søndag 5. januar 2020

Pelargonia overvintring

Før i tiden ble Pelargonia oftest brukt som en stueplante med kontinuerlig blomstring. Nå bruker vi den aller mest ute, men med overvintring inne, gjerne i en kald, men frostfri kjeller. Jeg starter som regel med å sette planter som står i blomst, eller som har mange knopper, i trappen i gangen. I år har en del av dem rett og slett fortsatt ikke kommet seg ned i kjelleren.

Har ikke hjerte til å sette denne, Pelargonia Platinum, ned i kjelleren, ikke så lenge den blomstrer så fint. 

Når jeg tar pottene med Pelargonia inn en gan gi november blir de som fortsatt blomstrer, eller som har mange knopper, satt her i trappen. Etter hvert som de blomstrer av blir de satt i kjelleren, som regel en eller annen gang i løpet av desember, men i år er det noen som ikke gir seg. En kan gjerne ha Pelargonia i et oppvarmet rom gjennom hele vinteren, det har jeg ofte hatt, men det er klart at med store krukker er det ikke alltid like praktisk. 

Noen av mine pelargoniaer på vinteroppbevaring i kjelleren. Jeg vet at mange stripper plantene sine, men det gjør ikke jeg, selv om jeg kanskje må redusere noen i størrelse i forhold til å få plass. Det kommer også litt an på fasong og hvor kraftige de er. Mange liker tette planter og mye blomster, men jeg liker best når de får "stammer". Jeg vet ikke helt hvor kaldt det er i dette rommet, men det er en gammeldags kjeller, et lite vindu gir begrenset lys. Under benken her står Agapanthus, alle mine kommer fra samme plante opprinnelig, og visner helt ned om vinteren. Agapanthus er den første planten jeg setter ut, som regel i mars, fordi den tåler litt kulde, men da settes den under tak. 

Passiflora Violacea er ikke like herdig som den hvite&blå, denne må overvintres helt frostfritt, den får stå på loftet, siden jeg har lest at den gjerne vil stå kjølig, men lyst. Før den kom opp hit stod den og blomstret lenge i stuen, med stadig nye, lilla blomster. Den australske fiolen i de små pottene skal jeg fortelle mer om siden. 

Jeg hadde jo tenkt å sette Bougainvillea i kjelleren, men det ble jo litt dumt når den hadde mange "tørkede" mørklilla blomster, og mange nye, lys lilla midt i adventstiden. Den ble likegodt stående i stuen hele julen. 

En rød, helt vanlig, Cyclamen, har vært hyggelig å ha inne i julen. Den har vel blomstret i en måneds tid og vel så det nå. Den liker å ha det litt kjølig, så den står i gangen. Med de temperaturene vi har hatt her kunne den gjerne ha stått ute, den tåler litt kuldegrader også. Det skal gå an å overvintre Cyclamen ute her på disse kanter, men den trives ikke hos meg, vet ikke helt hvorfor, antagelig blir det for vått, klarer ikke å gi den nok drenering.

Håper vi alle får et fint nytt hageår, det er vel som vanlig bare å glede seg til alt som skal skje i hagen framover. 

14 kommentarer:

  1. Så fine de er. Skjønner godt at du beholder de, når du har muligheten.
    På grunn av plassmangel må jeg dessverre klippe mine ned ganske mye hver høst. Og det gjør like vondt vondt i hjerte hver gang...
    Gleder meg til å følge deg i året som kommer, selv om jeg ikke er så flink til å legge igjen kommentarer.
    Line

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen kommentarplikt her, jeg skal gå innom din blogg også :)

      Slett
  2. Så mange fine pelargonia du har. Alpefiol liker seg tørt ja, så ute må de ha veldig god drenering.
    Du kan bestille trepeoner fra Pionmannen. Han har div. trepeoner og han sender i posten. Dh kan finne siden han her:
    http://www.pionhagen.no

    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har kjøpt peoner av Pionmannen før, han har vært noen ganger på hagelagsmøtene her :)

      Slett
  3. Jeg overvintrer mine to pelargoner i kaldt soveromsvindu. Det var mange flotte pelargoner du hadde.

    Et godt nytt hageår til deg også!

    SvarSlett
  4. Hejsan!

    Jag har inte så många krukväxter ute som skall leva över vintern men jag har några krukor med pelargoner, de får stå i ett ganska mörkt vindsutrymme som håller några plusgrader. De är inte speciellt fina kan jag säga men jag behåller dem mer av sentimentala skäl, har svårt med slit och slängväxter. De får ytterst lite vatten under vintern så de vissnar ner men varje vår sätter de igång att växa.

    De lär nog hänga med ett tag till.

    God Fortsättning!

    SvarSlett
    Svar
    1. Mine i kjelleren får heller ikke noe særlig vann om vinteren, kanskje litt et par ganger. Jeg prøver også å redusere antall krukker som må inn, men foreløpig uten hell :D

      Slett
  5. Hej Ingeborg!
    Har försökt att övervintra pelargoner, men det blev inte lyckat. Saknar en bra plats att ha dem på. När de blommar så fint som dina gör, vill man inte städa undan dem. Övervintrade min Agapanthus förra året, men den blommade inte alls året efter.
    Ser fram emot ett nytt trädgårdsår, men väntar med att så än så länge.
    Önskar dig god fortsättning på det nya året.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg sår heller ikke på lenge ennå, forstår ikke helt vitsen med å så om vinteren med mindre det er helt spesielle ting. :)

      Slett
  6. Hei Ingeborg.
    Mange fine pelargonier. Blomstrer enda, det er jo flott. Lykkes ikke med å overvintre de.
    Fin uke til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det tar jo litt plass også, jeg tar det ett år om gangen :)

      Slett
  7. Rozmnażanie pelargonii i dbanie o nie to dla mnie za trudne! Zawsze kupuję nowe rośliny. Bardzo je lubię. To nostalgiczne kwiaty.
    Piękne zdjęcia!

    SvarSlett
    Svar
    1. Googletranslate: "Det er for vanskelig for meg å avle pelargonier og ta vare på dem! Jeg kjøper alltid nye planter. Jeg liker dem veldig godt. Dette er nostalgiske blomster. Vakre bilder!"
      Så koselig at du liker bildene. Ja det krever plass for å overvintre :)

      Slett