mandag 8. februar 2021

Prosjekt skyggehage

 Jeg har et lite rom i hagen, som jeg noen ganger har kalt klematisrommet. Det er på omtrent 4x4 meter, og ligger på nordsiden av utestuen. Det brukes mest som et gjennomgangsrom til utestuen, har litt sol i høyden om morgenene, men for det meste skygge. Nå har jeg lurt på om jeg skal fylle det helt med skyggetålende planter i forskjellige høyder, og bare ha en gangvei gjennom. Jeg har mange passende planter i oppover mot metershøyde, som jeg kan flytte fra andre steder i hagen, men skulle gjerne hatt noen tips på planter som får litt høyde, gjerne med et litt stort bladverk, trenger ikke blomstre. Det skal helst være flerårige planter, og i tillegg til skygge må de tåle kald vind og trekk. Mesteparten av hagen min er i sone 2, men akkurat her må jeg nok ha planter som tåler sone 4, de må trives med å ha det kaldt både sommer og vinter. Her kommer litt bilder på hvordan rommet har sett ut til nå.

Dette bildet er fra nå i vinter, ja, vinteren slipper ikke taket her, er meldt altfor kaldt hele langtidsperioden. Rommet ligger bak espalieret. 

Et par år hadde jeg en jordbærhylle her, men etter at utestuen ble utvidet litt kommer det ikke så mye sol lenger. 

På espalieret vokser klematis Piilu, jeg har en krukke foran der jeg ofte har hatt Kosmos og Mauretansk kattost, dette bildet er nok fra mens solen fortsatt kom til. 

På gjerdet i bakgrunnen vokser rosen New Dawn og Klematis Hagley hybrid, de ser ut til å trives sånn noenlunde, og jeg satser på at de vil vokse seg til og strekke seg opp i solen. 

Jeg vil ha mer grønt, og mer villnis. 

Dette er veggen inn mot utestuen. 

Til høyre er veggen inn mot huset. Her vokser Bambus, på veggen henger en stige som vi må ha tilgang til, så jeg får ikke plantet klatreplanter her. I tauen mot utestuen klatrer en Gullklematis. 

Forslag mottas med takk. Det kribler i fingrene, men ser ut som det kommer til å gå en lang stund før det blir noe hagejobbing her. Kan ikke huske at vi har hatt det så kaldt så lenge før, og jeg må nok innse at det kommer til å være planter som ikke har klart vinteren. 

Krysser fingrene for at det går bra med de fleste, ha en fin, ny uke. 

22 kommentarer:

  1. Det kan nok bli en utfordring for både New Dawn og clematisen hvis det nå er mer skygge der nå enn det de hadde før? De vil jo strekke seg mot lyset så klart, så får håpe at de får nok sol der :)
    Hva med klatrehortensia? Den tåler både sol og skygge og kan bli veldig stor.
    Ja, jeg tipper at det er en del roser som ikke overlever denne vinteren her. Vi har hatt det iskaldt i 5 uker nå, og det er ingen bedring med det første.
    Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skal prøve å lage et høyere klatrestativ til rosen og klematisen, for hvis de kommer opp i høyden vil de få sol, i hvert fall på formiddagen. Jeg har en klatrebeinved i hjørnet, som jeg håper skal skyte litt fart. Klatrehortensia har jeg annet sted i hagen, den er fin, men har bare blitt knappe to meter på tjue år her :D Ja, du er jo vant til å ha det kaldt, men det har kanskje vært enda kaldere i år, det har det i hvert fall vært her. Vi får telle opp til våren og håpe på det beste :)

      Slett
  2. Spennende med en litt skyggefull plass. Jeg har vært på leit etter noe kreativt å gjøre på en østvegg. Det finnes noen busker som blir litt høyde på. Men jeg husker jo ikke noe navn, sjekk med et hagesenter. Hos meg endte det med en lang rabatt med Hosta.
    Vi har også hatt flere uker med hard kulde. Her er det bare et tynt lag med snø, så veldig forberedt på at noe ikke vil overleve denne vinteren.
    Ha fine Vinterdager, Ingeborg, og lykke til med planleggingen!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, ja, jeg kommer nok til å bruke en del Hosta i bunnen. Blir nok å dele, og kjøpe en som heter Big Mama, hvis jeg finner den. :)

      Slett
  3. Det lyder som en supergod ide.
    Jeg kender ikke zoneinddelingen hos jer, men Buskvedbend (Hedera helix 'Arborescens') er vældig hårdfør her i Danmark og er en af mine absolutte favoritter. Den er stedsegrøn med flotte mørkegrønne og helt blanke, nærmest skinnende blade, tåler sol, masser af skygge, klatrer ikke, kan klippes både som smal, som et lille træ eller lav. Den er ikke kræsen med jord og får ingen sygdomme. Og så blomstrer den til efteråret med kuglerunde blomster, som bierne er helt vilde med.
    Jeg ved ikke om man kan lave links i en kommentar, men jeg har skrevet mere om vores planter på havens hjemmeside: https://byhaveniebeltoft.dk/hedera-helix-arborescens-buskvedbend/
    Eneste 'ulempe' er, at frøene kan så sig og blive til almindelig klatrende efeu, så dem må man luge væk, men de er lette at kende på de små blade. Jeg har nok 20 buske og vil ikke undvære dem.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig, jeg kjenner den bare som Eføy. Fikk gått inn på siden din og lest, har aldri sett oppstammet eføy. Jeg har masse eføy, som blomstrer akkurat som din, skal jammen meg prøve å stamme opp. :)

      Slett
    2. Hvis du vil have efeu som busk, du kan stamme op, og altså ikke en, der klatrer, er det vigtigt, at du enten køber en busk eller laver nogen selv af grene af den forbuskede del af de klatrende efeu. Jeg håber, du forstår mig. På hjemmesiden kan du se, hvordan jeg tager stiklinger.

