De siste årene har jeg kjøpt misteltein på Stortorvet i Oslo før jul, men nå i helgen fant jeg i en matbutikk i København. Koselig å henge opp i stuen til jul, men foreløpig står den i en vase, får håpe den holder seg. Det har vært en del diskusjoner rundt misteltein på facebook i det siste. Noen mener den tar over trær den "plantes" i. Jeg vet ikke, har prøvd å legge "bærene" i sprekker i et tre her, men har foreløpig ikke fått det til. Kanskje har jeg prøvd i feil tre, eller ikke smurt nok utover. Er det noen som erfaring med misteltein?
|
Denne hadde mye bær, og de ramlet ikke av på vei hjem heller. Skal nok prøve å smøre den på et tre igjen. Hadde vært gøy med egenprodusert misteltein. |
|
Har ikke kjøpt den så lenge før jul før, og ikke prøvd å sette den i en vase, så vet ikke helt hvordan det går. Misteltein kan selvsagt tørkes, når julen er over går det an å pakke den forsiktig ned og ta vare på til neste år. |
|
Furu er jo også fint, og hvem sier at det ikke går an å henge opp en furukvist og kysse under den? Ikke det at det blir så mye kyssing under mistelteinen heller, det er kanskje mest på film? |
Her pøsregner det i dag, og er ikke noe særlig med julestemning ute i hvert fall, selv om det har kommet opp mye lys i nabolaget. Ha uansett en fortsatt fin juleuke, og besøk og lik og del gjerne Fru Halds hages facebookside.
Jeg har ingen erfaring med disse nei. I Horten noen mil herfra vokser de vilt i veldig mange trær. Artig å se de store klasene av de.
SvarSlettLykke til med forsøket!
Takk, skal huske på det hvis jeg er i nærheten av Horten, å se etter dem. :)
SlettHeller ingen erfaring, men har lest litt. Hadde frø i kjøleskapet, men fikk vite at de ikke måtte oppbevares mørkt og ikke tørke ut. Vår misteltein vokser bare på løvtrær, men det finnes mange ulike. Noen av disse kan vokse på f.eks. furu. Her hjemme kan de vokse på ulike løvtrær. Mest alminnelig er visst nok eple, lind, lønn, poppel og pil. Ikke på eik, bøk og kirsebær, sies det. De skal sås på unge, glattbarkede grener. De sier også at man ikke skal lage hakk i grenene for å feste frøet. Hakk vil gjøre at treet prøver å reparere seg selv og støter vekk frøet. Noen sår dem i grenfestet. Mange frø 'sådd' på samme sted kan sikre overlevelsen. For å hindre at fugler spiser dem, bruker noen netting over frøene. Tvi, tvi!
SvarSlettTakk for interessant info, som er notert. Da kan jeg i hvert fall kaste de gamle frøene jeg nettopp fant fra i fjor jul. Må prøve med de nye. :)
SlettHei! En spennende plante. Den har vært fredet i mange år. Jeg har aldri sett den virkeligheten.
SvarSlettDet var den Balder ble drept med.
God kveld! Anne
Ja, mye interessant i gammel mytologi. Jeg visste ikke at den var fredet. :)
SlettMisteln är så fin, den finns i närområdet, de syns så bra nu när träden inte har några löv. Det är också vår landskapsblomma.
SvarSletthttp://www.naturochtradgard.se/smattogott_mistel.html Här kan du läsa hur man kan få den att växa. Det verkar inte lätt.
Ha det fint /Marika
Nei, enig i at det ikke virker lett, men jeg prøver. Enten så går det, eller så går det ikke. :)
SlettSå flott om du hadde egenprodusert Misteltein til jul, håper du får det til! Spennende! Ha en fin førjulskveld:)
SvarSlettJa, det hadde vært noe til neste år. Blir det stor produksjon kan jeg selge på torget, hehe. :)
SlettHei, du er flink til å ordne med tradisjonene, nesten litt overrasket hvis dere ikke pleier å kysse litt under mistelteinen :) Jeg har ingen trær å gro den i, men mener det vokste en diger på Dømmesmoen ved Grimstad. Hvis den utgjør noen akkutt fare for trær, ville nok ikke gartneren der vært spesielt stolt av den, men det var han. God helg!
SvarSlettJa, det er i grunnen litt overraskende, får gjøre noe med det i år. :)
Slett