tirsdag 15. august 2017

Kattemynte og noen andre blå

Kattemynten (nepeta faassenii)  kommer trofast igjen år etter år og tiltrekker seg det som er av humler. Det blir en hyggelig blå tue som egentlig gjør mer av seg i bedet enn den litt mer beskjedne lavendelen.

Kattemynten Walkers Low er den høyeste av de to kattemyntene jeg har hatt, jeg har og hatt en som er mye lavere, men den gikk ut i vinter. Denne blomstrer gjennom hele sommeren, det er det jo ikke så veldig mange stauder som gjør. Herdig til sone 6. 

De brune bladene i bakgrunnen tilhører en alunrot (heuchera hybriden purpur glöckchen), endelig en alunrot som trives hos meg. 

Kattemynte egner seg godt i buketten og om den ser ut til å gi seg for sesongen er det bare å klippe av de visne blomsterstilkene så kommer den igjen. 

En plante blir en ganske stor tue, kanskje jeg faktisk skal dele den til våren. 

Ved siden av kattemynten vokser en Peppermyntebusk som her blomstrer med hvite blomster. Den er vintergrønn og dufter deilig av peppermynte. Den er også fin i blomsterbuketten. Den er ikke så veldig herdig, og det har hendt at den har gått ut om vinteren. 

En annen blå blomst som er flott  i buketten er agurkurten (borago officialis) Selv om stilkene er litt stikkende når den plukkes. Denne sprer seg med frø som ugress og jeg varierer mellom å luke den bort og å flytte den til steder der den kan breie seg. For den er jo flott. 

Dette er en variant av campanula, muligvis en hengende variant for den brer seg veldig utover. Den ble flyttet i fjor og den trives veldig godt på den nye plassen. Campanula er en veldig hyggelig planteslekt med mange flotte blomster. Noen av de som står innendørs på hagesentrene og gir inntrykk av å være sommerblomster er faktisk ganske herdige, de kan også overvintre i ganske små krukker ute om vinteren her. Herdighet mellom 5 og 8. Liker kalk. 

Jeg har mye lavendel i hagen, denne her er nyinnkjøpt og står foreløpig i en krukke. Lavendel (lavendula augustifolia) kan også overvintre i krukker ute her, men er sånn generelt sett bare herdig til sone 3. Sommerfugllavendel er ikke herdig i Norge. Lavendel liker også kalk og sår seg selv, følg med når du luker i området rundt der den vokser. 

En annen plante med blå blomster er jo klokkeranken. Her representert med et par knopper. Jeg trodde klokkeranken var skikkelig solhungrig, men denne som er plantet på sørsiden av en vintergrønn busk strekker seg ikke mot solsiden sånn som jeg trodde den skulle, men mot nord og vinden og skyggen. Er det litt merkelig? Det er andre året jeg har sådd klokkeranke (cobaea scandens), første året satte den ikke frø, og jeg hadde jo håpet at den skulle gjøre det i år, men sommeren har antagelig vært for kald. Foreløpig er det bare knopper. 

Da ønsker jeg en god uke videre med et lite glimt av blå stemorsblomster i en kasse på veggen. Det er jo ikke nødvendig å gjøre ting så vanskelig hele tiden når det kan gjøres enkelt. 

18 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Kattemynten kender jeg som en fantastisk humlemagnet. Selvom der er allemulige andre blomster er det denne de går målrettet efter.

  Det ser da ellers godt ud i din have, sikken masse flot du har i blomst om med dette tema:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er min erfaring også. Fortsatt litt sommer igjen håper jeg selv om det regner nesten uavbrutt...

   Slett
 2. Mange nydelige blå! Jeg må få sådd mine kattemyntefrø. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri tenkt på å ta frø av den, pleier alltid å klippe av gamle greiner, jeg får la noen stå i år og se om det blir tørt nok til å høste frø :)

   Slett
 3. Hei ingeborg. Mye fint i blått. Jeg har også plantet en klokkeranke i skyggen fordi jeg ikke hadde andre plasser. Den kommer mye bedre enn de som står i solen. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig interessant det der. Det er mange flere muligheter til planting om den ikke trenger så mye sol. Tenkte kanskje at det hadde noe med vanning å gjøre, men her har de jo regnet kontinuerlig i år. Det står jo sol på frøpakken :)

   Slett
 4. Lavendel angustifolia overlever med god drenering her. Det er H4 her, men det går greit. Flott kattemynte!
  Ga en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den trives best med god drenering her også, men kan overvintre selv om det er vått. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg. her har du mange vakre blå blomster. Jeg synes blått er så fint. Kattemynte høres grei ut i og med at den blomstrer lenge, men finnes flere slag høres det ut til.
  Ønsker deg en fin uke videre.
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg mener at den finnes i hvit også, men jeg har aldri hatt det. Den andre blå jeg hadde var veldig lav, husker ikke hva den het, men den ble aldri like fin som den store. :)

   Slett
 6. Hei. Du har mange flotte blå blomster. Jeg likte veldig godt alunrot og kattemynte sammen. Fin samplanting. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, brunt og blått er jo fint sammen. :)

   Slett
 7. Først, så spennede med nytt drivhus i innlegget under her! det blir nok flott:)

  Det ser frodig ut til deg, og kattemynte må en ha i en hage ja.
  Agurkurt også. Har aldri brukt de i buketter før, men det skal jeg prøve. Lavendel greier ikke så godt vinterene her, men fine er de.
  Synd med alt dette regnet til dere. Håper dee får noen oppholdsdager utover.

  Ha en fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. I går kveld var jeg ute i tre timer og jobbet med et problembed jeg hadde gruet meg til lenge, men plutselig stod jeg der, det småregnet litt og kom noen kraftige byger inn i mellom, men det var varmt og litt deilig egentlig. :)

   Slett
 8. Hej Ingeborg!
  Många fina blå blommor. Lavendeln trivs inte hos mig, har försökt ett antal gånger. Klockrankan trivs och frodas, den som står på altanen i full sol, är inte lika pigg som den andra, som står delvis i skugga. De små violerna är så söta.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant å høre at klokkeranken trives med litt skygge hos deg også. :)

   Slett
 9. Så mange nydelige blå blomster. Fint med den mørke alunroten til kattemynten. Peppermyntebusken var ny for meg. Flott! Ha en fin kveld. Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Peppermyntebusken er veldig fin, men jeg er usikker på hvor herdig den er. :)

   Slett