fredag 15. juli 2016

Blå blomster

I fru Halds hage er alle farger lov, men av en eller annen mystisk grunn blir det mye rosa og lilla nyanser, men blått viste det seg også å være en del av når jeg tok meg en runde rundt. Klematis president, honningknoppurt, campanula, ridderspore, isop, iris, storkenebb, kattemynte, agapantus, lobelia, forglemmegei, veronica, scabiosa, akeleie, potetblomst, lavendel som vel går mer over i blålilla, og mange flere.

Denne riddersporen (delphinium) har jeg fått frø av min mor, så jeg vet ikke hva den heter. Riddersporer er herdig til sone 7, og kan være utsatt for snegler, så når jeg tar frø lar jeg den stå i en potte det første året. I vår ble denne plantet ut i bedet, og den har klart seg fint.

Scabiosa er en hyggelig staude, denne er ganske lav og heter ritz blue. Den blir ikke plaget av snegler og er herdig til sone 4. 

Nærbilde av ritz blue. Scabiosa finnes i forskjellige sorter, og denne er i hvertfall veldig enkel å formere ved frø.

Kattemynten (nepeta faassenii) blir ofte anbefalt brukt istedet for lavendel siden den er mer herdig (til sone 6). Den blomstrer lenge og er en skikkelig humlemagnet. Denne heter Walkers Low og er til tross for navnet ganske høy. Sommerfuglen som besøkte den kan jeg ikke huske å ha sett i hagen før. 

Denne isopen (hyssopus officinalis) er frøsådd og bor foreløpig i en krukke på nordsiden av huset der den får sol frem til lunsjtider og så igjen på kvelden. Den skal egentlig ha full sol, men jeg satser på at den klarer seg siden den er herdig til sone 8. Den har akkurat begynt å blomstre nå, og er også en plante som blir anbefalt som et alternativ til lavendel. Kan brukes om en lav hekk.  

Agapanthusen Afrikas blå lilje er akkurat i ferd med å begynne å blomstre nå. Den har ikke så mange blomster så kanskje jeg var litt gnien med gjødsel i fjor høst. Det sies at Agapanthus bare skal ha gjødsel etter blomstring, men noen anbefaler også å gjødsle hver tredje uke gjennom hele sesongen. Jeg har mine i krukker og tar dem inn om vinteren, men i fjor satt jeg en ut i bedet. Den har overlevd, men foreløpig er det bare noen få blader så det spørs om det blir noe blomstring på den. 

Agurkurten (euphya) er en ettårig urt som er litt av en luring, den sår seg over alt. Ikke sett den i urtebedet, men heller der du ikke får til noe annet. 

Denne veronicaen fikk jeg av en nabo for mange år siden, lurer på om det kanskje kan være en kosakkveronica (?), den er nettopp flyttet hit og er høyere enn den ser ut til her den har funnet et lite smutthull mellom steinene foran i bedet. 

Campanula karpatklokke (carpatica), småklokke (cochleariifolia) eller krypklokke (portenschlagiana) er populære planter som ofte blir solgt innendørs i hagesentrene og som av den grunn kanskje oppfattes som en sommerblomst, men det er en ganske hardfør staude (fra 5 - 8), som også kan bo i små krukker gjennom vinteren. Akkurat hva dette er husker jeg ikke, vant den på et hagelagsmøte en gang husker jeg, har dem over alt i hagen.  

Potetblomst (solanum rantonnetii) kjøpes jo gjerne oppstammet og full av blå blomster. Den er ikke vinterherdig, men er enkel å overvintre i kjelleren. Etter hvert blir den som en liten busk, den får færre blomster, men jeg liker den allikevel og syns den er verdt å dra inn og ut. Den rosa bak er en pelargonia.
Dette var i hvert fall litt av de blå blomstene som bor i hagen nå om dagen. Jeg savner klokkeranken som jeg hadde i fjor og som jeg ikke klarte å overvintre inne, den skal definitivt tilbake neste år. Ha en flott helg.

12 kommentarer:

 1. Flotte bilder fra hagen din! Det har en tendens til å bli mye blått og lilla hos meg også. Agapanthusen jeg fikk i fjor viser ingen tegn på å blomstre i år heller, så jeg må nok bare vente og se :) Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg satser på å gi mine en skikkelig dose gjødsel etter blomstring, agapantusene.

   Slett
 2. Agapathus tror jeg det finnes utallig oppskrifter på hvordan en skal få til å blomstre. Jeg synes de er vanskelige og sære ;)
  Men vakre er de!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Flotte blå bilder. Har mange av dem i hagen.
  Agapanhtusene har satt knopper. Vi har kosakkveronika. Den har en lys, lys blå farge og blomstret i mai. Kanskje det finnes forskjellige sorter.
  Ha det så bra! Anne

  SvarSlett
 4. Jeg er veldig glad i blå blomster, og har flere at de du viser:)

  SvarSlett
 5. Det var fine blå sorter:) Jeg er utrolig glad i blått jeg også, og har noen blå favoritter:)

  SvarSlett
 6. Så mange fine blå blomster. Hos meg er også alle farger lov. :) Lurt å la små riddersporer stå i potte.

  SvarSlett