mandag 30. mai 2016

Blomster før regnet

Det er utrolig hvor mye som skjer bare på en to, tre dager jeg har vært borte fra hagen. Måtte ut en liten tur før regnet i dag, både for å ta noen bilder og for å lukte på været. Akeleiene har blitt enda flere enn i fjor, det samme har spaniablåstjernen, ikke uventet. Mange blomster har sprunget ut de siste dagene, og her kommer bilder av noen av dem. Det blir en helt nydelig lukt i hagen rett før sommerregnet kommer, og rett etter også for den del. Har egentlig bare lyst til å sitte ute og lukte på livet.

Jeg starter med denne, amsonia ciliata. Foreløpig er det bare knopper, og den skal egentlig først blomstre i juli, men det ser ikke ut som den er så langt unna. Den får lyseblå blomsterskjermer og blir ca 1 meter høy. 

Stormarikåpe (alchemilla mollis) er en favoritt her. Denne heter auslese og er herdig til H6. Trives både i sol og skygge og passer så utrolig godt i buketten. Plukket den ville utgaven mye som barn.

Stjerneskjerm (astrantia majour) er jo en gammel staude som har blitt veldig populær de siste årene. Dette er en storstjerneskjerm og den heter Roma. Liker fuktig jord og er herdig til H8. Har så vidt kommet i gang med blomstringen i løpet av helgen.

Ballblommen er også såvidt begynt. Dette er en engballblomst (trollius europaeus). Husker den så godt fra min mormors hage på landet. 

Ble kjent med denne gudeblomsten (dodecatheon meadia) fra en blogg i fjor, husker ikke hvilken. Og så stod den der på høstsalget og da måtte jeg selvsagt ha den. Nå er den begynt å blomstre og jeg angrer litt på at jeg ikke satt den nærmere huset sånn at jeg kunne se på den oftere. 

Denne har selvsagt også fått herje vilt de dagene jeg har vært borte, men nå er det på 'an igjen med løvetannjernet. 

I morgen skal vi ha planteloppemarked igjen i Haugesund hagelag, og da håper jeg at jeg finner flere skatter. Denne humleblomsten (geum) var faktisk en blindpassasjer i en potte. Jeg kaster jo ingenting, men stappet den ned bak plommetreet og først i dag fant jeg ut at jeg plutselig er innehaver av en av mine favorittblomster fra barndommen. Når vi skulle plukke riktig fine buketter dro vi til et spesielt sted og fant denne. 

Kjempekonvallen (polygonatum commutatum) blomstrer skikkelig mye i år. Den er herdig fra H3-7 avhengig av sort. Dette er en avlegger jeg har fått så jeg aner ikke hvilken det er. 

Helt vanlig rogn (sorbus aucupana)) får nydelige blomsterskjermer. Kjenner du noen som har rogn de ikke trenger i skogen er det verdens enkleste tre å flytte. Det er bare å dra opp små trær og så plante dem når du kommer hjem. Overlever flyttingen uten jord og alt.

En overvintret grønnkål fra i fjor. Hvem sier at ikke grønnkålen får fine blomster.

Og så denne søte lille jakobstigen som har en tendens til å forsvinne litt i bedet, men som er der allikevel når en kikker etter. 
Håper det blir opphold igjen senere i dag, så det går an å ta seg flere runder i hagen, når det er varmt i været som i dag går det faktisk an å være ute selv om det regner også. Ha en flott uke.

19 kommentarer:

 1. So flotte blomstrar! Her har du mykje vakkert! Eg er veldig glad i ville blomstrar, òg i hagen, og ser at du har ein flott enghumleblomst (G. rivale). Skjønnar det var verd å gå eit stykke for å finna desse fine blomstrane til bukettar! Veldig dekorativ farge på enghumleblomstrane syne eg. Fortsatt flott hagetid! Helsing Kristine i Solfjordhagen

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du hadde navnet på den. Takk skal du ha. :)

   Slett
 2. Så flott blomstring hos deg nå! Regner det i Haugesund? Her kommer det bare en liten byge med duskeregn, knapt nok til at asfalten rakk å bli våt! Kunne ønske meg bittelitt mer :) Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært litt regn her i dag, opphold nå, var akkurat en runde i hagen og tok snegler. Det vrimler, spesielt av oransjeskogssneglen, men litt brunsnegle også selv om jeg har forstått at 20 ikke er noe høyt antall når det gjelder den.

   Slett
 3. Været nå er jo helt perfekt, tre dager med nydelig sommervær og en dag med regn, og sånn kan det bare fortsette. Da slipper jeg å vanne bedene og brønnen unngår å bli tømt! Litt innendørssysler er jo også nødvendig innimellom. Ha en fin kveld! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er greit når en slipper å vanne. Har også litt jeg skulle gjort inne, men plutselig var jeg ute allikevel. :)

   Slett
 4. Ja nå gror det så en hører det! Og er en borte etpar dager seg en virkelig forskjell:)
  Flotte akeleier og blomstrende grønnkål var artig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den blir ganske fin, grønnkålen, når den får overvintre. :)

   Slett
 5. Så mye fint du har hos deg nå! Den gudeblomsten hadde en nydelig farge. Jeg har både lilla og hvit, men har aldri sett rosa før. Lykke til med planteloppemarkedet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Værmeldingen sier sol og 24 grader, men ute pøsregner det, håper det gir seg til i kveld. Ikke så kjekt med planteloppemarked i regn, det hadde vi i fjor. Visste ikke at det fantes flere farger på gudeblomsten som er helt ny for meg. Da har jeg noe mer å se etter. :)

   Slett
 6. Å sitte ute og lukte på livet, er vanvittig deilig. Flotte bilder.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 7. Det skjer mye bare på tre dager nå på denne tiden. Gudeblomst er en nydelig blomst. Jeg har den lilla, hvite og den røde. Fine alle sammen:)
  Og enghumleblomst er en favoritt her også.
  Her tok rådyrene grønnkålen på vinteren, så de fikk aldri de flotte blomstene du har bilde av her.
  En deilig tid ute nå.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da fikk i hvert fall rådyrene et flott måltid! Akkurat denne grønnkålen står i en krukke, så det går an hvis du vil ha blomster. :)

   Slett
 8. Heisann.... her var det mange kjære og nydelige blomster. Kjenner ikke til den staselige gudeblomster, veldig spesiell og elegant! Nå er det ganske varmt her, så enda mer vil skje i haven dagene framover....

  SvarSlett
 9. Mange flotte blomster. Humleblomsten husker jeg godt fra barndommen også. Så koselig å ha den i egen hage. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skikkelig pluss med sånne blindpassasjerer!

   Slett
  2. Skikkelig pluss med sånne blindpassasjerer!

   Slett