søndag 6. oktober 2024

Matauk i hagen

Selv om jeg ikke har noen store avdelinger for spiselig så blir det jo noe, her kommer et lite utvalgt fra denne sesongen. 

Et lite epletre i krukke på terrassen, når eplene etter hvert er høstet skal det plantes i bakken, men har klart seg godt i krukken så langt. Foran Kosmos. Høstfargene rundt er fra Villvin. 

Nederst i hagen, mot nord, har jeg et espaliert epletre av sorten Aroma foran Tujahekken. Eplene blir gigantstore. 

I det sørvestlige hjørnet i hagen står plommetreet, Opal. Ikke sånn super avling i år, men litt. Bak rognebærtreet som jeg reddet fra oppkjørselen som liten spire da vi flyttet inn for nesten 30 år siden. Det har vært et skikkelig rogneår, og jeg hadde ambisjoner om å høste til gele, men kom aldri så langt. 

Rabarbraen i midten av mars, den kom tidlig i år. Bildet nedenfor er fra begynnelsen av mai, den blomstret tidlig også. 


Plukksalat i krukke. 

Urter vokser over alt, men her er i hvert fall et lite glimt fra det som faktisk er urtebedet. Bildet er fra midten av mai. I den blå bøtten dill, ellers er mye gressløk og en Salvie. Estragonen har vært skikkelig flott i år, men er nok ikke kommet opp på dette bildet. Helt bakerst har jeg også Ruccula. Prøvde meg på Persille i et par omganger, men de blir bare spist av noen, kanskje brunsneglen. 

Det har vært et skikkelig Estragonår. Presiserer at jeg dyrker fransk estragon. Leser noen ganger at hvis fransk estragon ikke vil overvintre kan en prøve russisk estragon, men den smaker ingenting og er bortkastet. Denne buketten måtte stå over natten i en vase før de nederste stilkene ble klippet av og den ble tørket i tørkemaskin. 

De kinesiske gressløken smaker litt av hvitløk og har veldig dekorative blomster. Estragonen vokser inn i mellom. 

I urtebedet vokser også Salvie. I tillegg til flott blomstring bruker jeg den mest i te. De spisse bladene som fanges av solen tilhører estragonen. 

Så langt har det vært en fin høst med mye fint og vindstille vær, så jeg har fått gjort litt i hagen, men har mye igjen. Har begynt på prosjektet mitt med å fjerne gress som har spredt seg inn i flere bed og infiltrert stauder, det er en skikkelig møkkajobb, men deilig å ha begynt på ryddingen. 

Ha en fortsatt fin søndag, og fin ny uke.