onsdag 19. mai 2021

Spiselig i drivhus og kjøkkenhage

Mai er i fra med å løpe fra meg, spesielt når det gjelder spiselige vekster, det er så utrolig mye å prioritere. Plutselig skulle noe ha vært pottet om, eller satt ut, eller spist. 

Bladene til hagesyren er både vakre å se på og gode å spise som noe ekstra i salaten. Det er imidlertid en stor ulempe med at de sprer seg så mye med frø, for mye selv for meg. Jeg har prøvd å klippe ned blomsterstenglene med det samme jeg ser dem, men de kommer over alt uansett. Kanskje jeg rett og slett skal flytte dem til et sted der det ikke gjør noe om de selvsår, sånn som jeg gjorde med mesterroten, det fungerte fint. 

Jeg fikk endelig spredd tangen som jeg bruker som gjødsel. Det holdt bare til fire pallekarmer, men det sies at også rosene elsker tang og tare. I denne pallekarmen kommer aspargesen, en ny hver dag, jeg er nå oppe i tre stykk. Det grønne er hvitløk, og nederst en liten grønnkål, som har stammet seg opp selv. Resten av grønnkålen fra i fjor ble det laget suppe på i forrige uke. 

I denne pallekarmen vokser nærmest en tue med kinesisk gressløk sammen med jordbær og lengst borte luftløk. Vi bruker mye luftløk, den kinesiske gressløken har jeg foreløpig ikke brukt, men det får være målsettingen i år. Jordbærene tar alltid snegler og fugler før jeg får smakt. Har planer om å lage et nytt opplegg for jordbærene, men tror ikke det blir i år. 

I vår har jeg sådd resten av vintersalaten, som jeg ikke har hatt noen suksess med tidligere, men i år har jeg tatt meg tid til å prikle ut en og en, og etter at dette bildet ble tatt har de faktisk vokst litt. 

I drivhuset er jeg ikke ferdig med å rydde ennå, ble satt litt tilbake av at en musefamilie etablerte seg der og spiste opp litt av hvert, blant annet duftertene og sukkerertene (som nå er sådd på nytt). Men drueplanten Zilga har i hvert fall overlevd vinteren, og virker å være urørt av musefamilien. Den vokser som bare det. 

Vinterportulakk har også vært en suksess i vinter. Etter to måneder med iskaldt vintervær med ned til minus 13 i drivhuset regnet jeg jo med at portulakken var historie, jeg har ikke hatt noen suksess med den før heller, og denne avlingen hadde selvsådd seg, og den var helt intakt etter frosten. På dette bildet har den begynt å gå i blomst, uten at det virker å ha noe å si for smak og konsistens. 

Vinterportulakk har litt tjukke blader og smaker godt. Den passer ikke som eneste salatsort i en salatbolle, men blir mer som en ekstra smak. Veldig god. Akkurat som hagesyren sprer den seg over alt, jeg finner små planter over hele hagen, uten at portulakken har vært i nærheten, men jeg syns ikke det gjør noe, den er enkel å identifisere og lett å fjerne. 

Nå har jeg satt tomat og agurk ut i drivhuset. Tomaten klarer seg fint, den står fortsatt i potter, for vintersalaten har foreløpig tatt plassen deres. Agurken er plantet ut i helt nye, store potter, den hangler litt, er jo ikke så glad i kalde netter, kanskje jeg må så noen flere for å være på den sikre siden. 

Ha en fortsatt fin uke i hagen!

8 kommentarer:

  1. Så mye spennende du dyrker. Druer er jo egentlig ikke så vanskelige å dyrke bare en har de rette sortene som tåler mye.
    Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Zilga tåler minus 20, men har hatt en del "dødsfall" tidligere, så var litt skeptisk :D

      Slett
  2. Jeg kikket litt bakover i blogginnleggene dine, og det er tydelig at hagen din er kommet mye lengre enn hos meg. Sone 2 er uoppnåelig, og magnoliaen din er et godt eksempel på hvor mye lengre det har kommet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er nok litt tidligere, og alle har jo hatt det kaldt i vår, men du tar meg sikkert igjen i løpet av sesongen :)

      Slett
  3. Hej Ingeborg!
    Jag har också satt ut mina tomater i växthuset, går och lägger en tunn duk över dem till natten, vill inte bli av med dem nu. Största delen står i ett litet växthus inne i det stora. Några små och gurkorna står kvar inne. Jag har inte riktigt kommit igång med att så grönsaker, men får nog sätta fart. Det är man glad för när man kan gå ut i trädgården och plocka till maten.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjelder å passe på i kalde vårnetter. Har vært litt sen til å få ut planter fra drivhuset i år siden det har vært en så kald vår. Vanligvis har jeg alt ute før midten av mai, men ikke i år. :)

      Slett
  4. Oh ja, jeg genkender dine problemer med at nå det hele nu, men hvor er det dejligt der kommer noget spiseligt ud af alle anstrengelserne, på trods af uforudsete forhindringer (mus), vejr og mangel på tid. Du får da en del ud af dine anstrengelser, og det ser godt ud!
    Jeg er stadig ved at finde frem til de urter der bedst kan klare sig selv, for jeg gider ikke kæmpe med grønsager der ikke egner sig i vores jord og klima.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper jo alltid på det beste, men gulrøtter tror jeg at jeg er ferdig med, her er det ikke jord til det, men så går det noen år og så har jeg glemt alle mislykkede gulrothøster og prøver igjen. :)

      Slett