plante et par frukttrær til. Det er egentlig ikke plass, og noe må da fjernes, som f eks pallekarmene, men epler, og kanskje plommer, er jo noe av det vi spiser mest av fra hagen. Dessuten finnes det jo trær som ikke blir så store. I tillegg til Aroma har jeg et lite prinsetre. Jeg tror det har blitt knekt en to, tre ganger, men gir seg ikke. Eplene er ganske små, men jeg må kanskje bli flinkere til å fjerne kart. 

Av en eller annen grunn har jeg alltid grønnkål. Dette er jo en storvokst grønnsak som jeg egentlig ikke har plass til, men får aldri brukt opp frøene, så den er her år etter år. Denne står i pallekarmen, der det tidligere i år var jordbær. Den på bildet nedenfor i et bed som går parallelt med drivhuset, men som nok får litt for lite sol. Mye blir ødelagt av snegler og insekter, men noe er også spiselig, og det blir oftest brukt i supper eller gryteretter. 


I år hadde jeg mengder med rødkålfrø, men de ble mest til pryd og for små til å spise. De er jo fine å se på da, men jeg tror rett og slett at de får for lite gjødsel. 


Hvitløk trives godt her, det gjelder bare å huske når de skal høstes. I år ble de stående for lenge, og det resulterte i mange hvitløkbarn, disse er satt i isoporkassen på bildet nedenfor, det sies at det skal ta en to, tre år og få dem høsteklare, jeg har aldri prøvd. 


Nå håper jeg at jordskokken er flyttet for siste gang. Det ser i hvert fall ut som den trives her på drivhusplassen. Foreløpig har jeg bare høstet en gang det vi trengte den dagen, for de lagres best i bakken. Vi bruker dem mest i potetmos eller som ren jordskokkpuré. 


Luftløk fungerer også bra her, og kommer igjen og igjen. Jeg brukes mest de grønne spirene på bildet her, men noen ganger selve luftløkene, og hvis jeg skal rydde opp også hovedløken. 

Dette er kinesisk gressløk, den er litt flatere enn vanlig gressløk, og har en hint av hvitløksmak. 

For noen år siden tok jeg frø av en butikk-kjøpt tomat som heter Adora. Tomatene er nok en type bifftomat, og den blir skikkelig stor. Utfordringen er å ta den når den er moden, men før den råtner, noe det virker som den har lett for. Vi har faktisk hatt denne tomatsorten helt til nå, den siste høstingen modnet i vinduet. 


En ny erfaring er kvedeepler, etter at datteren min kjøpte hus og hage med mange etablerte busker. Vi, dvs Hald, lager kvedegele, og den blir veldig god. Jeg har tatt frø, og i en liten potte utenfor vokser tre planter, som kanskje kan plantes ut til våren. 

Kanskje jeg skal bruke julen til å gå gjennom alle frøposer og lage en plan. Jeg pleier aldri å bruke hele posen om gangen, så jeg kan så ganske mye uten å kjøpe nye frø. Av ett-åringer blir det kanskje litt salat, litt paprika, tomater og agurk i drivhuset, kanskje jeg skal prøve å la være å så grønnkål og rødkål, vi får se.  

Nå har vi igjen grønne marker her i Haugesund etter en to, tre uker med snø og kaldt. I dag er det meldt sol og fint, så det blir kanskje en runde rundt for å se hvordan det står til. 
Ha en fortsatt fin førjulsuke.

16 kommentarer:

  1. De kjempetomatene ser spennende ut.
    Jeg har en gammel eldkvede-busk ved kjellermuren som blomstrer hvert år. Noen frukter blir det også, men jeg har ikke prøvd å utnytte dem til noe.
    En gang i blant dukker navnet til Dagny og Finn Hald opp ved googling etter kunst. Er du kanskje i slekt med dem ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan virkelig anbefale kvedegele, jeg lurer på om ikke disse eplene også kommer fra eldkvede - den har i hvert fall oransje blomster. Jo, Finn Hald var fetteren til svigerfar, han laget jo noen fantastiske dyrefigurer. :)

      Slett
  2. Ja, de tomatene så veldig fine ut. Det espalierte epletreet var også så flott.
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er veldig fornøyd både med tomater og epletreet, Aroma er noen fantastisk fine epler, og de er gigantiske. :)

      Slett
  3. Det er ikke småting du får plads til i din 'kringlede' have. De flerårige er også mine yndlinge, for de enårige lykkes heller ikke altid her. Jeg tror der er for lidt lys i min have til salat og radisser.
    Flot grønkål du dyrker! En meget sund grønsag som også er god i vintersalater med rodfrugter og nødder. Dine tomater ser dejlige ud! Vi har også nogle store bøftomater fra supermarkedet og de smager dejligt.
    Jeg synes dine jordskokker ser så fine ud med de gule blomster. Ved du hvad sorten hedder?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg liker godt grønnkålen, men har ikke plass til så mange planter så det blir ikke den helt store avlingen. Jeg vet dessverre ikke hvilken sort jordskokk jeg har, tror jeg kjøpte dem på et planteloppemarked for mange år siden. :)

      Slett
  4. Aromaepler er en favoritt her også. Prøver alltid å så Grønnkål, men de blir alltid spist opp av snegler, dine var store og fine. Alltid kjekt med noe spisende i hagen.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de sneglene er noe dritt. Jeg venter med å plante ut til de har fått litt størrelse, og så drysser jeg litt Ferramol rundt småplantene, ser ut til å hjelpe litt i hvert fall, men i begynnelsen av sesongen ser de ikke bra ut ut, så jeg stammer dem opp etter hvert :)

      Slett
  5. Hej Ingeborg!
    Vilket trevligt inlägg med allt fint som växer och gror. Att ha äppelträdet på spaljé är platssparande. Tomaten såg riktigt god ut. Jag brukar ha svårt att veta när en bifftomat är mogen. Nu började det klia i såfingrarna, skall bli så trevligt att börja med en ny säsong.
    Ha en fin dag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det fungerer bra å ha treet klippet sånn, hadde ikke hatt plass ellers. :)

      Slett
  6. Du har sandelig meget spiseligt - det ser lækkert ud. Især jordskokkerne er smukke med de gule blomster.
    Med hensyn til æbletræer, så har jeg flere søjleæbletræer. De giver ganske godt og fylder kun 1 m2. Det kan jeg virkelig anbefale.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres ut som en god idé, høres ut som noe jeg kan prøve. :)

      Slett
  7. Det är nu grönt här också igen och flera plusgrader på dagarna - riktigt skönt ute. Att få platsen att räcka till allt vi vill odla är en utmaning. Min grönkål har nog varit mumma för rådjuren misstänker jag. Jag är som du och skjuter på skördandet lite för länge.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye en skulle ha hatt. Når alt fra små insekter til store dyr liker det en dyrker er det ikke lett (selv om jeg bor helt i utkanten av bysentrum, er det faktisk rådyr her også, men jeg har aldri sett dem inne i hagen) :)

      Slett
  8. Hei! Det er spennende med frø. Gleder meg til å starte opp. Kvede har jeg aldri smakt. Jeg skal være på jakt etter et tre. Jeg synes at kål er så dekorative, at jeg har noen av dem i krukker.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, enig. I år hadde jeg rødkål og gul Tagetes i en krukke, regner med at jeg kan fortsette på rødkålen over vinteren. :)

      Slett