      Slett
    3. Det må jeg gjøre, for dette må prøves. Jeg har mye eføy som jeg tror er forbusket, sånn som du beskriver, men det er jo ikke en annen sort enn den som klatrer, de starter som små, vanlige eføyspirer og så blir de sånn med alderen. Jeg viser bilder av min i innlegget "Eføy til glede og besvær", to øverste bildene og innlegget "Eføy blomstrende insektsmagnet". :)

      Slett
  4. Hej Ingeborg!
    Vintern har varit mycket kallare än jag minns att vi haft på väldigt länge. Känns riktigt bra i stället för plaskvädret som vi brukar ha. Förra året hade blåsippan stora knoppar i mitten av februari, det kommer inte att bli så i år. Låter trevligt att planera lite nya planteringar. Det ända jag kommer på, är att jag har en kaprifol som står i halvskugga bakom garaget, och trivs otroligt bra. Doften är härlig.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg har også kaprifol, lysegul, den ene vokser ved inngang, rett utenfor denne plassen. Jeg kunne faktisk ha prøvd det her også, har alltid hatt lyst på en rød, kanskje jeg skal prøve det :)

      Slett
  5. Her i landet er vi ikke inddelt i zoner som i Norge og Sverige, men udover de forslag du allerede har fået kunne du måske bruge nogle flotte græsser i god højde. Også vortemælk (Euphorbia) findes i ret høje sorter med gule/røde blomster og forskellige farver på bladene. Flere er vintergrønne, men de kan sprede sig ved udløbere, til gengæld kan de lide skygge - ligesom bregner.
    Lige nu kræver det tålmodighed at være haveejer. Vi er vist allesammen ramt af kulden og her lover de snestorm til aften.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Hele Danmark er sikkert sone 1. Vi er også sone 1 her i lune strøk, men jeg bor helt ute ved kysten og må tåle mye vind, jeg regner hagens lune kroker for sone 2. Utrolig fint med gress, kjøpte elefantgress i høst som jeg skal ha i et bed like ved, om de overlever. Vortemelk høres spennende ut, hvis jeg kan finne noen som er høye nok, har et par sorter som er ganske lave fra før. :)

      Slett
  6. Hei Ingeborg!
    Pipeholurt har store hjerteforma blader og er en klatrer. Den er vakker . Vi har den i østveggen, men i botanisk hage i Oslo har de den på en mørk
    nordvegg. Den er flott. Den trenger hjelp til å klatre.
    Her det også himla kaldt Nå må det snart ta slutt.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er veldig fin. Har prøvd den en gang, men det gikk ikke. Har lyst til å prøve igjen, kanskje jeg skal prøve inn mot utestuen, selv om mørk nordvegg ikke er helt det samme her og i Oslo, kan jo være det går :)

      Slett
  7. Min første tanke er orkidé i trådkurv siden jeg nettopp har skrevet om det. Du kan jo strekke et taug over et egnet sted, og prøve med en plante for å se om orkidéen vil seg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har lurt på å lage et eller annet system sånn at jeg kan henge både jordbærplanter og fuksia. Kanskje de to orkideene jeg har ville hatt godt av å komme seg ut en tur om sommeren, og de trådkurvene du laget var jo kjempefine. :)

      Slett
  8. Oj - jag odlar mängder av växter i skuggiga lägen men ändå står det still. Hostor - såklart och om det är skuggigt gärna med stora, gula blad. Dancing Queen är en fantastisk hosta som blir stor men växer långsamt och den är fin tillsammans med 'Earth Angel'. Sockblommor, Epimedium, och ormbunkar finns i flera höjder. Sen är Lamprocapnos, löjtnanshjärta, den vita formen är vacker i skugga... Det var några av mina favoriter :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Hostaer liker jeg veldig godt, men har ingen av dem du nevner. Løitnantshjerte har jeg tenkt på lenge, men visste ikke at de kunne stå i skygge, da har jeg en unnskyldning til å prøve det. Så faktisk akkurat på et Monty Don program at det var plantet Løitnantshjerte i en skogbunn, var veldig fint. :)

      Slett
  9. Det er alltid spennende å innrede nye rom i hagen, eller ominnrede gamle :-)) Jeg har jo en veldig forblåst tomt, så jeg har i stor grad gått vekk fra høye stauder, så jeg har ikke noen gode forslag..

    Ønsker deg en fin søndag! Siste med kaldt og fint vær?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo litt forblåst her også. Gikk mange år før jeg prøvde meg med høye stauder, men har etter hvert funnet i hvert fall noen som fungerer. Kombinasjonen med vind og skygge er ekstra vanskelig, for det er så stor forskjell på om planter tåler begge deler. Men av og til må en prøve :)

      Slett
    2. Klart du må prøve :-)) Ellers hadde vi aldri fått nye planter i hagen ;-))

      Slett
    3. Veldig kjekt når en finner noe nytt som funker :)

      Slett